CZ 85 Combat

CZ 75, föregångaren var klassad då 1975 , som en av de allra bästa combat pistolerna i Världen. Det är den mest kopierade pistolen av alla pistoler, med ett enda undantag Colt 45. Kopior av CZ 75, finns över hela Världen, även i länder som Kina och Ryssland. Pistolen var redan då den kom en föregångare för många andra tillverkare, med unika konstruktionslösningar. Tekniska lösningar som till viss del håller än i dag, tjugofem år senare! Det är på just efterföljaren CZ 85 Combat vi ska ta en titt på. Det måste också klart framhållas att det inte är så stora skillnader mellan CZ 75 och CZ 85.
Mer om detta senare.

Sommaren 1974 presenterades för första gången CZ 75, en av föregångarna till CZ 85 Combat. Men grunden till CZ familjen lades ändå mycket tidigare.

 • År 1922 kunde CZ fabriken, belägen utanför BRNO presentera sin första självladdande dubbelaktion pistol. VZOR 22 konstruerad av Josef Nickl. ( Ordet VZOR betyder årgång på Tjekiska. )
 • ÅR 1924 kom VZOR 24, en pistol konstruerad av Frantisek Myska, speciellt framställd för den tjeckiska armen.
Norsk CZ 27 klicka för större bild
 • År 1927 presenterades VZOR 27, med mindre förändringar, samma konstruktör som VZOR 24. kaliber .30 och 7,65. Såldes till både den Norska och svenska Polisen Tillverkad i 450000 ex till den tyska armen under andra världskriget.
 • År 1938 var det dags för en modell VZOR 38, samma konstruktör, speciellt avsedd för användning för tjeckiska polisen. Utökad magasin kapacitet. Såldes till Bulgarien och ett stort antal till Finland, märkta Soumen Ameija.
 • År 1947, var det dags för en ny pistol eller rättare sagt en modifiering VZOR 47, en 8 skotts 9mm Parabellum pistol, tillverkad en ett mycket litet antal, i dag ett eftertraktat samlarobjekt.

 • * År 1950 kom VZOR 50 ut på marknaden, konstruerad av de båda bröderna Jan och Jaroslaw Kratochvil. Denna pistol var speciellt framtagen för den tjeckiska polisen. Tillverkad i . 32 ACP, Detta år flyttar CZ fabriken till staden Moravia.

 

 • År 1952 kom VZOR 52 up på marknaden i kaliber 7,65. En pistol med kort rekyl, rull låst pipa. konstruktör Jan Kratochvil. Den tjeckiska armen utrustades med denna pistol samma år.

 • År 1974 Presenterades CZ 75, denna pistol var konstruerad för den kommersiella marknaden Med en helt ny dubbel aktion avtryckare gjorde denna pistol stor succé. Den tillverkades i kaliber .30 och 9mm.

 • År 1983 första pilot modellen CZ033, något senare kom CZ 83 ut på marknaden.

 • År 1985 CZ 85 standard och CZ 85 combat kom ut på den internationella marknaden. Huvudsakligen avsedd för civil användning, detta var den fjärde generationen av 9mm combat pistoler.

Modifieringar

Bättre slid, design och justerbart sikte.
Förbättrad slid stopp, möjliggör demontering utan verktyg, höger sidas slidstopp sitter fast i pistolen kan därför inte tappas.
Bättre säkerhets mekanism, säkring på båda sidor, med bättre indexering av säkrat respektive osäkrat läge, än CZ 75,
även slidstopp på båda sidor.
Bättre avtryckare, med justerbart avtryckarestopp, de första 100 i produktion med beryllium koppar belagt avtryck och grepp tillverkat i trä material.
Dessa pistoler är i dag eftertraktade samlarobjekt!

Data CZ 85 Combat

Kaliber
9 mm Luger
Funktion recoil semiautomatisk
Låssystem typ typ Browning fallande pipa, tre låsklackar.
Avtryckare valbar enkel aktion eller dubbelaktion
Säkerhetssystem blockerat avtryck, kan låsas, endast med spänd hammare
Magasin kapacitet 15 skott
Sikte justerbart i höjd och sida, med ca 7 mm justering varje klick på 25 meter
Piplängd 120mm
Totallängd
206 mm
Finich olika utförande, blånerad, kromad, blå mm
Vikt ca 1000 gram
Avtryckare 2,5 – 3,0 kilo SA och ca 4 – 5,5 DA utan modifiering
Svensk Importör Sportec?
Tillverkare
CZ Tjeckoslovakien

