Neuhausens tryckmekanism – konstruktion rengöring mm

Detta är mig veterligen den absolut första publikationen av en Neuhausen tryckmekanism. Målsättning med artikel är belysa detta fantastiska tryck och göra det mera tillgängligt om än för en del läsare bara i teorin. När målsättning kom på pränt, har ledstjärnan varit ” att en hyfsad bild säger mer än hundra ord”. Men ändå har jag inte kunnat avstå från att komplettera med en del text.

  • Denna tryckmekanism är ju mer eller mindre världsberömd och enligt många bedömare den absolut bästa tryckmekanism som någonsin har tillverkats. Där är jag nog beredd att hålla med.
  • Vad som förvånar ändå mera är kanske att detta är en gammal pistol, en mera än femtio år gammal helt unik och tillika helt fantastisk konstruktion.
  • Hela tryckmekanismen är väl innesluten i en ” kåpa” eller rättare sagt en väl kapslad tryckmekanism, lite svår att förstå och egentligen utan några som helst justeringar. med undantag för slagfjäder hammare. Men vem, skulle vilja justera det som är helt perfekt?

Men låt oss ta en titt på denna mekanism för att framförallt kunna förstå funktionen och för att kanske kunna göra en riktig rengöring på trycket då och då.

Funktionsbeskrivning tryck mekanism

Neuhausen de olika delarnas namn
7 piplåsning
15 hane (hammare)
16 slagfjäder
17 svanhals ** Sear
18 tryckpunktsbrygga
26 piplåsning ( browningsystem)
30 styrkurva för låsningsystem
42 länkarm mellan avtryckare och svanhals.

Tryckmekanism i princip.

Från vänster i bild pipans lås system, avtryckaren med * fjäder för länkarm. * Denna fjäder manövereras av magasinet och omöjliggör avfyrning utan magasin. Pistolen är också försedd med en separat säkring som blockerar avtryckaren. Sedan följer länkarm för koppling mellan avtryckare och svanhals, följda av. Svanhalsens tryckpunktsbrygga, hane och slagfjäder för hane. ** Svanhalsens försvenskade namn är ganska lätt att förstå, när man ser dess utformning. Den tyska benämningen är Abzugstange.
Den engelska beteckningen är sear.

Tryckmekanismen i detalj.

Låt oss först av allt ta en titt på principen för denna tryckmekanism, det är just trycket denna artikel ska handla om.

Fig 11 Tryckets princip.

Tryckmekanismen delarnas namn fig 1.

8 Avtryckare
42 Länkarm
17 Svanhals
18 Tryckpunktsbrygga
15 Hammare

Trycket är här uppspänd klart för avfyrning, men avtryckaren är inte påverkad. Avtryckaren är helt konventionell med en returfjäder ( saknas på bild), avtryckaren kopplas med en länkarm som förbinder avtryckaren med svanhalsen. Denna svanhals vilar på tryckpunkts bryggan 18, ( på bilden finns även returfjädern för svanhalsen), när avtryckaren har passerat förtrycket.

Följande händer när vi aktiverar avtryckaren med en laddad pistol:

1 Avtryckaren rör sig bakåt, det lilla glapp som finns tas upp, returfjädern för avtryckaren aktiveras –

2 svanhalsen rör sig hela tiden bakåt och ifrån hanens upphak, den lilla fjäder som utgör returfjäder för svanhalsen komprimeras –

3 svanhalsen ”landar” nu på tryckpunktsbryggan, denna brygga är fjäderbelastad av slagfjädern, nu är den största delen av förtrycket upptaget –

4 tryckpunktsbryggan och svanhalsen tillsammans rör sig bort från hanens upphak –

5 den största kraften i trycket skapas nu av tryckpunktsbryggans mothåll slagfjädern –

6 ytterligare rörelse med avtryckaren och skottet smäller av.

Svanhalsen är den centrala delen i mekanismen och hakar upp hanen. På fig 1 saknas slagfjäder för hanen, men den kan ses på fig 6 .
Fig 2 Vid tryckpunkten.

 

Visar samma tryckmekanism med en påverkad avtryckare, trycket är färdigt att lösa ut.
OBS att upphaket har minskat mellan svanhalsen och hanen och att svanhalsen vilar på tryckpunkts bryggan.
Tryckpunktsbryggan använder nu en del av kraften från slagfjädern för hammaren, för att stegra trycket i läge sluttryck.
Ett smart sätt är att använda slagfjäderns kraft till två olika funktioner, dels att skapa en kraft som får hammaren att slå, men också utgöra en del av sluttrycket.

Fig 3 Laddning av pistol.

 

Visar samma mekanism under mantelrörelsen bakåt, mantelrörelse för laddning av pistol. OBS att svanhalsen nu inte vilar på tryckpunktsbryggan.
Denna funktion sker varje gång ett skott avlossas, eller att pistolen laddas.

