Chrony ALPHA en Folkkronograf?

Crony Alpha Kronograf utan och med diffusorer
Crony Alpha Kronograf utan och med diffusorer
 • Varför investera i en kronograf?
 • Vad är det för fel på en betydligt dyrare skottstol?
 • Varför överhuvudtaget mäta kulans hastighet?
 • Är det verkligen så viktigt att veta hur fort en kula går?

Frågetecknen är många, men jag försöka att svara på samtliga dessa frågor, så gott jag kan.
En kronograf mäter kulans hastighet i meter per sekund ( m/sek ) eller i foot per sekund. Naturligtvis kommer vi att ägna åt oss det för oss välkända meter per sekund. En kronograf kostar i dag strax över 1000:- (år 2004) och är en liten nätt sak som med fördel kan få plats i en normal större skytteväska. Kronografen kan inte helt ersätta en skottstol, men är ett mycket bra komplement och för många av oss skyttar som saknar skottstol det enda verkligt bra sättet att mäta våra laddningar.
För att mäta är att veta! Genom att skjuta genom en kronograf och samtidigt mäta kulhastigheten kan vi direkt avläsa med hjälp av kronografen, VID vilken hastighet just den laddningen har den bästa precisionen. Genom att testa olika laddningar, olika kul djup i hylsan, så kan vi direkt avläsa vid vilken hastighet vi får den bästa precisionen. Vi kan också använda kronografen för att testa ett fabriks parti med  färdigladdad ammo och snabbt konstatera om vi har fått vad vi betalat för!

Kronografen är huvudsakligen avsedd för utomhusbruk men kan lätt ändras för användning inomhus.
Bra är att ha ett kamera eller videostativ att montera kronografen på, det finns dylika stativ för några hundralappar, i nödfall kan ett bord användas.

Front med display

Data Crony Alpha

 • Pris ca 1195 kronor Torsbo handel ( år 2004)
 • Vikt 1,3 kilo
 • Mått 19×11.5×7 cm hopfälld och 37×11,5x7cm utan diffusorer uppfällda.
 • Temperatur område 0 grader till 43 grader
 • Batteri livslängd med ett litet 9 volts batteri ca 48 timmar vid konstant användning ( plats finnes för tex 6 st 1,5 volts AA ro6 batterier )
 • Minne 32 skott får plats i minnet, sedan trycker det 33 skottet ut det första skottet ( fifo)
 • Kan förses med fjärrkontroll genom ett 3,5 mm stereo uttag.
 • Mätområde från ca 10 m/sek till ca 2134 m/sek 30 Fps – 7000 Fps, mätvärde 99,5% eller bättre
 • Mäter hösta värde, lägsta värde och medelvärde för varje skott som också numreras
 • Leverans i en papp kartong med engelsk bruksanvisning. OBS att stativ inte ingår.

Hur fungerar en kronograf?

En kronograf består av två stycken fotoceller och en relativt snabb elektronisk räknare och en display, som åskådliggör hastigheten i det mätområde vi har valt att presentera.
När kulan passerar den första fotocellen, startar räknaren, när den passerar nästa fotocell, stannar räknaren. Då kulan passerar fotocellen, minskar ljuset till fotocellen, det är denna ljusminskning som upptäcks och drar igång räknaren i kronografen.

OBS att kronografen är mycket känslig mot lysrörs ljus, detta ljus ger direkt felaktiga mätningar.

Användning utomhus

 1. Övertyga dig om att du har ett bra kulfång att skjuta mot.
 2. Öppna Crony och installera ett 9 volts batteri. Sätt fast kronografen på ett foto stativ, eller dylikt.
 3. Installera den fyra ”stagpinnarna” för diffusorer i de YTTRE hålen ( se bild) ( Jag har lött hop mina stagpinnar med lödtenn ) TIPS : Märk upp ett avstånd av 10 cm från fotocellen, märk stagpinnarna med tex svart tejp, märk ett nytt avstånd ca 15 cm från fotocellen. Du har nu markerat ett normal skjutavstånd mellan fotocell och kulans passering.
 4. Är det molnigt väder utan sol, använd bara stagpinnarna, om solen skiner använd diffusorer.
 5. Slå på kronografen med brytaren off och on. A.L visas på displayen, punkten indikerar att du är i metrisk mode m/sek.
 6. Skjutavstånd kaliber 4,5 och 22 ca 1 meter, kaliber 32 ca 2 meter. kaliber 9mm och större ca 3 meter. Tänk på att hålspetskulor drar med sig en riktig luftkudde öka avstånd vid felmätning. Efter första skottet kan du avläsa hastighet och skott nummer på displayen. Skjut inom det markerade fältet som vi markerade på styrpinnarna. Nu är det bara att skjuta skott efter skott och anteckna var skott.
 7. Chronografen sparar hastigheten skott för skott och du kan avläsa hastigheten på upp till 32 skott i en serie.
 8. Om du behöver byta från foot till m/sek, foot/sekund visar displayen AL utan en punkt mellan bokstäverna. Byte till m/sek. Stäng av kronografen, håll inne knappen FU och slå på kronografen, släpp FU knappen, nu ska displayen indikera A.L ( den skiftar varje gång mellan foot och m/sek, varje gång du startar upp med FU knappen intryck) Vill du spara inställningen, stega dig fram till texten ES visas på displayen, håll nere knappen till EP kommer på display en, tryck och släpp FU knappen en gång tills SSE blinkar, släpp nu FU knappen allt är klart ( detta gör man normalt bara en gång)

Markeringar för skjutavstånd (med röd krymps) till foto cell. Hoplödda kopplingar för diffusorernas styrpinnar.

