Hämmerli 208 – vi tar pulsen på en Gammal pistol

Denna gång tittar vi på en gammal klassisk pistol, detta av flera anledningar. För det första så börjar dessa äldre Hämmerli pistoler att öka i pris igen. Man kan se priser upp över 5500 kronor i begagnad leden. För det andra så finns det vissa saker som man behöver se upp med FÖRE köpet av dessa relativt gamla och ibland lite slitna pistoler.

Denna pistol presenterades första gången 1966 och var i produktion som både 208 och 211. Senare ersattes 208 pistolen med modell 208 S, denna variant var försedd med justerbar avtryckare i längsled och samtidigt utgår modell 215 ut produktion.
År 1997 slutade man helt att tillverka 208 S och i stället kom SP 20 pistolen ut på marknaden. Pistolen betecknades under många år som ett av de bästa vapen som då har producerats, skjutegenskaperna var i toppklass vad precisionskytte beträffar, men kanske lite sämre för fältskytte på grund av en rätt kraftig rekyl. Till pistolen fanns orginal 3 stycken olika pipvikter.

De nuvarande ägarna är oftast mycket nöjda med både kvalitet och skjut egenskaper, denna pistol 208 utgör härvid inget undantag.
Vi kan också konstatera att detta är en relativt gammal konstruktion med ca 35 år på nacken, så en del exemplar i begagnade leden
kan vara båda svårt slitna och spruckna i stommen ( pistolhuset). Det finns alltså all anledning att se upp innan affären avgöres eller
att få till en Garanti mot ett sprucket pistolhus ( stomme). Mera om detta senare.
Hämmerli 208 följdes av 208 S en pistol byggd på samma koncept men med ett mera avancerat tryck.

Stomme

Är byggt på ett ganska konventionellt sätt, byggt helt i metall. Relativt lätt att rengöra och reparera. Hela konstruktionen ger ett mycket gediget intryck.
Men det finns ett par saker att se upp med, se nedanför.

Stomme
Stomme
Sprickor i stomme

Tyvärr drabbas också Hämmerli som de flesta andra tillverkare av pistoler av spruckna stommen. Pilen visar en spricka på vänster sida av stommen och tyvärr finns en spricka även på den högra sidan. Problemet med just dessa sprickor är när det gäller Hämmerli 208, att de INTE går att svetsa! Utan pistolen måste betraktas som skrot.

Första tecknet på dessa sprickor brukar vara att rekylfjädern lossar vid demontering av pistolen, ofta är då skadan redan skedd. Det är därför av stor vikt att kontrollera att det eventuella beg objektet du avser att inhandla INTE är försedd med utmattning-sprickor. Se Bild. Anledningen till dessa sprickor är enl Generalagenten för Hämmerli, att en utmattad rekylfjäder har orsakat att slutstycket slaget sönder stommen.

”Men man kan också ana att pistolhuset på vissa ställen är i vekaste laget min egen kommentar”

Det kan också klart konstateras att dessa sprickor inte på något sätt är utmärkande för just Hämmerli, utan sprickor förekommer i de flesta pistolerna från de flesta tillverkare. Mer eller mindre frekvent. Var speciellt noga med att se upp med sprickor på pistoler med lägre serienummer än 30 000.

Rekylfjäder med styrning

Förmodligen boven i dramat, eller åtminstone en bidragande orsak till haveriet på stommen! Titta en gång till på bilden! När tror du att denna rekylfjäder är utbytt sista gången?
Förmodligen aldrig! Eller kanske för många , många år sedan! Detta är en komponent som måste bytas med jämna mellanrum, minst en gång per år. Bytet är enkelt att utföra och en ny fjäder kostar en spottstyver av en ny stomme. Rekylfjädern är en komponent som inte bra sköter sitt jobb, varje skott du skjuter. Tyvärr är den aldrig ledig, dag efter dag ligger den där i spänn, även om du inte skjuter ett enda skott. Långsamt tappar den sin spänst och när du väl behöver den finns inte denna spänst! Då händer följande slutstycket slår med full kraft rakt in i stommen ( pistolhuset), efter ett tag ger sig något och skadan är ett faktum. Jag kan hålla med om att det ibland är snuskigt dyra priser på denna fjäder ibland upp till ett par hundra kronor, när den i själva verket kostar kanske ett par kronor att tillverka. Men det är ändå värt att byta denna fjäder med jämna mellanrum!

Slutstycke

Slutstycket är uppbyggt på ett konventionellt sätt, relativt lätt att byta både slagstift och utdragare, men både dessa åtgärder fodrar ett stadig stöd och drivdornar för cylindriska stålstift. Lite kuriosa är att slutstycket har försetts med säkring, denna säkring krävdes på den tiden och var unik för den Svenska marknaden!

Snyggt sikte

Siktet

Siktet är föredömligt bra utfört, en mycket gedigen konstruktion, lätt att ställa in, glappfritt.

Underhåll

Tillverkaren rekommenderar en rengöring efter ca 1000 skott, pistolen är relativt lätt att demontera för rengöring. En enda skruv behöver lossas för att demontera för rengöring.

Epilog

Vi har kontaktat ett par ägare av Hämmerli 208 och 208 S och samtliga är mycket nöjda med både kvalitet och skjutegenskaper. Pistolen får anses som mycket välbalanserad och fungerar bra i banskytte och skapligt i fältskytte. Är relativt okänslig för olika ammunitions typer. Den sista tiden har jag kunnat märka en stegrad efterfrågan på mod 208 och kanske framför allt på 208S, denna efterfrågan har draget upp begagnat priserna. Men det gäller att se upp för spruckna eller slitna vapen ! Speciellt viktigt om man köper begagnade vapen av privatpersoner. Framför allt gäller det att göra en noggrann inspektion, FÖRE köpet. Ibland kan det vara bra att gardera sig med en Garanti mot sprickor vid begagnat köp, på en så pass gammal pistol.

Dåliga justermöjligheter i tryck, gammal konstruktion, vekt stomme, risk för sprickor. Lite kraftig rekyl för fältskytte.

+ Bra skjutförmåga, bra ballans, hög kvalitet, lätt att göra ren, bra grepp även för den med mindre händer.

Hämmerli finns inte kvar som tillverkare längre, är uppköpt av Carl Walther i Tyskland och nedlagt, men frågan om reservdelar är följande, inga reservdelar tillverkas mera!
Men det lär finnas ett litet lager i Sverige. Sportec är nu agent för den nedlagda Hämmerli, men är inte agent för Carl Walther!
Generalagenten HÄ sport i Nyhamnsläge har slutat, numera hanterar Sportec i Åkarp dessa pistoler och Hämmerli,s produkter.

Länk med Engelsk och Tysk manual

Rev. 2012 04

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s