Skaraborgs Kretsens PPC Utbildning – en fullträff i Skövde

Tidigt hösten 2003 fick jag från Skaraborgskretsen en anmodan, ordna en utbildning i PPC, Arne.
Men mina ytterst begränsade kunskaper i ämnet, var det naturligt att ta kontakt med Pether Gustavsson Världsmästare i PPC och boende i Skövde och tillika en gammal klubbkompis.

Tidigt lördag morgon 15 november träffades en tjugotal entusiaster, på Lövsjötorps skyttecenter i Skövde. På dagens program fanns en enda punkt, utbildning i PPC. Detta är en gren inom skyttet som just nu utvärderas av Svenska Pistolskytteförbundet som en försöks verksamhet under tre år. Arrangör och insiativtagare för denna ytterst populära utbildning var Skaraborgs Pistolskyttekrets.

På ett tidigt skede bestämde vi, Pether och undertecknad, att ta kontakt med Torben Rundquist och Björn Svensson i Vårgårda, för naturligtvis ville vi erbjuda kretsens medlemmar, den allra bästa utbildningen.

Båda dessa herrar är mycket rutinerade PPC skyttar och lika erfarna utbildare. Efter många telefonsamtal och email kunde vi äntligen finna en lucka i dessa upptagna instruktörers almanacka. Inbjudan skickade ut till samtliga av kretsens föreningar, det maximala antalet deltagare sattes till 20 stycken. Efter en kort tid var utbildningen fulltecknad och tyvärr fick vi avböja ganska många anmälningar, detta på grund av att det inte säkerhetsmässigt går att hantera en större grupp en 20 personer.

Deltagare i PPC utbildningen, kursledarna Torben och Björn och flera deltagare i PPC utbildningen Lövsjötorp Skyttecenter.
Deltagare i PPC utbildningen, kursledarna Torben och Björn och flera deltagare i PPC utbildningen Lövsjötorp Skyttecenter.
Deltagare i PPC utbildningen, kursledarna Torben och Björn och flera deltagare i PPC utbildningen Lövsjötorp Skyttecenter.

Lövsjötorp skyttecenter

Uppstarten på morgonen 08,00 började med en presentation av instruktörerna och deltagarna. Redan nu i uppstarten poängterades vikten av säkerhet och just säkerhetsfrågorna går sedan som en röd tråd genom hela utbildningen.

PPC som är en stark växande gren inte bara i Sverige utan i hela europa presenterades med historiken bakom denna fascinerande gren inom skyttet. Som så mycket annat kommer PPC som står för Police Pistol Contest från USA och har sedan spridet sig till Europa och delar av den övriga Världen. PPC är försvenskat till Precision Pistol Contest. Det första ordet precision är tillsammans med säkerheten utmärkande för PPC, detta är absolut INTE en tävling för
den som vill dra snabbt från hölster och slänga iväg en massa skott.

Tonvikten läggs på just Precision!

Efter en genomgång av de olika klasserna inom PPC kom våra instruktörer återigen tillbaka till säkerheten, som kanske kan upplevas som överdriven, vid en jämförelse med andra skyttegrenar.

Men denna säkerhet är till för att skydda dig, och mig och alla andra utövare!

Det är oerhört lätt att bli diskad i en PPC tävling, de rigorösa säkerhetskraven stipulerar säkerhetszoner för vapen- hantering och minsta misstag kan innebära en diskning.

Utbildningen fortsätter med en noggrann genomgång av regelverket och en presentation av de olika skjutställningarna. Olika vapengrupper diskuterades, hela tiden matas vi med vikten av en hög säkerhet! Flera olika måltavlor redovisades, dels en reducerad tavla som ger en möjlighet att skjuta på 25 meter i stället för stipulerade 50 meter förevisades. Man kunde nu riktigt känna hur vi deltagare fullmatade som vi var med våra nya kunskaper, ville ut på banan och prova på att skjuta PPC.

Återigen demonstrerar Torben de olika skjutställningarna, det var ganska kallt ute på banan!

Många olika skjutställningar förekom, en del ganska svåra att skjuta ifrån, men träning ger färdighet!

