Revolver, rätt grepp.

Ett bra resultat framme på måltavlan eller i fältmålet är alltid beroende av att vapnet avfyras från en bra grund, ett bra stativ. Detta stativ utgöres delvis, av vår hand där den första kontakten skapas mellan vapen och skytten. Därför är det av stor vikt, att denna del av vår mänskliga ”lavett” som ändå handen och armen utgör, får ett bra grepp i vårt vapen.
Viktigt är att kunna fatta samma grepp varje gång!

Stor vikt måste läggas vid att greppet inte bara ska vara en behaglig kontaktyta mellan handen och revolvern, greppet ska också motverka att vapnet rör sig, vid avfyrning och vid rekylupptagning. Vad denna artikel ska handla om är inte anatomisk utförda grepp, utan i stället ska de mera vanliga orginal revolvergrepp behandlas. Beroende på vilket sätt vi avfyrar vårt vapen, skiljer sig greppet åt, jag kommer att försöka att belysa båda de olika skjutsätten. Både enhands och tvåhandskjutning med revolver finns beskrivet.

Single Actionskjutning ( SA) eller Double action skytte ( DA)

Det verkar finnas två grupperingar i vårt land, både dessa grupper förespråkar, antingen Single Action SA skjutning eller Double action DA skjutning.
Ibland kan det kanske bero på var i Sverige man bor, vilken metod som användes. Söder ut är det vanligt med DA skytte och tydligen norr ut är det vanligaste skjut sättet SA.
Båda dessa skjut metoder har naturligtvis sina förespråkare, man hör vanligen påstående som att ” Med SA skytte hinner man inte med på fältskyttet” en annat argument är att ” SA skyttet ger större precison”. Jag skulle vilja sägs med min egen erfarenhet av nästan bara DA skytte, ( den skolan gäller där jag bor) att både dessa påstående är rätt, men samtidigt vill jag lägga till en brasklapp. Båda dessa påstående är egentligen felaktiga.

Det går med lite träning och en något ”trimmad revolver”, alldeles utmärk att skjuta med en ganska hög precision, även i DA mode. DA mode är vågar jag påstå överlägset när det gäller snabbhet, men kräver däremot ganska mycket mera träning. Däremot så kräver inte SA mode riktigt lika mycket träning och ingen ”trimmad” revolver, men är däremot tyvärr långsammare. Det normala Single Actiontrycket med få undantag är oftast riktigt bra på de flesta på marknaden förekommande revolver. När det gäller DA tryck finns det oftast en hel del att önska, jag har skrivit en artikel om just detta, se modifiering av S&W revolver.

Single Action SA enhandskjutning.

Här på bilden ett ganska typiskt SA grepp, mycket Viktigt är att fatta ett högt grepp på kolven. Vi kan se att tummen har en ” hög profil”.
Långfinger och ringfinger har ett kraftigt tag om kolven, lillfingret däremot har ett mera passivt grepp. Avtryckarefingrets läge i avtryckaren, beror på hur stark du är i ditt finger, fingerblomman är alltid att föredra. Av stor vikt är att greppet känns bra, det ska vara ett behagligt grepp. Vapnets pipa ska vara i linje med armen och ska varken peka upp eller ner.
Viktigt är att kunna fatta samma grepp varje gång! Det ska också klart deklareras, att det finns inga 100% grepp som passar alla revolverskyttar, se därför bilderna mer som
en rekommendation. Det viktigaste är att du får ett grepp som passar just dig!

Double Action DA enhandsskjutning

Ungefär samma grepp, men med skillnaden att tummen nu för att öka stabiliteten pekar ner mot avtryckaren. Greppet i övrigt är likartat, lika viktigt även i DA mode att du fattar ett högt grepp på kolven. Viktigt är att kunna fatta samma grepp varje gång!

Single Action SA tvåhandskjutning.

Detta är egentligen också bara ett förstärkt grepp för SA skytte med en hand. Viktigt är ju att ha ”minst” en tumme fri för att kunna spänna upp hanen.
Man ska sträva efter att använda stödhandens tumme när man spänner hanen vid S-A skytte med två händer. Detta för att man då hela tiden kan behålla samma grepp med högerhanden, vänster handen fungerar ju bara som stöd. Det går dessutom mycket fortare att använda vänsterhandens tumme för att dra tillbaka hanen.
Viktigt är att kunna fatta samma grepp varje gång!

Double Action DA tvåhandskjutning

Detta är egentligen ett förstärkt enhands grepp för DA skjutning, i alla DA läge gäller det att få till maximal stabilitet. Det svåra är att bibehålla denna stabilitet under avtryckarens ganska långa väg, fram till skottet går av. Detta grepp går även att använda i SA skytte genom att flytta upp en av tummarna, prova dig fram vilket grepp som passar dig bäst.

Viktigt är att kunna fatta samma grepp varje gång!

Modifierad Kolv

 

Både dessa kolvar fungerar riktigt bra att skjuta DA med, den vänstra är kolven är en option kolv, ej modifierad, denna kolv har en låg tumhylla anpassad för DA skytte.
De högra kolven ( S&W orginal ) däremot har en för hög tumhylla en liten justering med en dremmel var allt som behövdes för att få även denna kolv att fungera fint med DA skytte.
Tänk på att långfingret har eller rättare sagt ska ha, det största trycket mot kolven , därefter följer ringfingret.

Modifierad Avtryckare

Avtryckaren har en stor betydelse för att få till ett bra DA skytte, här på bilden har avtryckaren smalnats av, rundats av och slutligen polerats för en hög finish.
Just DA skytte ställer dessa krav på avtryckaren. Läs mera om avtryckaren och DA skytte.

Epilog

Revolver är ju ett vapen med anor mer än hundra år tillbaka, det är ett trevligt vapen att hantera, men det ställer vissa speciella krav på skytten.
Men å andra sidan slipper man att plocka upp hylsor och kanske känner man sig ibland lite nostalgisk!

Se dessa tips och råd för vad dom är, rekommendationer och inget annat. Men kanske har denna artikel gett dig inspiration att börja skjuta revolver kanske har du länge skjutet revolver med dåligt resultat?

Ge inte upp, prova och testa men framför allt ta ett riktigt grepp om din revolver, samma grepp varje gång!

Rev. 2012 10 Arne Nohlberg

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s