 

CZ 85 Combat ger ett solitt intryck, helt tillverkad i metall, med utgångspunkt från den beprövade CZ 75.
Demontering av pistolen är mycket lätt att utföra även i fältmässiga förhållande.
Precisionen är relativt bra med undantag från bearbetade ytor i avtrycket som har en del allt för grova ytor, (lätt att åtgärda)
Reservdelspris är mycket låga i förhållande till andra märken, även en ny pipa är lågt prissatt.
Det finns en speciellt kraftig rekylfjäder för den som har tur att komma över 39B, denna fjäder måste bytas innan skjutning av 39 B.

1. Avtryckaren

Är en gammal beprövad konstruktion från CZ, den har tyvärr för oss vanliga skyttar ett alldeles för långt släp och en för hög avtrycks vikt.
Utan att modifieras är trycket normalt upp till 2500 gram i SA läge och nästan dubbelt så mycket i DA läge. Trycket är lätt modifiera för den som har kunskaper,med lite jobb går det att komma ner i riktigt hyfsade värden. Eller vad sägs om, mitt tryck, detta ligger nu på 1600 gram och med ett mycket litet släp, följaktligen är också DA trycket reducerat till strax över 3 kilo. Med lite proffs jobb går trycket att få till riktigt bra. De bearbetade ytorna i både ” sear” och hammare är alldeles för grova, här gör en putsning / polering underverk. Även släpet går att nästan helt modifiera bort av en vapensmed. För den som inte vill gå in i sin pistol finns flera olika tryck att ersätta originalet med. Sportec ett Tyskt avtryck för ca 1500:-. År 2005.

OBS att alla modifieringar i tryckmekanismen kan på ett mycket allvarligt sätt försämra säkerheten i avtrycksmekanismen och förvandla ett ganska säkert vapen till att ge automateld!!

Tryckmekanismen i delar.
Trycket är ett ganska enkelt tryck med ett normalt upphak mellan sear och hane, upphaksytan mellan sear och hane är lite överdriven stor och orsakar därför ett icke önskvärt släp runt tryckpunkten. Jag har full förståelse för att detta måste finnas till på en tjänstepistol, men för en tävlingskytt är det inte önskvärt. Kan lätt justeras av en kunnig vapensmed.
Eller att man ersätter orginaltrycket mot ett Sportec tryck. Hela trycket låses i pistolen av de båda manöver reglagen för säkring se bild ovan. Manöverreglagen för den dubbelverkande säkringen hålls i sin tur på plats av sear fjäder, denna måste försiktigt böjas upp för att få isär trycket. Återigen om du är osäker! Avstå att plocka isär detta tryck!

Läs mera om denna tryckmekanism i Artikel Bara tryck

Tryck mekanism delvis demonterad

2. Pipan

Längden 120 mm är normal och utförandet är riktigt bra, vad beträffar precision.
Pipan är låst i avfyrningsläge med tre låsklackar, faller efter ca 5 mm rekyl.
Det lär finnas längre pipor att tillgå i storlek 6 tum?
Pipans främre styrning saknar egentlig bussning, finns på den amerikanska licensbyggda varianten Bren Ten.

3. Stomme

Snyggt tillverkat med lite råa ytor speciellt i avtryckare mekanismen, förvånande tunt gods, men en mycket kraftig rekylklack, borgar för en hållbar pistol.
Inga rapporterade sprickor på den internationella CZ listan.

4. Slagstiftet (tändstift)

Är ett flytande slagstift. Lätt att demontera och göra rent. kan också bytas för en billig penning. Samma sak gäller returfjäder.

5. Magasin 2 st

Snyggt tillverkade lätta att ladda. Lätt att demontera och göra rent. Markeringar finns för 5, 10 15 och 16 patroner.
En form av laddtillbehör för att underlätta laddning i magasin medföljer.

6. Grepp

tillverkat i plast original, finns som option i trä, tillverkat av en norrman Håkan pris ca 500:- norska kronor.

