Luftpistolen TAU 7 Sport

BRNO TAU 7 Sport / Standard och match Luft pistol CO 2

Sedan ett par år tillbaka finns denna Tjekiskt producerade luftpistol ute på världsmarknaden. Denna alldeles utmärkta pistol har funnits i min ägo snart ett år och med ca 6000 avlossade skott, kunde det kanske vara på plats och delge andra intresserade mina egna erfarenheter. Pistolen är prismässigt placerad ganska långt ner på prisbarrometern, ett ca pris strax under 3000 kronor gör att pistolen direkt blir ganska attraktiv. år 2002.

TAU 7 levereras i en snygg låsbar väska, med fack för olika tillbehör. Konstruktions mässigt är detta en riktigt bra pistol, med ett stort justerbart register på avtryckaren, fem olika
inställningar ger väl avvägd tryck inställning. Precisionen på pistolens uppbyggnad är förvånansvärt bra, kolvmaterial i riktigt bra trä material. Dessutom är den medföljande utrustningen rikhaltig, lite förvånande är att även reservpackningar ( oringar) medföljer, tillsammans med ett stort urval av ballansvikter och adapter för olika sätt att ladda pistolen. Tyvärr följer inte en adapter för påfyllning av 150 grams tuben med i satsen, denna adapter kostar några hundralappar extra.
Pistolens precision på 10 meter är klart under 9 mm, med bra ammo långt under detta värde. Laddning genom kolsyra, ger ca 90 skott vid normal utgångshastighet, med bra precision. Laddning av ammo och det lilla underhåll som krävs, av pistolen är föredömligt lätt att åstadkomma. Ett riktigt bra mikrometersikte, lätt att justera in, både i höjdled och sidled, kröner kronan på verket. En någorlunda Svensk beskrivning medföljer pistolen.

Adapter på gasflaska

Specifikationer

Drivmedel Kolsyregas Co 2 7/ eller 12 grams patroner eller inbyggd tank Påfyllnadsflaska 150 cm 3, som kan användas som tank
Skjutkapacitet 60 – 150 skottberoende på utgångshastighet ( Ställbar)
Mått 400 x 155
x 49,5 mm
Vikt 1,05 kilo
Piplängd 260 mm
Kaliber 4,5 mm
Avstånd mellan korn och sikte 350 mm
Utgångshastighet 100 – 150 meter per sekund
Precision Max 9 mm på 10 meters avstånd
Pipans höjd över handen 0 mm
Avtryck, ställbart 4,9 N ( 3 till 8 N)
Förtryck 0,3 – 3 mm ställbart
Triggerstopp Steglöst justerbart

TAU 7 sport är en enskotts pistol som använder kolsyra som drivmedel, tre olika sätt finnes att ladda pistolen, dels genom kolsyrepatroner 7 eller 12 gram och dels genom den medföljande gastanken som kan monteras in i pistolen.

Den inbyggda gastanken monteras lätt in i pistolen och är den lösningen som jag har använt för att ladda pistolen. Det medföljer en påfyllbar flaska med ca 150 grams kolsyra. med hjälp av denna flaska laddas den inbyggda tanken i pistolen upp. En laddning ger ca 30 – 150 skott beroende på inställd utgångshastighet. Tyvärr saknas den nödvändiga adaptern mellan denna 150 grams kolsyreflaska och en kolsyretub, kostar ca 2 – 300 kronor.
Kolsyra finns att köpa som utrangerad men besiktigade gastuber för ca 1000 kronor, innehåller då ca 6 kilo kolsyra och räcker för många års förbrukning.
Brand beredskaps butikerna har ofta äldre gastuber till ett bra pris, tänk på att det ska finnas ett stigrör i gastuben, detta underlättar påfyllning av 150 grams flaskan.

Fyllnad av laddflaska ( gasbehållare) för pistolen

Viktigt är att den tomma 150 grams flaskan som medföljer pistolen förvaras ca 15 till 20 minuter före påfyllning i en frysbox, detta underlättar påfyllningen högst betydligt.
Anledningen till nedfrysningen är att gasens volym minskar vid låg temperatur. Vid längre förvaringstid i frysen finns en risk för överfyllnad av flaskan. På 150 grams flaskan finns ett TARA mått, i mitt fall anges 0,619 gram som vid kontrollvägning på min brev våg, visar en vikt på 626 gram. Jag har märkt upp flaskan med min vikt som är 626 gram, en påfyllnad av 150 gram ger tillsammans 776 gram, vid en helt full flaska. När det återstår ca 720 gram börjar det bli ”tungt” att fylla upp pistolen och det tar framför allt lång tid.
Det finns då två möjligheter, antingen att fylla på flaskan igen, ner i frysen osv, eller att tömma flaskan och ner i frysen och fylla upp flaskan igen. Både dessa möjligheter fungerar fint. Om du skulle få i mera gas än vad flaskan är avsedd för är det enkelt att lätta på trycket genom att ansluta flaskan igen och skruva försiktigt in gängorna tills det börjar att pysa ut gas. På nytt väga flaskan och kontrollera vikten, en liten överfyllnad på ca 10 – 15 gram är ingen fara. Efter ca 5 -7 fyllningar från flaskan till pistolen, är det dags att ladda upp påfyllnadsflaska igen. Detta innebär att man aldrig kan få ut alla gas som fylls i flaskan, utan ca 50% går att få ut, sedan måste flaskan fyllas på igen.