OBS att kronografen är mycket känslig mot lysrörsljus, detta ljus ger direkt felaktiga mätningar.

Vilka data kan vi få ut ur kronografen?

Chrony har 32 skotts minne, ett minne som nollställs så fort Strömbrytaren sätts på off!
Vill du kunna se inlagrad data använd knappen FU, för att knappa dig fram följande data lagras. om du inte slår av brytaren.

Text
i display
Vad
detta betyder
Data
ut på display
-Sn- Serienummer Vilken serie nummer du är på
-Lo- Lägsta hastighet Skott med lägsta hastighet
-Hi- Högsta hastighet Skott med lägsta hastighet
-Av- Medelhastighet Medelhastighet i serie
-Es- Extrem skillnad i hastighet Skott som kraftigt avviker i hastighet   *
-Sd- Standardavikelse Normal avvikelse inom serien
-To- Totalt antal skott, sedan uppstart Antal skott, efter påslag av Chrony
-10- hastighet Tioende skottets hastighet
-20- hastighet Nioende skottets hastighet

* Es står för Extreme spread, d v s skillnaden mellan högsta och lägsta hastighet i serien medan Sd kan sägas vara den genomsnittliga avvikelsen från seriens genomsnittshastighet.
D v s har man en Es på 30 m/s orsakad av 1 skott medan övriga 31 ligger runt 2-3 m/s så blir ändå Sd ca 3.

Ta bort ett skott ur en serie: Stega fram med FU knappen tills du kommer fram till det skottet du önskar ta bort, håll inne FU knappen tills displayen börjar att blinka, skottet är borta.

Starta en ny serie utan att stänga av kronografen: Stega med FU knappen fram till –HI– håll knappen nedtryckt tills displayen ändras till –CL-, släpp knappen FU.

OBS att kronografen är mycket känslig mot lysrörsljus, detta ljus ger direkt felmätningar.

Nedpackad och klar med diffusorer på en sida och styrpinnarna på den andra sidan.

Epilog

En mycket trevlig kronograf, med en relativt dålig eller mycket medioker engelsk bruksanvisning. Funktionen är det inget fel på. Stativ ingår inte i denna chronograf och normalt ingår aldrig stativ till en chronograf, utan detta måste införskaffas separat. Passar bra gör ett stadigt videokamera stativ, kostar från 290 kr och uppåt.

Dålig engelsk bruksanvisning, lite knölig att programmera.

+ Lågt pris, bra funktion, lätt att ta med, lättavläst

Chrony hemsida i USA

Rev. 2012 04

5 kommentarer

 1. […] Ballistiska mätningar: Att mäta är ett veta det är gammal sanning som högsta grad håller än. På den nivå som vi skyttar kan mäta och experimentera med olika laddningar, så är kronografen ett ytterst värdefullt instrument. Kultillverkare använder ofta höghastighetskamera och fotograferar kulan under flykten. se fig 3 A och 3 B. Tillverkaren kan på detta sätt upptäcka luftens strömming runt kulan och även en eventuell wobbling. På samma eleganta sätt kan ”även den chockvågen som kulan skapar” i luften iakttagas. Men för oss hobbyballistiker så är en kronograf fullt tillräcklig för våra mätningar, kombinerat tillsammans med en hyfsad dator och ett ballistiskt program är vi väl rustade för framtiden. läs mera om kronograf. […]

 2. […] Under några år på 2000 talet så sysslade jag ganska mycket med skjutning i skottstol, jag var då medlem i Vallebygdens PSF och där fanns en hembyggd riktigt bra skottstol som fungerade riktigt bra vid tester av olika laddningar. Framförallt kaliber .32 med även kaliber .38, kaliber .22 och 9 mm testades i denna skottstol. För att ytterligare späda på med tester så sköt jag de flesta skotten också genom en kronograf, läs mera om kronografen. […]

 3. […] Säg att en skytt mäter på detta sätt. Han sätter upp kronografen så långt bort att den i alla fall ger värden men så nära att den inte ger rätt värden. Han tror att han gjort rätt och kanske måste lämna ifrån sig patroner för kontroll. Vid en riktigt utförd mätning kanske det visar sig att han inte uppnått stipulerade värden och straffas genom diskning eller vad nu straffet kan bli? Detta framgår inte av regelförslaget! Läs mera om kronograf […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s