Unique historik

 

Att samla in uppgifter om en så populär pistol som ändå Unique är, inte bara i Norden utan över hela Världen, kan väl inte vara speciellt svårt? Bara lägga in ordet Unique på en sök maskin på nätet så poppar historian upp, snyggt och prydligt på skärmen? Trots sin stora framgång med tillverkningen av Unique pistoler, så finns det mycket lite uppgifter om företaget, jag har varit i kontakt med folk som har besökt företaget, jag har varit i kontakt med kommun styrelsen i Hendaye, Franska ambassaden osv. Den första överaskningen var kanske att tillverkarens namn inte var Unique utan detta var namnet på vissa produkter. Mera om detta senare.

 

Alla dessa trevande försök har mynnat ut i denna något förkortade historia om nationalhelgonet Unique.

Redan i början på Ludvig den fjortondes tid var en vapen industrin etablerad i Baskien. Redan på medeltiden var Baskien känt för en järnmalm av hög kvalitet, god tillgång på skog och en hantverksskicklig arbetskraft.

Under många år var just produktionen av vapen en mycket dominerande industri i den baskiska delen av Frankrike, dessa vapen gick under namnet ” Baskiska kustens Vapen”. Tillverkningen bestod av bajonetter, lansar, svärd, hallebarder, pistoler, gevär och mindre kanoner.

Under det första världskriget 1914 – 18 försörjde dennna vapen region franska officerare med mer än en million vapen.

År 1923 startade två bröder i Hendaye upp företaget ”Munitions factory” föregångaren till företaget Manufacture d,Armes des Pyr Francaise, förkortat till M.A.P.F. Producenten av Pistolen Unique. Båda delägarna har med sig gedigna erfarenheter i bagaget från vapentillverkningen i Eibar.

En av de två var Jose Uria, vars två barn sedermera tog över företaget.

Företaget M.A.P.F. etablerades i en liten ort Behobie med ett tiotal anställda. Inledningsvis tillverkades små fick pistoler i kaliber .32, dessa pistoler var licens fria att köpa för allmänheten.

År 1928 flyttade företaget sin produktion till en nedlagd biograf i Hendaye, på avenue des alliees. I en lolkal som tidigare var byns biograf. Nu påbörjas tillverkningen av fram för allt små fickpistoler i (kaliber 32) som var helt licensfria på denna tid.

År 1938 påbörjas en tillverkning av automat vapen, det första automatiska karabingeväret i kaliber 2 ( long Rifle) av märke Unique presenteras.

(Nu gick alla Europa’s vapen tillverkare på högtryck andra Världskriget stod inför dörren) Från den första början var företaget specialiserat på gevär men ganska snart började man producera pistoler för den Franska polisen och blev under många år huvud leverantör till den Franska polisen.

År 1956 Var det politiska oroligheter i Afrika, detta medförde att den Franska regeringen, förbjöd all fri civil försäljning av vapen, detta blev ett mycket hårt slag för alla Franska vapentillverkare. Nu krävdes licens för att inneha vapen. M.A.F.P reagerar med att skapa pistoler för den civila marknaden specifika vapen avsedda för tävling och hobby skjutning.

M.A.P.F. C modell en ganska tidig modell Från början på 40 talet

Pistol från M.A.P.F. Model C semi-auto pistol. Kaliber: 7.65mm Auto. Som allra mest jobbade 400 personer på fabriken i Henday.

Mod RR 51

M.A.P.F. startade upp tillverkningen av modell RR 51 i början på femtiotalet. Detta var en ganska liten semi automatisk pistol med single action i kaliber .32, med ett mycket primitivt sikte och ett nio skotts magasin, en omodern pistol redan på 1960 talet.

Tyvärr så sker hos M.A.P.F. ingen egentlig utveckling under ganska många års produktion av den då gällande modell Unique RR -51.
I slutet på 1960 talet övergav den Franska polisen både kaliber .32 och M.A.P.F. pistolerna. För att i stället med influenser från det amerikanska FBI satsa på pistoler/ revolver med betydligt grövre kaliber.