Ute på banan

Vi börjar den efterlängtade skjutningen med torrträning och en genomgång av skjutställningar, hela tiden samma målmedvetna säkerhetstänkande av instruktörerna. Återigen berättar våra instruktörer att tonvikten ska läggas på precision, inte på snabba drag och avryckta skott! Så var det äntligen dags att prova på att skjuta skarpt, ett febrilt lån av magasin och snabbladdare resulterade i att de första tio skyttarna var klara att skjuta stående från 3 yards linjen 8 (2,72 meter) och 12 skott, för de allra flesta var en bra träffbild ett faktum.

Nu flyttas vi tillbaka till nästa skjutavstånd 7 yards (6,34 meter) med ungefär samma resultat, en bra träffbild. Nästa avstånd 25 yards (22,62 meter) med följande ställningar, sittande, liggande, stående med stöd skjuta vänster hand och stående med stöd skjuta höger hand gav ett helt annat resultat på tavlan!
Med ett kort avbrott för mat så fortsatte eftermiddagen med skytte i olika skjutställningar, med massor av tips och råd från alla de tre rutinerade instruktörerna.

Resultaten kontrollerades och hela tiden fanns en hjälpande hand med tips och råd.

Avslutningen

Mörkret faller ganska fort denna årstid, sen eftermiddag samlades vi åter igen inne på skyttecentret, nu avslutades utbildningen med frågor och svar.
Man kunde märka att den på morgonen befintliga entusiasmen nu var ytterligare förstärkt, vi var många som på stående fot beslöt oss för att detta måste vi prova på att tävla i under nästa år. Samtliga deltagare var klara för att kunna tävla i PPC. Som den observante läsaren redan har iakttaget, så var detta en fantastiskt bra utbildning, med tre instruktörer i Världsklass, med 17 fullföljande mycket nöjda elever och numera kvalificerade att tävla i PPC. Så var detta väl spenderade pengar av Skaraborgskretsen.

Ett stort Tack till Skaraborgskretsen!

Kursen i skövde var grymt rolig att genomföra, Björn, Pheter och Torbens personligheter med humor och ödmjukhet på topp var verkligen som handsken för utbildare på elit nivå,en eloge till dom…

Saxat ur forum

PPC och .22 skytte

Det har florerat rykten om PPC och .22 skytte, vi fick detta bekräftat och blev samtidigt inbjudna att övervara den första demonstration av detta skytte i Vårgårda. Både Torben och Björn var mycket entusiastiska inför just .22 skyttet. Detta är ett nytt sätt att kunna träna med .22 pistol eller revolver, borta är alla drag från hölster, men ungefär samma skytte i övrigt. Jag vet att en del rynkar på näsan åt just .22 skyttet, med just denna kalibers användning kommer att ge en stor bredd på antalet utövare och dessutom ett billigt skytte. Lovar att återkomma med mera info så fort jag har den, efter mitt besök i Vårgårda.

Fråga angående kaliber 22 PPC
Försök pågår med en Nationell variant av PPC i kaliber 22 och 32
Mao vapen grupp C och B.

PPC och 22 skytte .

Fakta och fördommar om PPC

Säkerhetstänkandet är högre i PPC än i tex ban och fältskytte! Felaktigt uppförande, bristande säkerhet medför diskvalificering från tävlingen!

Tyngdpunkten ligger på precision och säkerhet! INTE på snabba drag och Cowboy’s skjutning!

Det krävs INTE en funktionär för varje skytt, en PPC tävling kan ordnas med mycket få funktionärer!
Det är lätt att arrangera PPC tävling/träning, det behövs inte svängmål! Vissel pipa går bra!
PPC med 22 vapen kan skjutas på alla svenska 25 meters banor, eller i vilken grus grop som helst!
PPC 1500 kan tränas på alla 25 meters banor med förminskad tavla!
PPC är ett mellanting mellan banskytte och fältskytte, men till skillnad från fältskyttet ligger tyngdpunkten på just precision.

Välkommen att prova du också!

Passa på att läsa om PPC på webbenpå denna officiella sidan om PPC.

Ladda hem Utbildningsmaterial PPC Sverige

Rev. 2012 03

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s