Sprängskiss CZ 85 Combat

 

Demontering

 1. Förvissa dig om att pistolen är oladdad, utan magasin.
 2. Dra tillbaka sliden tills de två strecken på vänster sida av stommet, är mitt för varandra.
 3. Tryck försiktigt på slidstoppet del 36 från vänster sida. Dra ut slidstoppet.
 4. För sliden framåt, nu friläggs pipa slid och mantel. Lätt att göra rent.
 5. Frilägg returfjäder 38.
 6. Dra försiktigt pipan nedåt och dra den bakåt.
 7. Gör rent och återmontera i reverserad ordning.

Demontering Tryck

Varning om du inte är helt säker på vad du gör! Avstå följande moment.
Om du ändå har beslutat att gå vidare, lägg alla små delar i en liten låda så att du hittar dom. Var mycket noggrann, testa pistolen noga efteråt.

 1. Efter grund demontering, lossa båda greppen 33 och 34.
 2. Tryck försiktigt ut låspinne 25.
 3. Håll i del 24 under tiden det är rätt bra spänst i fjädern 23.
 4. Tryck in del 24 så att du kan dra ut magasin stödet 26.
 5. Lyft försiktigt upp den främre delen av fjäder 22 i avtrycksmekanismen, denna fjäder låser säkringsbrytarna 28 och 29 på plats i pistolen.
 6. Med fjädern lite upplyft dra försiktigt isär del 28 och 29.
 7. För att helt få isär säkringsbrytaren, tryck försiktigt del 31 och 32 bakåt med en liten mejsel.
 8. Nu kommer säkringsbrytaren att lossa.
 9. Lyft upp Sear och vill du ha bort hammaren är den låst med en lite låspinne 19 isatt ovanifrån, montera bort del 32 med 30, då frigöres låspinnen 19, tryck ut axel 18.
 10. Nu är hammaren lös.
 11. Sear 20 och extractor 12 är sammansatta med en axel, sitter löst!
 12. Nu kan de olika glidytorna rengöras, och fettas in.
 13. Om du ska ha isär främre avtrycksmekanismen, den är låst med ett låsstift 8, knackas denna försiktigt ut och hela pistolen är i små delar.
 14. Efter rengöring, återmontering sker i reverserad ordning, var noga med att försiktigt föra tillbaka indexen 32 och 31 vid återmontering av säkringsbrytarna.

Testa noggrann vapnets funktion efter återmontering, det är på ditt ansvar att allt fungerar.

Varning om du inte är helt säker avstå denna demontering och vänd dig till en vapensmed!

Underhåll

CZ pistolerna har en inbyggd hyfsad kvalite, kända för att ha en extrem bra patron matning, detta resulterar i att det sällan eller aldrig uppstår, eldavbrott.
Men trots denna konstruktion, behövs ändå ett periodiskt underhåll förutom rengöring och vapenolja.
Fjädrar, fyra olika verksamma fjädrar förutom rena låsfjädrar finns i pistolen, alla fjädrar har den egenskapen att de så småningom mattas ut och behöver ersättas.

Mantels returfjäder: eller rekylfjäder. Är den av fjädrarna som har de svåraste uppgiften, finns i dels standardvariant och dels finns ett par styvare fjädrar för att anpassa pistolen till hårdare ammunition. Det finns en bra regel för när byta ska ske, till en ny eller en hårdare fjäder. Normalt ska hylsorna kastas ut ca 1 – 2 meter, kommer hylsorna längre , sätt i en ny eller hårdare fjäder. Kastas de ut kortare avstånd, har du en för hård fjäder. Byt rekylfjäder med jämna mellanrum.

Men tänk på att rekylfjäder och magasinets fjädrar arbetar i symbios, så kanske varannan, var tredje gång man byter rekylfjäder är det dags att också byta magasinens fjädrar..

Slagstiftets returfjäder:
Håller normalt slagstiftets livslängd, byt i samband med byte slagstift.
Hammarens slagfjäder:
Samma sak gäller här, det finns två olika indikeringar på fjäderbyte, dels dåliga intryck i tändhattar och eldavbrott, dels att DA trycket minskar ganska radikalt. Ingen förändring kommer att kännas i SA läge. Det finns hårdare fjädrar att tillgå, för att anpassa pistolen till den militära standarden med hårdare tändhattar.
Magasinets fjäder:
Samma sak gäller här, när matningsproblem uppstår, när de sista hylsorna matas fram, byt fjäder, oftast lång livslängd, finns även i en hårdare variant.

