Så började jag skjuta pistol

Efter några år glömmer man lätt hur det var, så jag tänkte skriva hur jag upplevde min start som pistolskytt.
Jag började skjuta pistol efter ganska många år som jägare, skyttet har alltid intresserat mig, men möjligheten att skjuta i skogen var ju starkt begränsad.

Naturligtvis tränade jag en hel del, jag sköt kanske minst 300 – 400 skott per år. Men upptäckte att skjutningen på bana var egentligen det som intresserade mig.
Med hjälp av en son som puffade på, beslöt vi han och jag att börja skjuta pistol. Med många års erfarenhet från gevärskytte, så var ju mitt ställningstagande klart.

Det kunde väl inte vara så stor skillnad ” skytte som skytte”. Det här ”kunde” jag. Men, vad jag bedrog mig, jag var fullständigt nollställd som pistolskytt.

Jag fick börja om från grunden.
Plötsligt upptäcker man att den där stadiga armen, inte är så stadig längre. J…lar vad det skakar! Den där stora tavlan med den stora svarta pricken, är det någon mer än jag som har upptäckt, vad liten den är på 25 meter! Också den där armen, J..lar vad den skakar, konstigt att jag aldrig har märkt detta förut? Bredvid mig står på skjutbanan, en av de mera rutinerade skyttarna och klagar på att det blev bara ”48”. Jag som har svårt att få ihop ”28”.

Naturligtvis fick jag många god råd, under utbildningen, ett av dom löd, ” du måste krama hårdare” Jag kramade så att hela handen vitnade, då börjar den armen igen, J..lar vad den skakar!

Ett annat råd var krama av sakta, sakta, jag gjorde precis som dom sade, jag kramade och kramade, men, men då jag kramat färdigt var pistolpipan långt utanför tavlan.

Utnyttja skjuttiden, men sikta inte för länge!

Men skam den som ger sig.I dag går det bättre!Kanske kan några råd vara värdefull för dig, som står står och väger och inte vet om du ska börja eller ej!

grundkurs pistolskytte, mycket viktigt.

Denna utbildning är ett krav, där framför allt ett säkerhetsmässigt rätt handhavande mycket utförligt beskrivs. Teori varvas med praktisk skytte under en ledares uppsyn.Trots alla fördelar med att vara med i en bra förening, finns det några bra råd att ge för den som ytterligare vill förkovra sig.

1 Ta kontakt med en bra förening, även om du måste åka en liten bit är det värt denna extra körning.
Gå den grundläggande kursen och kräv att du också får en riktig skjut utbildning.
Betala in din medlemsavgift, så att du så fort som möjligt får tillgång till Svenska pistolskytteförbundets tidning NP Nationell pistolskytte. Läs gamla NP på klubben, det är ett mycket effektivt sätt att komma in i en ny organisation, på kort tid.

2 Köp Ragnar Skanåkers Bok ”Pistolskytte”, så fort som möjligt, den har några år på nacken, men är fortfarande mycket aktuell. Boken är en guldgruva att ösa ur, den kan verkligen rekommenderas!

3 Att skjuta pistol, är en mycket trevlig sport, för både gammal och ung, kvinna som man, men sporten är ändå trevligare om du börjar att göra RÄTT från början. I en nybörjares tankevärd snurrar inte bara pistolen runt över tavlan, lika mycket snurrar det i huvudet, olika tankar om vad som är rätt och fel. När inte skotten sitter mitt i tavlan.

4 Köp eller låna en luftpistol, att under vinterhalvåret eller året runt skjuta luftpistol är mycket utvecklande. Vissa av oss kan kanske arrangera en kort eller lite längre skjutbana i anslutning till hemmet, för andra är skjutningen på klubben ett alternativ. Luftpistolskjutning är inte bara ett billigt sätt att träna det är mycket bra sätt att träna upp skjutförmågan.

5 Torrträning av skytte med klickpatron, eller skjutning med luftpistol utan skott, är ett annat mycket effektivt sätt att träna upp förmågan att avlossa skottet, utan att ändra pistolens inriktning. Träna mot en vit bakgrund, du ser direkt om pistolmynningen ändrar läge når du trycker av!

Vad du än gör, börja med Pistolskytte du också.

Arne Nohlberg 2001 12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s