Unique DES 96 U

 

Det är med stor försiktighet jag närmar mig denna mer eller mindre legendariska pistol. Anledningen till denna kanske lite överdrivna försiktighet, är att det fortfarande är en av de allra vanligaste .22 kaliber pistolerna både i privat ägo och som klubb vapen.
Mängder av skyttar över hela Sverige har nu eller någon gång haft en Unique, de allra flesta har också varit mycket nöjda med sitt vapen.
Att då skriva negativa saker om detta national helgon, torde kunna innebära för skribenten att alla framtida tävlingar får bevistas med hjälm!

Till dom som redan börjat att hetsa upp sig, vad menar han? var lugn! Jag delar din positiva uppfattning om denna fantastiska Fransktillverkade pistol.

Den första Unique pistolen kom till Sverige i början på 1970 talet, då .22 skyttet riktigt exploderade i Sverige. Att just Unique,n kom till Sverige är tack vara Erik Torgander på nuvarande Sportec i Åkarp, som år efter år försett skytte intresserade människor över hela Sverige med denna kvalitets pistol. Till dags dato är ca 9000 pistoler försålda bara i Sverige. Detta höga försäljnings tal genererar också en stor begagnad marknad av pistoler. Att tillverkningen av Unique numera har upphört, lär inte heller ställa till några större problem, ett stort resevdelslager finns att tillgå och vissa detaljer nytillverkas, redan nu av eftermarknadsföretag.

Varför då lägga ner möda och skriva om en över trettio år gammal pistol, jo utav den enkla anledningen att fortfarande finns det gott om begagnade Unique pistoler och för många nya skyttar är just en begagnad Unique den allra första krut laddade pistolen.

Jag kommer inte att ens försöka utvärdera skjut egenskaper osv, allt detta är väl dokumenterat sedan många år tillbaka. Utan kommer i stället att publicera tips till underhåll och lite enklare reparationer.

Läs mera om Historiken bakom Unique

Men innan vi kör igång först några varningens ord att tänka på!

DATA Unique DES 69

Längd 285 mm
Höjd 140 mm
Bredd 50 mm
Vikt 1140 gram (utan pipvikter)
Magasin 6 skott
Siktlinje 220mm
Piplängd 150 mm
Avtryckare 1,0 kilo och uppåt ( justerbar)
Grepp Anatomiskt grepp, vä och hö

Tänk på!
Att först sätta dig in i hur din pistol fungerar, men VÄNTA med att börja skruva på olika skruvar tills du är helt införstådd med deras olika funktioner.
Är du det minsta osäker? Ta då kontakt med någon som kan. En vapenmekaniker är bäst skickad att laga din pistol.

Gör aldrig ett ingrepp / justering du är osäker på. Avstå om du är osäker!

Glöm aldrig att: Behandla alltid din pistol som om den vore laddad!

Håll din pistol ren och förvara den på ett betryggande sätt i ett godkänt vapenskåp..

Pipvikter fínns i följande vikter: 120, 220 330 + cylindriska vikter 100, 150, 260 och 320 gram.
Avsedda för att användas vi fältskytte för att minska rekylen.
Kan av en del skyttar upplevas som behagliga även på banskytte.

Demontering

Unique är en ganska lätt pistol att demontera för rengöring eller reparation. Tänk dock på att alltid kontrollera att PISTOLEN är TOM innan du börjar att demontera.
Alla bilder ur orginal manual DES 69

Plocka bort magasinet och eventuella pipvikter

Tryck upp låsningen för slutstycket
För slutstycket bakåt
Lyft slutstycket uppåt. Allt klart utan verktyg!
Återmontera i motsatt riktning
Demontering av slagstift

Mekanik

Pistolen från den högra sidan. Här skymtar skruv 5930 som används för tryckjustering.
OBS att denna skruv har en låsskruv!
måste lossas först minst tre varv
Slagfjäder och säkring. Justerings möjlighet för slagfjäder. Lite diffus funktion påverkar naturligtvis trycket.
Hammaren
Skruv för inställning av torrträning. Genom att skruva in denna skruv, kan hanen stoppas och torrträning kan ske.

