Feinwerkbau AW 93 – konstruktion tryckjustering

Feinwerkbau AW93

Denna gången tar vi oss en titt på en 22 kalibrig pistol i den yppersta kvalitets klassen och tillika i den övre pris klassen av våra 22 kalibriga pistoler.
Min egen erfarenhet av denna tysktillverkad pistol består av lite drygt en veckas intensivt skytte. Men i min närhet finns denna pistol sedan många år, därför baseras denna artikel till stor del på andra ägares erfarenheter av pistolen.

Att denna pistol kommer från EU grannen i söder Tyskland, ger ju namnet en viss för aning eller förväntan på kvalitet. Vi kan redan nu slå fast att detta är en mycket populär pistol, flitigt använd av utövare i både ban och fältskytte. Med samma säkerhet kan vi också konstatera att detta är ett tävlingsvapen i den absolut högsta kvalitets klassen.
Hela konstruktionen ger ett mycket solitt intryck, med bearbetade delar i absolut bästa kvalitet. Unikt är också den otroligt fina rekyl dämpningen och den smidiga demonteringen för rengöring och det mycket rena och fina trycket. Magasinet laddas under ifrån genom kolven, detta medför att kolven är ganska stor och kan ställa till problem för den
med mycket små händer. Kolvar finns dock i både vänster och höger utförande, dels orginal och som tillbehör, ett bra komplement är Rink och Nill kolvarna.
Sportec som är Feinwerkbau,s generalagent i Sverige.

Feinwerkbau historik

  • Företaget Feinwerkbau Westinger & Altenburger Gmbh startade upp efter andra världskriget av två konstruktörer Karl Westiger och Ernst Altenburger, året var 1951.
  • Från starten och till år 1960 bestod den huvudsakliga produktionen av precisions delar för andra välrenommerade företag, detta var då företagets huvudsakliga produktion.
  • I företaget utvecklades en mekanisk kalkylator ( räknemaskin) Denna A-högklassiga kalkylator producerades av Olympia i Wilhelmshaven i ett mycket stort antal. Fram till år 1975 bestod den huvudsakliga tillverkningen av delar till Olympia räknemaskin.
  • Efter att den tyska marknaden avmattades för mekaniska räknemaskiner ändrade företaget inriktning mot att tillverka vapen. Redan år 1956 utvecklade de båda kompanjonerna i företaget det första luftgeväret, i detta första vapnen kan nämnas nytänkande konstruktioner så som ett patenterat system för vibrationsfri rekyl. Dessutom presenterades ett nytänkande när det gäller både konstruktion och justering av sikte. Denna konstruktion förändrade skyttet för all framtid, rekord efter rekord slås med detta nya vapen.
  • År 1965 var det då dags för den första luftpistolen. Båda dessa vapen exporterade över hela världen resulterar i att alla energi läggs på att producera och utveckla kvalitets luftvapen. Utvecklingen från fjäderspända till kolsyredrivna vapen och sedermera tryckluftsdrivna vapen resulterar så småningom i den första finkalibriga krutladdade pistolen AW 93. Feinwerkbau fortsätter med samma höga ideal när det gäller tillverkning, med en kvalitet i världsklass.
  • Företaget har i dag ca 200 anställda och leds av en av de två grundarna’s son.Tillverkning sker av krutladdade pistoler typ AW 93 men framför allt av luftvapen både luftpistoler och luftgevär.

Data Feinwerkbau AW 93

Totallängd: 285 mm
Totalhöjd: 145 mm
Pipdiameter: 15 mm
Kaliber,hylslängd 5,6 x 15
Piplängd 152 mm
Visirlinjehöjd från pipcentrum: 20 mm
Visirlinje 217 mm
Justering avtryck: 14 mm
Avtrycks vikt: 1360 – 1000 g
Utgångshastighet: 280 – 320 m/s
Korn: 3,8 eller 4,8 mm
Sikte: Siktskåran ställbar 1,5 – 4,8 mm.
Totalvikt 1210 g
Konstruktionsprincip Tungt slutstycke
Antal patroner i magasinet
6 kaliber .22

En Match på papper mellan pistoler i ungefär samma prisklass.

