Rätt mått på Wadcutter kulor

Ladda wadcutterkulor ( WC kulor) i pistol eller revolver, verkar ju inte så svårt alls! Bara att hälla i krut enl laddtabellen och sedan är allt bra?
Eller hur? Detta var också min egen uppfattning tills för en tid sedan.

Själva wadcutterkulan ser ju för första inte ut som en vanlig kula och rent aerodynamiskt lär det inte vara någon höjdare när det gäller att förflytta sig mellan vapnet och måltavlan. Bara utseendet på WC kulan borde ju avskräcka de flesta användare, men så är det inte alls, på nära skjuthåll är en WC kula riktigt skaplig att skjuta med. Ordet wadcutter betyder ju lite vårdslöst översatt tjock-skärare och det är precis vad kulan gör, rena fina hål i måltavlan.

Wadcutter är speciell inte bara vad utseende beträffar utan också vad det gäller laddning. Få kulor accepterar en så låg laddning med ett så pass bra resultat som denna kula under rätta betingelser kan ge. WC kulorna är till största del tillverkade i bly, ibland med en beläggning av tex koppar, kanske vanligast är ändå rena blykulor försedda med någon form av smörjmedel. Just för att underlätta passagen i pipan.

Du kanske har lagt märke till att de flesta tillverkare kan leverera WC kulor i flera olika storlekar, oftast benämnda med en del av en tum som måttenhet. Oftast har kul tillverkaren ganska många dimensioner av WC kulor för varje kaliber. Detta är naturligtvis inte något som våra handlare vill eller kanske kan av ekonomiska själ lagerhålla i alla olika kaliber. Därför ger man oftast kunden den uppfattningen, att en kaliber passar till alla pipor med samma kaliber! Hur ofta ser du inte annonser kulor 145 grain kaliber 38 special/ 357″ pris i 100 förpackning xxx. Trots att det skiljer ganska mycket mellan kaliber 38 special och kaliber 357.

En vanlig förekommande kula i 32 storlek är oftast .314″ eller 7,98 mm, detta är en vanlig kuldimension hos våra handlare. Vi kan också oftast notera att kaliber .312″ eller 7,92 mm finns hos våra handlare. HN kulans tillverkare har i sitt sortiment 7 stycken olika WC kulor, från .311″ = 7,90 mm – .315″ = 8,00 mm, detta stora omfång i kaliber, är absolut ingen tillfällighet. Varför då olika storlekar på kulorna, är inte alla pipor enl CIP normen för kaliber 32??

Kulguide

Olika pipor olika vapen.

När jag började mäta upp mina revolverpipor , en S&W 32 och en S&W 38, så förundrades jag över det mått en av dessa pipor visade, jämförde med andra revolver och insåg ganska snabbt att det INTE är en tillfällighet att alla dessa olika WC kulor finns på marknaden. Det är inte bara avvikelser i mått från vissa tillverkare, utan vad värre är, det verkar finnas en mycket tänjbar ” pip standard” Efter en ganska omfattande reserch fann jag att just Smith & Wesson inte på något sätt framstår som en mönstertillverkare när det gäller att hålla rätt pipmått. Tvärtom är det ett välkänt faktum att just S&W har en stor spridning på tillverkade pipor. Tydligen används ett mått i USA och ett annat mått av en annan tillverkare ute i Världen, men alla utger sig för att producera pipor i rätt kaliber!

Min egen 32,a låg långt under vad en 32 kalibrig revolver ska ligga i mått, pipans mått är 7,83 mm. Hur jag än letade fanns inga WC kulor i denna dimension, närmaste var kaliber 7,65 och i denna kaliber finns inga WC kulor alls. En kontakt med S&W kännare i USA bekräftade mina misstankar att detta var på inget sätt ett undantag, utan tvärtemot ganska vanlig med avvikelser i pipans mått. Mina undersökningar bekräftade också en annan teori om just S&W, att denna tillverkare har ovanligt långt avstånd mellan, patronläge och pipa.

Detta är en mycket viktigt att veta när man laddar just WC ammo.
Det finns en stor risk att en för stark laddning, ger kulan en så stor hastighet innan den kommer i kontakt med bommarna, att den helt enkelt inte börjar att rotera utan i stället ” kliver över bommarna i pipan” Viktigt att veta är att varje pipa är unik, det finns knappast två helt identiska pipor!

Digital mikrometer 769 kr
Analog mikrometer 134 kr från Sagitta

Mäta pipans mått.

Det finns egentligen bara ett bra sätt att mäta diametern mellan räffelbottnarna och det är att ta en blykula (rent bly= mjukt) och försiktigt knacka denna kula till passform i loppet. Detta gör man med mässingsverktyg eller aluminium. Gör detta en bit in i loppet då man alltid skall skydda mynningen på vapnet från slitage.
Därefter så driver man ut blykulan framåt då man också får med den eventuella minskning som kan ske i mynningen av diametern.
Man mäter därefter kulan med en mikrometer.

Viktigt är att vi får till ett bra mått på pipans innerdiameter.