M.A.P.F. fann att den stora Franska marknaden för tjänste pistoler minskade dramatiskt och var tvungna att konstruera en annan pistol som kunde ersätta den förlorade tillverkningen åt den Franska polisen. M.A.P.F. valde då att specialisera sig på tävlings pistoler.

År 1969 Kunde företaget presentera den första varianten av Unique DES 69 Standard UIT. En .22 kalibrig tävlings pistol. Med denna pistol vanns redan det första året Franska mästerskapet, denna nya pistol var redan då en topprankad pistol för både nationella och internationella pistol tävlingar. Med denna nya pistol når M.A.P.F. mycket stora framgångar över hela Världen. En pistol som efter mer än 30 år fortfarande klarar att konkurera med de allra flesta på marknaden förekommande pistoler.

Unique DES 69

År 1973 avlider en av grundarna av företaget M.A.P.F. Jose Uria, Jose var drivkraften och ledaren av företaget sedan uppstarten. driften av företaget tas över av två av hans barn. De äldsta sönerna Jose och Antonine. som också tar fram den nya pistol modellen VO / 79 Vitesse En fortsatt satsning på tävlingspistoler, sker inom företaget.
År 1979 släpper den Franska fabriken VO/79 Vitesse Olympiue en .22 kort som senare modifieras till DES/ 2000. Sju år senare 1986 är det återigen dags att presentera en pistol i kaliber 32. DES /32 SWL Wadcutter presenteras för marknaden.

Företaget M.A.P.F. har också under åren tillverkat både gevär och flera olika luftpistoler, men endast en liten del denna produktion har funnit vägarna upp till Sverige, mig veterligen.
Unique DES 69 U

Kort efter presentationen av den nya DES .32 kommer en uppgraderad DES 69 ut i marknaden med beteckningen DES 69U. Vi är då framme vid år 1986.
Den stora skillnaden mellan DES 69 och DES 69 U är framför allt ett helt nytt avtryckare system och andra vinklar på kolven.

Unique silouette

I början på år 1993, släpps en ny enskottspistol för metall silouette skytte, denna pistol finns i två varianter, varav en av dom är avsedd för kaliber.22 och har aluminium hus.

Den andra pistolen kan levereras med flera olika kaliber, både center-antänd och kant-antänd ammunition. Denna pistol har mig veterligen inte exporterats utanför Frankrike.

Unique DES 96 U

Några år senare presenterar M.A.P.F. Unique DES 96 U pistolen, tyvärr är detta också den sista pistolen fabriken utvecklar och tillverkar innan fabriken läggs ner i början 2000 tal. I mitten och slutet på 1990 talet drabbas den Baskiska vapenidustrin mycket hårt, många tillverkare tvingas lägga ner sina fabriker.

Även Unique tillverkaren M.A.P.F. drabbas av de dåliga tiderna inom vapenindustrin.

Som mest var det ca 400 anställda på fabriken! Företaget har haft en stor betydelse för Hendaye ekonomi.

Den 3 / 3 2003 avvecklades fabriken M.A.P.F. därmed skulle man kanske sätta stopp för det unika vapnet från Baskien Unique.

Men det florerar ett envist rykte i branchen att det kanske händer något inom en snar framtid med Unique. Kanske är detta bara är ett rykte?

M.A.P.F. ,s Unique exporterades till länder som USA. Kanada. Sverige. Finland och Australien.+ De övriga Europeiska länderna.

Sportec i Åkarp den Svenska generalagenten började att importera Des 69 1972 – 1988 och DES 69 U 1987 – 2002.

Arne Nohlberg

 

2 kommentarer

  1. Hello Arne
    I bought a UNIQUE DES 69 from a friend. Now I have found your commentary on this very nice pistol. At the end of your article you recommend cleaning thoroughly and you have a link which I thought would lead to a routine for a good cleaning of my pistol but that was not the result. I should like it very much if you could send me by email a routine for a good cleaning job.Thank you very much for this great introduction to the DES 69

    Kind regards

    Des Sherriff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s