Tillverkare
Morini
CM 22 M
Hämmerli
SP 20
Feinwerkbau
AW 93
Vikt gram 1210 (aluminium
950)
1160 1210
Längd
i mm
300 300 285
Höjd
i mm
140 150 145
Piplängd
i mm
130 123 152
Siktes just
1 snäpp ger på 25 m
ca 8 mm 10 mm höjd
8 mm sida
7 mm
Sikteskåra
breddjustering
Ja Ja Ja
Justerbar
kolv
Ja Nej Nej finns
som option
Antal skott
i magasin
6 6 6

Konstruktion

Redan vid första anblicken syns det på långt håll att detta är en kvalitets pistol och en närmare granskning, ger samma goda intryck. Var enda detalj är bearbetad med mycket höga krav på höga toleranser och fina ytor.

aw93explodedview

Pistolen är också mycket lätt att rengöra och att demontera vid en eventuell reparation. AW 93 princip bygger på samma koncept som de flesta tillverkare av finkalibriga pistoler använder den beprövade principen ” Tungt slutstycke”. Tillverkaren har genom många års erfarenhet kunna få till en mycket bra rekyl dämpning, faktiskt en av de allra bästa dämpningar vi har testat.

Tryckmekanism

Justering av tryckmekanismen återfinns på annan sida.

Samtliga justeringar är lätt att ”komma åt” är logiskt uppbyggda och bör inte avhålla den lite mer erfarne från att kunna ställa in ett perfekt personligt tryck.
Tänk också på att nästan varje justering påverkar en annan justering!

Rekyldämparen
Vänster del

Rekyldämpare

Denna dämpare är av mycket hög klass, med dubbla dämpfunktioner. Dels utgör hela dämparen en del i dämpfunktionen, denna dämpare finns i den högra delen i den vänstra bilden. Dels finns en mera normalt använd dämpare i den vänstra delen av bilden till höger, bestående av två fjäderbelastade stavar. Rekyl dämpningen är också av mycket hög klass. Viktigt med rengöring och en droppe tunn olja.

Stomme

Stomme eller pistolhus är mycket gediget byggt, lätt att reparera, tryckmekanismen placerad på ett mycket lätt åtkomligt sätt. Korn och sikte fasta punkter deras inställningar påverkas ej vid demontering. Relativt lätt att rengöra, lite skrymsel och vrån finns det.

Slutstycke och rekylfjäder

Slutstycket är ganska konventionellt uppbyggt, det rymmer slagstift och patronutdragare. Slagstiftet är låst med en stålstift. Utdragaren låses fast i slutstycket med hjälp av tryckfjäder och plunch, kan bytas nästan helt utan verktyg men lite trixande behövs för att få den på plats. Det behövs ett stadigt underlag och en drivdorn för att demontera och montera låsstiftet för slagstift/tändstift. Rekylfjäder sitter inte fast utan är en lös enhet vid demontering mellan stomme och slutstycke. Mycket lätt att byta ut vid en normal
demontering.

Men tänk på att rekylfjäder och magasinets fjädrar arbetar i symbios, så kanske varannan, var tredje gång man byter rekylfjäder är det dags att också byta magasinens fjädrar.

Patronutdragare med tryckfjäder och plunch.

Passa in utdragare mot slutstycket, med fjäder och plunch på plats i slutstycket, tryck in plunchen helt och utdragaren trycks in mot slutstycket och allt kommer på plats.
Kanske kan det vara bra att ha en mycket liten mejsel för att trycka in plunchen. OBS tänk på att plunchen gärna vill flyga ut ur utdragaren när den monteras!

REKYLFJÄDER

Återigen vill jag slå ett för denna ytterst viktiga del, vars funktion sätts på prov varje skott vi skjuter. Även om vi inte skjuter ett enda skott så mattas denna fjäder av och ska ovillkorligen bytas ut. Skytt med dålig aktivitet, MAX två år mellan byten, normal skytt, byt varje år. Rekylfjädern kostar en spottstyver (75 kronor) av vad ett sprucket slutstycke kostar, jag kan inte fatta varför ni skyttar är så ofattbart snåla med att byta denna förbruknings del som ändå denna rekylfjäder är. När bytte du ut din rekylfjäder?