HN WC kulor med kaviteter i kaliber 32 och 38

Wadcutterkulor

Personligen är jag ganska förtjust i HN kopparplätterade WC kulor, dels för att dom kräver en minimal rengöring av vapnet efter skjutning och för att slippa hantera bly vid laddning. Ett ytterligare plus är kanske att vid skjutning så binder plätterigen blyet i kulan. Funktionen hos en WC kulan är mycket likt en luftpistol kula, detta kräver att kulan ska gå mycket lätt i pipan med ett övermått på maximalt 0,02 till 0,03 millimeter. När vi skjuter kulan ska kaviteten precis som en luft vapen kula gå ut och täta mot pipan och pipans bommar. Med andra ord, måttet på pipan och kulan är mycket viktigt för att rätt anpassa ammunitionen, med en för stor eller för liten kula minskar precisionen dramatiskt.

S&W 32  Pipa 7,83 mm S&W 38 Pipa 9,00 mm
Wadcutterkula rätt mått 7,85 – 7,86 Wadcutterkula rätt mått 9,03 – 9,04
Finns i handel närmast mått är 7, 90 mm 38 special 9,02 passar fint, 357 9,07 för stor
Revolvertrummans mått mot pipan 7,89 mm Revolvertrummans mått mot pipan 9,02 mm
Skillnad i mått mer än 0,04 mm 38 special  9,02 passar fin, men EJ 357

Se kulguide

Vi kan här direkt se att när det gäller S&W 32 så finns inga WC kulor alls att tillgå på marknaden för just min pipa.
Men för 38 special finns det däremot en perfekt passande kula, men se upp med 357 kulor, dessa är för stora. Hur mäter man kulor, jag mäter mina kulor med hjälp av en gammal men väl fungerande mikrometer, viktigt vid mätningen är att mäta mitt på kulan. Tänk också på att det smörjmedel som finns på kulan adderar måttet med ca 0,01 till 0,02 mm. Tyvärr får man acceptera en viss avvikelse på kanske några hundradelar vad gäller rundhet.

Kulkalibreraren

Min S&W 32 och kulkalibreraren

Vad göra med denna pipa? Köpa en ny och hoppas på att få rätt mått? Sluta skjuta wadcutter ammo? Skjuta 7,65 kulor rundnos?
Ja olika möjligheter fanns där, men jag beslöt att gå en helt annan väg.
Jag tillverkade en prototyp för kulkalibrering, med enkla medel för att förändra ( minska ) måttet på mina HN kulor.
Med en ganska primitiv utrustning, tillverkades denna enkla men väl fungerande kulkallibreraren.
En dysa ( för att forma kulan) tillverkades i svarv med måttet 7,85 mm, svagt konisk.
En fyrkantigt alluminiumbit användes som bas, när jag spänner upp kallibreraren i skruvstycket.
En utbytbar stötstång svarvades och anpassades till kulans kavitet.
Också och en upphängning svarvades.
Hävstång fick ett plattjärn av alluminum fungera som.
Allt monterades och testades och fungerade riktigt bra.
Allt detta material fanns i ” junkboxen”

kulkallibreraren mod ”Junkbox”

Det går fint att kalibrera både WC och rundnoskulor, jag har provat med 314 kulor som är den kanske vanligaste storleken hos våra handlare som av en outgrundlig anledning har fått för sig, att just denna storlek passar till alla 32 vapen!

Dysa ( kulformare) stötstång och HN kulan

Jag kan redan nu höra läsare som opponerar sig mot det extra arbete som denna kallibreringsprosess med för, visst tar det lite extra tid att anpassa kulans mått, men resultatet är övertygande. Jag beräknar att kunna kalibrera ca 3- 400 kulor i timmen. Lätt är att byta stötstång och svarva en ny dysa för kaliber 38 och på så sätt få till en perfekt kalibrering av även denna kaliber.

Den mycket enkla väl fungerande kul kallibreraren.

Med kulan på plats på väg ner i kulformaren( dysan)

Vad vinner vi på att kalibrera kulan?

Först av allt så måste jag medge att detta med att kalibrera färdiga kulor, ger ju ett extra moment till i hanteringen.
Är det värt detta? Mitt svar på denna fråga är utan tvekan ett JA.
Vi vinner följande fördelar: Vi får kulor som utan att blya ner passerar vår pipa under de förhållanden denna pipa är tillverkad för.
Vi slipper att blya ner pipan mer än nödvändigt.
Vi få en betydligt ( upp till 40% bättre) jämnare hastighet och på detta sätt bättre precison.
Detta förhållande gäller HN kulan som är den kula jag i huvudsak använder.
Men samma förhållande torde finns hos de flesta kultillverkare!

Kallibrering av hylsa i Dillon SD press

Numera använder jag min Dillon SD press för att kunna använda .312 kulor i .32 hylsor. i en orginalhylsa ramlar en .312 kula rätt ner och omöjliggör på detta sätt all användning. Min Smith & Wesson .32 HR kräver för ett bra resultat kaliber 312 kulor. Till att börja med handkallibrerade jag alla kulor men tröttnade efter ett tag och tillverkade en insats till min dillon press så att jag kunde nypa till hylsans hals ytterligare några hundradels millimeter. Jag svarvade denna bussning i titan, just valet av material beror på att jag i mitt lilla lager hade en liten bit titan. Ett bättre materialval är kanske stål som man efter bearbetning kan härda, jag har kört ca 5000 hylsor i min kallibreringshylsa utan problem.