Anpassning

CZ pistolerna har en hyfsad precision vid leverans, men fodrar dock en hel del jobb för att vara konkurenskraftiga för tävlingskytte. Men en egen rangordning, kommer de åtgärder som är mest viktiga, för att förbättra precisionen. Modifiera trycket, anpassning pipa och pistol, ( pipbussningen i mantel) här finns mycket att göra, med stora resultatskillnader.
Byta till en längre pipa?? det finns förutom originalpipan 4″, både 5 och 6 tums pipor. ?? Bar-sto gör fina tävlingspipor för pistolen. Anpassa laddningen, pistolen fungera med alla tänkbara laddningar och ammuntionsfabrikat, men de olika laddningarna ger stora skillnader i träffbilder. CZ trivs bra med en utgångshastighet runt 290 – 390 m sek.
Minska glappet mellan stomme och mantel är förmodligen en av de åtgärder som ger minst och kräver mest jobb.

Varning: låt en duktig vapensmed åtgärda trycket, inget för amatörer!

Skjutning med CZ 85

Denna pistol är som alla A vapen inte så där helt lätt att skjuta med När det gäller funktionen, den rent mekaniska funktionen, är detta en hyfsad pistol.
Jag kan aldrig påminna mig att jag fått ett enda matningsfel med normal ammo. Pistolen fungerar fint med original rekylfjäder ner till strax över 3,2 grain med 124 grains kulor.
Fungerar lika fint upp över 5,0 grain. Min pistol har haft den bästa träffbilden ( 47) med 139 grains kula och 3,6 grain 320 krut. men nästan lika bra resultat har ernåtts med lite lättare 124 grains kulor med högre laddning av krut. Precisionen varierar rätt bra med olika laddningar, så det gäller att testa sig fram, för att få en riktigt bra träffbild. CZ verkar att föredra ogivala kulor, jag har testat, med de flesta kulorna på marknaden, med just dessa verkar vara allra bäst. Man ska också har klart för sig att detta vapen inte är avsett att vara ett tävlingsvapen, det är ett rent tjänstevapen och uppfyller väl de krav som ställs på ett sådant vapen. Att sedan vi skyttar vill använda vapnet som ett tävlingsvapen och ställer helt andra krav på vapnets precision, det är en helt annan sak! Med en modifierad rekylfjäder. har jag testat laddningar ned till 3,2 grain med en hyfsad funktion, ( det känns som att skjuta 22,a). Men precisionen blir lidande om man jämför med mera normal laddning. Allra bäst fungerar min CZ med en laddning av 320 krut 4,4 grain och S&B rundnoskulor eller hålspetskulor 115 grain. TC kulor fungerar bara inte i denna pistol

Tyvärr så tillåter ju inte reglementet, att kolven modifieras, men ett bra halkskydd, lär vara OK att använda, det har jag också använt mig utav. Jag har också testat en del med en 6 ” pipa, den ger en högre utgångshastighet, men en ej märkbar förbättring av precisionen. För den lilla summan denna pistol betingar och med tanke på vad lätt den kan hyfsas upp till en riktigt bra precision och få ett riktigt bra tryck, detta ger en möjlighet för den med lite teknisk kunskap att med en mindre arbetsinsats, få till en riktigt bra pistol. I fältskytte eller kanske i PPC.

Varning OBS / jag har medvetet utelämnat beskrivningar på mina modifieringar.
Detta av den enkla anledningen att det gäller vapen och att jag inte kan kontrollera på vilket sätt mina modifieringar utföres.
Det finns alltid en risk med att modifiera ett vapen, en felaktig utförd förändring kan förvandla ett säker vapen till ett livsfarligt vapen.

Är du det minsta osäker, avstå alla modifieringar och lämna in ditt vapen till en auktoriserad vapensmed.

+ En pistol som fungerar skapligt, nästan aldrig eldavbrott.
Någorlunda kvalitet på ingående detaljer, men lite för mycket glapp eller pistolen lider av för dålig precision i tillverkningen.
Hyfsat lätt att rengöra.

Saknar den riktiga precisionen i både tillverkningen och i skjutningen.
Grova ytor i tryckmekanism, måste åtgärdas, originaltryck allt för dåligt!
Relativt svår att skjuta bra med.
Många kopior oftast mycket undermåliga finns till och från på marknaden som illegala vapen.

Fotnot: CZ 85 finns nu i en något förbättrad version när detta skrives 2004 – 06 kontakta Sportec som är agent

Arne Nohlberg Rev. 2004 06 och 2005 10 och 2012 10

Länk till CZ officiella sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s