Tryckjustering

Trigger stopp är placerad i DES 69 U i avtryckaren i DES 69 i skruv 3800, tänk på att inte justera utan ett litet glapp/spel finns kvar annars kan mekanismen skadas. Avtryckaren kan också flyttas fram och tillbaka för att passa olika stora händer.

Vikten på trycket lossa först skruv 6000 se fig 4, skruva ut den minst tre varv, justera nu trycket på skruv 5930 se fig 5. Medurs ökar trycket. Justerskruven 5930 är försedd med 4 st låsmöjligheter per varv, det är av stor vikt att dessa låsplan kommer mot låsskruven 6000, dra låsskruven mycket måttligt fast.

Avtryckarespel justeras genom skruv 3800 se fig 4.

Stomme

Stomme med slutstycke och returfjäder

Byggt helt i stål, med mycket fina lagringar för alla rörliga delar. Hela uppbyggnaden i mycket hög klass! Relativt lätt att göra rent, lite mera jobb att strippa ner hela pistolen, ganska många låsningar med stålstift. Även pipan är låst med ett stålstift. Drivdornar i olika storlekar är ett måste vid detta jobb.

Slagstift eller tändstift

Kan demonteras utan verktyg, tryck in slagstiftet för låsningen ( längst till höger) nedår och släpp försiktigt ut fjäder och slagstift. Kan vara bra att ha ett i reserv.
Föredömlig konstruktion.

Slagstift (tändstift) demonterat ut ur slutstycke

Utkastaren

Sitter låst med ett rörstift, demontera stiftet med en drivdorn och rengör eller byt ut utkastaren, var försiktig så du inte tappar den lilla fjädern.
Det lär finnas två versioner av denna utkastastare.

Utkastaren fjädern och låsstiftet demonterat.

Detta är de ingrepp som i stort sett var och en kan och bör göra, åtminstone minst en gång per år. Jag tvättar oftast rent med Statoil Blå en fotogen som innehåller ganska mycket olja. Detta ger två fördelar en bra rengöring och en tunn oljehinna som blir kvar.

Pipa och slutstycke rengör jag med lysfotogen och drar sedan rent efteråt, var noga med de ytor i slutstycke och i pipan som jobbar mot varandra blir riktigt rena. läs mera om rengöring, ny metod

Unique är relativt lätt att plocka ner totalt i små delar, men jag har med avsikt undviket att publicera ytterligare demontering av pistolen.

Siktesjustering

Justerings möjligheterna är följande:

Justering uppe på siktet = 1 klick ger 9 mm i höjd eller djupled. Medurs nedåt och moturs uppåt.

Justering på vänster sida = 1 klick ger 6,5 mm i sidled. Medurs åt höger och vice versa.

Kolv

Kolv Unique

Orginal kolven är i riktigt bra material, kan ersättas med Nil kolv, kolvarna finns i både höger och vänsterutförande i olika storlekar. Sitter fast med fyra skruvar. Anatomisk utförande.

Torrträning

Unique är förberedd för torrträning, se fig 9. Läs mera om torrträning

Underhåll

Olja in pipan med en tunn olja om du ska göra ett längre uppehåll i din skjutning, gör detta med läskstång och tunn vapenolja. Glöm INTE att dra torr pipan före skjutning!
Efter ca 500 skott montera ner pistolen och gör en ordentlig rengöring på hela pistolen. läs mera om rengöring, ny metod Olja alla de leder och rörliga delarna med en tunn fin olja.

Slutomdöme

En fantastiskt fin mer än trettio år gammal konstruktion, som i de flesta avseende håller än i dag. Vad gäller den mekaniska precisionen på ingående delar. så är det hög klass, fungerar fint både i precision och fältskytte. Men det är en gammal konstruktion och fabriken har upphört år 2003, saknar en del justeringar tryckmekanism och är ganska tung.
Oftast är begagnade pistoler skjutna med mängder av skott! Mycket bra generalagent Sportec i Åkarp. Tänk på ! Att på den tiden, denna pistol producerades, så fanns inte nutidens precisions maskiner, då fanns precisionen hos den som styrde maskinen!

Rev. 2012 10 Arne Nohlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s