Insatshylsa
Orginalverktyget och insatsen
Insats hylsan

Epilog

En ren tillfällighet och kanske ett visst mått av envishet är basen till upprinnelsen av denna artikel.
Jag fick ett par askar färdigladdad 32 ammo av en mycket god vän. En provskjutning visade att just denna ammo var helt suverän. Med nästan helt otroliga träffbilder.
Min nyfikenhet fick mig att demontera ett par patroner och kolla laddningen, denna visade sig vara exakt samma laddning som jag använder. Kul djup kontrollerades och justerades med mina egna laddningar, fortfarande långt från den precisionen som vännens ammo presterade. Samma typ av kula användes i båda laddningarna samma form, samma vikt! Även krutet var helt identiskt. Skjutning i kronograf gav stora skillnader i utgångshastighet, mera än 30 m/sek Vad fanns då kvar? Jo just kulan eller rättare sagt dess diameter! En snabb mätning konstaterade att detta var en 7,65 kula i storlek 309. Med måttet 7,85 mm. Med andra ord perfekt för min trånga Smith & Wesson 32 pipa.

Tanken bakom denna artikel är att få dig som köper dom kulorna handlaren lägger fram på disken, att välja rätt kulor till ditt vapen.
Jag har medvetet undviket att ge råd om kulvikter och olika krutsorter, laddvikter och tändhattar. Detta av den enkla anledningen att det är svårt att ge generella råd, alla vapen och varje pipa är unik. Ta väl tillvara på den egenskapen och skapa dig en egen ” superladdning

ATT MÄTA ÄR ATT VETA, att tro är en helt annan sak !

För att en blykula ska fungera i en revolver finns följande tumregel:

Kulan ska vara ca 0,001″ större än räfflorna (alltså större än pipans största diam)
Trummans utgångshål ska vara 0,0000-0,0005 större än kulan? – lite osäker, men jag vet att den ska gå att trycka igenom med tummen, men den ska inte gå att släppa igenom. Var det kanske 0,0005-0,0010 större?)

Ganska vanligt är tydligen att trummans hål är för litet så att kulan kalibreras ner i diameter så att den sen ”glappar” i pipan så att gastrycket läcker förbi kulan och blåser smält bly framåt. Har man sen en hårt kula blir det värre. En mjuk kula ”sväller upp” lite av trycket så den tätar bättre. Min artikel berättar sen hur fettet fungerar i detta sammanhang.

Vanligt hjulvikts-bly fungerar utomförträffligt vid våra låga – medium hastigheter. Hårdhet 10-11 BHN. Vanligt är att GJUTNA köpekulor är betydligt hårdare (kanske 18-22 BHN). Vanligt är också att köpekulor har ett hårt fett pga tillverkaren vill ha ett fett som inte kladdar så mycket. ”Tror” att GN är medelhårt. Coopal-kulan, som Staffan säljer verkar vara ett hårdare (gummiartat) fett. De kulorna har jag inte provat i .38. Däremot i .32 nerkalibrerade till 7,65 Para för Nojjan, och då blyade de duktigt. (”Tror” att .38-kulorna var gjutna och hårda, samt att .32-kulorna var mjuka och kallpressade. Är dock mycket osäker, det var ett tag sedan).

När jag provade hemgjutna hjulviktskulor med hemkokt Saeco Green fick jag nästan inget bly alls i pipan.

De flesta kända kultillverkarna (Speer, Hornady) säljer kallpressade blykulor som har en liknande hårdhet som hjulviktsbly, alltså ganska mjuka.

Manteln hos en mantlad kula är mycket hård i jämförelse med en av bly (Bly+antimon+tenn), i storleksordningen 90 BHN. Då är det inte så noga med passningen – den får styrning i alla fall. Men i stället för blyavlagringar borde du få kopparavlagringar? Som för gevärsskyttarna, fast kanske inte så mycket pga lägre hastigheter? Har också läst att man inte ska blanda mantlat/bly utan mellanliggande rengöring – kopparrester lär skrapa av mycket bly från kulan.

Rev 2012 10

Hänvisning

Mikrometer från 139 kr och skjutmått JULA

Mikrometer och skjutmått Sagitta kulguide

HN hemsida

Läs mera om ballistik

2 kommentarer

  1. […] Du är på väg till en fältskytte tävling, en tävling som normalt innehåller mål med varierande skjutavstånd. Med skjutavstånd mellan 20 och kanske 60 meter, du är utrustad med en kaliber .38 revolver och en låda wadcutter ammunition. Kommer du i håg hur det gick på långhålls målen förra året? Kommer du i håg hur länge du letade efter hålen i måltavlan? Läs mera om Wadcutterkulor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s