Påfyllnadskopplingar i pistol

Påfyllning av gas till pistolen från 150 grams flaskan

Detta tar ca ca 30 – 60 sekunder, en laddning ger ca 12 gram i den inbyggda tanken.
Ett bra flöde schema är följande:
1 Spänn upp mekanismen
2 Skruva på påfyllnadsflaska och vänd pistolen upp och ner i ca 30 sekunder
3 Skruva bort flaskan
4 kyl ner gasen i pistolens behållare med torrklickning, med pistolen på rätt köl, klicka 4 – 5 gånger.
5 Vänd pistolen upp och ned och anslut flaskan igen, i ca 5 . 10 minuter
6 Skruva bort flaskan igen
7 Låt pistolen ” vila” i ca 5 minuter
8 Nu är den helt full.

7 / 12 grams kolsyrepatroner, har jag aldrig använt, men det medföljer adapter för båda dessa driv källor.

Förvaring

Jag förvarar alltid min pistol laddad, direkt efter jag har skjutet färdigt för dagen, laddar jag upp den igen. Jag har aldrig märkt att den läcker gas, inte ens under längre förvaring. Fördelen är att alla packningar står under tryck.

Rengöring och underhåll

Den medföljande väskan är inredd med hjälp av pressad frigolitaktigt material, i min väska lossade det ständigt små smulor, min lösning på detta är att plocka ur alla tillbehör och sedan lacka allt med en plastbaserad klarlack. Denna lack binder upp frigoliten i lådan, inga smulor mera. Om du skulle behöva lossa den inbyggda behållaren så finner du att oringarna som tätar svullnar up och blir för stora vid demontering, vänta ca 1 timme så återgår dom till normalstorlek igen. Normal rengöring, med ett par droppar olja i alla rörliga delar är fullt tillräckligt, rengöring av pipan med jämna mellanrum.

Byte Packningar ( oringar)
Det finns två oringar i laddluckan, båda två mycket lätta att byta ut, kan göras med hjälp av en nagel, eller penna. Pistolens interna oringar, kräver att kolven demonteras först, töm pistolen på gas och demontera påfyllnadsventilen med det medskickade specialverktyget. Samma verktyg passar på en gängad ring som låser fast kolven, oftast är denna ring ganska hårt dragen från fabriken! Nu kan pluggen i den bakre delen på pistolen lossas, nu ligger returfjäder ventilsystem fritt att rengöra och byta oringar.

Allra längst in i pistolhuset ligger en ny tätning ( oring).
Normalt behöver inte denna bytas ut, men ska vid byte försiktigt plockas bort och ersättas med en ny, lämpligt verktyg kan vara en gängad skruv vid borttagande och en vanlig penna vid montering. Byta av de tre oringarna i behållaren för gas ska inte innebära några problem.

OBS Dessa packningar ska bara bytas vid läckage!

Anpassad kolv

Kolv eller grepp

Finns tyvärr bara i en storlek och en vänster anpassat kolv. Men det är mycket lätt att lägga på eller att slipa bort ej önskvärt trä för att anpassa kolven efter din egen hand.
Jag har provat att använda hårt balsaträ, detta har fungerat helt perfekt, pistolen användes ju mestadels inomhus. Som grepp förstärkare på den i orginal ganska hala kolven, använder jag ett halkskydd som säljs på rulle.

TAU 7 är en mycket anpassningsbar luftpistol, pistolens ballans kan justeras steglöst, helt perfekt med de medföljande vikterna som kan appliceras både på pipan och bakom pistolen. Allt för att erhålla en helt perfekt balans. Det främre siktet ( kornet) kan bytas ut, tre olika breda korn medföljer, det bakre siktet kan också justeras genom
att byta siktblad, även där finns tre olika bredder, allt detta ingår i pistolen. Varje klick på siktes inställningen ger 2,4 mm på 10 meters avstånd, relativt bra precision på det medföljande siktet Oringar medföljer som reservdelar, totalt 9 st, tre olika storlekar.

Mekanism med laddluckan öppen

Avtryckarens justerområde omfattar fem olika justeringar, avtryckarens motstånd, släp och förtryck, avtryckarestopp och avtryckarens position.
Den sista justeringen ställde till med problem, det gick inte att justera avtryckaren så långt bak som mina fingrar krävde. Här krävdes en liten operation för att få avtryckaren ytterligare bakåt, lite svagt av tillverkaren att missa detta. Visst har jag relativt korta fingrar, detta är något jag delar med många människor.

