Springskytte SM i Skillingaryd 2 – 8 2003

I strålande sol med en ganska respektingivande värme + 29 grader anländer vi till Skillingaryd, dagen före SM tävlingen. Med en luftfuktighet på 96 % var även en liten promenad riktigt ansträngande. Men väderlekstjänsten levererade som på beställning en kallfront med ca 22 grader och rätt så rikligt med regn
den första delen av tävlingen.

Ett ganska stort starfält fördelat på herrar och damer kombinerat med juniorer och veteraner utan någon annan egentlig klassindelning, detta var utgångsläget före start.

För Marcus och undertecknad var detta den första tävlingen i denna diciplin och vi var i Skillingayd, för att deltaga och lära. Kanske framför allt för att se på vilka utrustningar som användes, vilka tekniker som var acepterade av de andra duktiga springskyttarna, för sådana fanns det gott om.

Första start seniorer kl 10,00, varje deltagare startar med en minuts mellanrum, på en bana som är ca 6 km lång. På denna bana fanns 6 skjutstationer, tre med 15 meters skjutavstånd och utan stödhand och tre stationer med 20 meters avstånd och stödhand.

Målet ”falling target” fallmål var på alla stationerna 11 cm stort och fem till antal. Det skulle ganska snart visa sig att skjutningen var ganska så utslagsgivande, beroende på att varje missat fallmål belastade totaltiden med 1 minut. För exempel ger fyra missade mål på en skjutstation ett försmädligt tillägg på 4 minuter, på denna station.

Naturligvis är löpningen också en viktig komponent, men ett bra skytte är guld värt!

Det låter inte så svårt att träffa ett mål på 11 cm med en hand på 15 meters avstånd, men prova att skjuta med hög puls direkt efter en löpning, det är en helt annan sak än vanligt banskytte.

Ett litet bildsvep på deltagare från skaraborgs kretsen, medverkade gjorde Lars Thool P4 IF. Marcus Nohlberg Vallebygdens PSF. Sören och Martin Rehn Tidaholms PSK

Fullt på alla stationer detta kombinerat med en mycket snabb löpning. Grattis Lars!

Preliminär prislista H 21

1 Anders Beckman Stockholmspolisen 34,53
2 Lars Thool P4 IF Skövde 39,59
3 Per Norman Älvdalens PSK 43,52

15 Marcus Nohlberg Vallebygdens PSF

H 35 Sören Rehn 14 plats och i Jun Martin Rehn 4,e plats.

Lars Thool tipsar Marcus om utrusning inför nästa års springskytteSM

Vad är springskytte?

Springskytte med pistol påminner till stora delar om skidskytte till utformningen. Vanligen löper man fyra till sex varv på en 1 km lång slinga som går förbi en skjutbana där man för varje varv avlossar fem skott mot fem mål, dvs skytte varje varv. Målen kan antingen vara fallmål eller pappfigurer. (Även i springskytte finns stafettävlingar).

Skidskytte, springskytte och fältskytte med pistol har många gemensamma likheter och en tävling kan avgöras på oväntat sätt. Det är inte alltid som den snabbaste löparen vinner. Ett bomskott ger ju ett tidstilägg på 1 minut. Det är alltid uthållighet och kondition i kombination med precision i skyttet som är avgörande. Vid tävlingar kan både banans längd och antal stationer, såväl som antalet mål och målgrupper variera.

En av de mer uppenbara fördelarna med springskytte är att alla över 15 års ålder kan deltaga. Klassindelningarna är generösa och tar hänsyn till de tävlandes förutsättningar.

Epilog

Detta var en mycket trevlig tävling som alla med en bra normalkondition kan vara med i, naturligtvis utan att kanske vinna tävlingen, men ändå deltaga i en mycket trevlig tävling. Det är lite svårare än man tror att skjuta med hög puls men det går att träna in ett bra skytte även med hög puls.Detta lite annorlunda  och trevliga tävlingsform för pistolskyttar, kan verkligen rekommenderas Vi avser att åka till nästa SM. Marcus skjuter och jag sköter markservice.

Slå två flugor i en smäll, börja konditionsträna nu så är du också med nästa år!

Arne Nohlberg 08 02 2003

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s