Magasin

Demontering av magasin är enkelt att utföra. Börja med att trycka in låsningen för den nedre botten stycket av magasinet, ( till vänster på bild)
OBS att detta botten stycke ligger upp och ner på bild. Frigör botten stycket, fjädern sprätter inte i väg. Plocka ut fjädern och frigör samtidigt dem lilla låsningen för styrningen, går att dra ut i det förstorande hålet. Rengör och återmontera, lätt som en plätt! Mått på magasinets patron styrning är följande det lilla måttet mellan styrläpparna är 5 mm och det större måttet är 6 mm.

Sikte

      

Även siktet är i hög klass och mycket enkelt att justera helt enl användarens behag. Tre olika justeringar finnes: höjdled sidled och justering av vidden på siktbladet.
Dels finns många utbytbara korn att tillgå. Utförandet är helt glappfritt och mycket lätt att justera, höjdled och sidled utan verktyg. Varning Tänk dock på att skyddet för siktbladet är av PLAST, inget bra att sota med en brännare!

Rengöring

Demonteringen är mycket lätt att göra trots den extra rekyldämparen, mycket viktigt är att spänna upp hanen innan demonteringen börjar.
All demontering sker utan verktyg, snygga lösningar!

Förvissa dig om att pistolen är oladdad.
Spänn upp hanen.
Frigör rekyldämparen med den lilla tryckknappen framför avtryckaren.
Tryck in och vrid upp den lilla ”luckan” framför siktet.

Dra tillbaka slutstycket och för det uppåt, nu frigöres också rekylfjädern.
Ta bort den svarta plasten i bak på pistolen, så att du kommer åt att rengöra pipan.

Hela pistolen inklusive tryckmekanism är föredömligt lätt att rengöra.
Olja in de mekaniska slitytorna, glöm inte rekyldämparen.
Återmontera.
OBS om du frigör hanen genom att trycka av avtryckaren, kan du inte spänna upp hanen utan att sätta dit mantel.

Kolv

På den testade pistolen var orginalkolven utbytt

Detta med kolv är ett helt kapitel för sig, jag måste tillstå att jag förvånar mig över att fortfarande mängder av skyttar inte på något sätt varken väljer eller anpassar sin kolv till sin egen hand!

Det är ungefär samma sak som att springa Stockholms maraton i grannens stövlar! Vem skulle komma på den iden?

Till denna pistol var orginalkolven utbytt och ersatt med denna förträffliga Rink kolv. Orginalkolven är ganska stor och kräver en ganska stor hand för att komma helt till sin rätt.

Köpa begagnad AW 93

Prisnivån är även begagnad relativt hög, det är med andra ord en stor efterfrågan på denna pistol. Dom allra första exemplaren som kom in till Sverige fanns det vissa problem med att ytbehandling (förkromningen) släppte från underlaget. Detta fixade sportec helt gratis.

Vi har också kunnat konstatera att ett litet antal slutstycken har sprucket, längst fram där rekylfjädern lagras upp, där också godset är tunnare. Hurvida detta har berott på dåliga rekylfjädrar eller en vek konstruktion är svårt att avgöra. Väl värt att se upp med när det gäller riktigt gamla AW 93,or. Annars ett mycket bra köp även som begagnad pistol, kan rekommenderas. Men se upp med skador i ytbehandlingen och sprickor i slutstycket!

Epilog

Att kritisera något på denna fantastiska pistol, skulle vara som att svära i kyrkan och det avstår jag gärna ifrån.
Trycket är helt otroligt bra med alla tänkbara justerings möjligheter, jag vågar påstå att detta är ett av de bästa tryck på någon 22 pistol i marknaden.
Hela konstruktionen vittnar om Tysk noggrannhet, där samtliga ingående detaljer är i toppklass.
Denna gedigna konstruktion ger dock en ganska hög vikt, skjutklar omkring 1230 gram.
Orginalkolven är ganska stor och lite svår att greppa ( lätt att ändra).
Detta är en pistol som inger ett mycket stort förtroende, passar lika bra till bana som till fältskytte.

+ Mycket bra tryck. lätt att demontera, seriös generalagent och kvalitet i absolut toppklass. Svensk bruksanvisning.

– Lite tung, men bra viktfördelning, stor orginalkolv. Ytbehandlingen krom. Krom kan lossa, har under åren ibland varit ett problem, men detta har agenten Sportec fixat utan kostnader…

Rev. 2012 10

Svensk generalagent

Sportec tel 040 465050

Feinwerkbau hemsida tyvärr bara på tyska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s