Avtryckarejustering med referens till bilden nedanför

Avtryckets vikt

Denna justering utföres med den vertikala skruven i framdelen på varbygel, medurs ökar avtrycksvikten.

Förtrycksvikten

Kontrollera först att pistolen är oladdad, spänn upp avtrycket, vrid sedan justerskruv 47 C sakta tills hanen löser ut, skruva ör sedan samma sak med justerskruv 47 B, men skruva tillbaka denna skruv 1,5 varv. Nu kan du börja finjustera trycket men skruva aldrig mera än ett kvarts varv på varje skruv och testa sedan noga innan du utför ytterligare justeringar.
Om justerskruv 47 B skruvas in för långt kommer inte hanen att haka upp och du kan inte skjuta med pistolen.

Trigger Stop

Trigger stop skruv (47A) finns bakom avtryckaren. För att ställa in denna justerskruv skruva in den minst ett varv, spänn upp hanen och dra avtryckaren åt dig och justera sakta justerskruven tills hanen löser ut, forsätt sedan minst 1/8 dels varv för att trygga funktionen.

Justering av utgångshastighet

Justerskruv 20 är den skruv som justerar hastigheten, medurs ökar utgångshastigheten och moturs viceversa. Tänk dock på att en ökad utgångshastighet orsakar mera ljud och att betydligt mera drivgas förbrukas..

Reservdelslista följande detaljer finns att tillgå.

TAU 7 Standard    
1 Stomme pistolhus
2 Låsstycke ( Ladd lucka )
3 Pipa
4 Varbygel
5 Tryckkärl 39 Framstock
6 Korn klack 40 Kolv
7 Korn 40 L Vänsterkolv
8 Pipvikt 41 Lås pinne 3×18
9 Avsmalnande pipvikt 42 Lås pinne 2×14
10 Låsregel 43 Låsstift 1,6×12
11 Låsaxel 44 Låsskruv för korn M4x5
12 Låsrulle 45 Framstöts M4x6
13 Siktes stomme 46 Justerskruv M2,5×8
14 Sikt fot 47 B47 C JusterskruvM2,5×5 avtryck
15 Siktblad tre olika 2,8 – 3 3,2 – 3,5 3,75 49 Skruv för siktblad M2.5×3
16 Höjd justerskruv 50 Stålkula för sikt ratt
17 Juster axel 51 Spårring 4
18 Bakre ställskruv 52 Bricka 6,4
19 Stöd cylinder 53 Fjäderbricka 3,2
20 Ställskruv utgångshastighet 54 Slagfjäder
21 Slag hammare 55 Avtryckarestångfjäder
22 Avtryckarestång 56 Fjäder till reducerings hävarm
23 Reduceringshävarm 57 Avtryckare fjäder
24 Avtryckarearm 58 Ventil fjäder
25 Avtryckare sammansatt 59 Förtrycksfjäder
25 S Kort Ranch avtryckare 60 Fjäder till sikte
26 Hämmarbroms 61 Snäppfjäder
27 Ventil 62 O Ring 9×2,2
28 Packning Ventil 63 O Ring 8×2,2
29 Stödring 64 O Ring 12×2,2
30 Stoppskruv 65 O Ring 19×2,2
31 Kolv mutter 67 Justerskruv M3x5
32 Perforeringskropp 68 Låsskruv bakre vikt M4x8
33 Lock 69 Skruv för handstöd M5x25
34 Bakre stång vikter 70 Fjäderbricka
35 Bakre vikt 71 Fyrkantig låsmutter
36 Framstöts    
37 Kolv stöd vänster o höger    
38 Skruv nyckelför påfyllnad cylinder/ flaska 150g    
A3 Adapter ”02” (från 150 g cylinder/flaska till pistol)    

TAU 7 Sport är en trevlig lättskött och framför allt mycket prisvärd luftpistol.

Det är relativt lätt att erhålla drivkällan CO2 gasen kolsyra.

Priset är mycket attraktivt och står egentligen inte i proportion till den medföljande utrustningen och pistolens kvalitet. Därför måste jag betrakta denna pistol som ett mycket bra köp, naturligtvis kan den inte mäta sig med Morini 162 Hämmerli AP 40 Feinwerksbau och Pardinis luftpistoler, med med tanke på att man kan köpa tre pistoler för en tex AP 40 så ger denna i Tjeckoslovakien producerade pistol ger väldigt mycket för pengarna.

Tyvärr importeras inte denna pistol till Sverige längre, detta pga att tillverkaren höjde priset mycket kraftigt, (detta enligt den Svenska generalagent Classic vapen i Bollebygd) men det lär finnas ett par tre tusen på den Svenska marknaden. Chansen att hitta en bra begagnad är ganska stor.

Arne Nohlberg Rev. 2012 10

Flera Luftpistoler

3 kommentarer

  1. Vet du hvor man kan kjøpe en ny 150g co2 beholder til Tau7? Skulle også hatt en adapter for påfylling av beholderen, men siden jeg ikke har noen spesifikasjoner på denne er det vanskelig å søke etter produktet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s