Fig 4 Säkerhetsupphak.

Samma mekanism med hanen fångad i säkerhets upphak. Detta säkerhetsupphak är en ren säkerhetsdetalj och vi skyttar märker normal aldrig av dess förekomst.
Säkerhets upphaket ska fånga upp hanen om vi tex tappar vår pistol och på så sätt förhindra vådaskott. Hanen fångas upp strax före hammaren når slagstiftet, om inte avtryckaren är aktiverad. detta är inte unikt för just Neuhausen, många andra tillverkare använder samma princip. OBS säkerhetsupphaket är av stor vikt att detta fungerar.

Tryckmekanism i ord och bilder.

Bilderna visar den kompletta tryckmekanismen, i P210 ligger trycket löst i stommen och i P 210-5 ( long sport) är tryckmekanismen fastsatt med skruv. Man kan direkt konstatera att detta är ett mycket snyggt byggt tryck. Mycket lätt att demontera från pistolen och en total demontering i delar är nästan lika lätt. Lossa en låsmuttern och mutter för slagfjäder, resten av demonteringen sker genom att försiktigt knacka ut med hjälp av en drivdorn, 2 st stålstift.

Demonterat tryck.

Trycket i delar

Från vänster räknat ser vi, slagfjäder hane, hane, svanhals, mutter och låsmutter för slagfjäder, avtryckarehus och tryckpunktsbrygga. Saknas på bilden gör de två stålstiften, 2 mm och 3,5 mm och returfjädern för svanhalsen.

Hammaren med upphaksytor ( stark förstorad ).

Hammare

Här kan vi se hammarens båda upphaksytor . Längst upp det normala upphaket och längre ner säkerhetsupphaket.

Svanhalsen ( i stark förstorning ca 4 x ).

Är som jag nämnde förut en mycket central del av tryckmekanismen och en reservdel som betingar ett mycket högt pris. Här sker också de justeringar som ibland kan vara nödvändiga för att få till ett bra tryck. Jag kommer på begäran att förmedla några justerings anvisningar för tryckpunktsbryggan, men en varning är berättigad, var mycket noga och jobba i små steg. Testa mellan varje steg. Det är justeringar på ibland några hundradels millimeter, felaktigt gjorda kan dessa justeringar ödelägga trycket helt.
Den enklaste justeringen som kan rekommenderas om trycket ligger lågt och har svårt att passera vapenkontrollen, är att försiktigt spänna upp slagfjädern.
Ett typiskt dåligt tryck på en nojja, kan lätt iakttagas då avtryckaren spänns upp och avtryckaren aktiveras, hanen ska precis före skottet smäller av, fortsätta en liten bit till innan den löser ut, ett dåligt / slitet tryck saknar helt denna funktion. Ett annat vanligt fel är att trycket är orent eller an kombination av orent och ”klibbar.
OBS upphaksytan för svanhalsen eller på engelska sear, på bilden till höger.

Nästan komplett tryckmekanism ( förstorad).

Komplett mekanism utan slagfjäder

På bilden syns hammarens slagfjäder och de olika delarna i mekanismen. Här är hanen uppspänd mot svanhalsen, som i denna bild inte vilar mot tryckpunktsbryggan.
Detta ger oss en aktiverad mekanism men hanen är inte aktiverad.

Tryckpunktsbryggan ( förstorad ).

Tryckpunktsbryggan
Tryckpunktsbryggan

Detta är en vital komponent i en genialisk konstruktion, den har två funktioner, dels som stöd för hammarens returfjäder, men den viktigaste funktionen är att utgöra en del av sluttrycket, eller rättare sagt tryckpunkten. se bild ovanför komplett mekanism. Bild vänster, den vänstra delen har två ”krokar” dessa är upphängda i ett stålstift i avtryckare huset, hammarens slagfäder ligger och trycker på tryckpunktsbryggan. Men under den sista delen av trycket, så vilar svanhalsen mot tryckpunktsbryggan och använder den fjäderspänningen som genereras av hammarens slagfjäder som motstånd i sluttrycket. Man kan då undra varför inte detta tryck användes i alla pistoler om det nu är så fantastiskt bra, utan att veta helt säkert, det kan det vara så att trycket är skyddat av en patent och detta har jag inte kontrollerat. När detta tryck konstruerades ställdes mycket höga krav på tillverkande maskinutrustning, trycket kräver en hög precision i tillverkningen men det borde ju inte vara ett problem i dag, med alla dessa fina CNC maskiner.

Mothåll och bra verktyg.

Mothåll vid tryck demontering

Detta mothåll eller stöd vid demontering och montering av tryck är tillverkat i vanlig trä. 21 mm furu med plywood limmat på båda sidorna som spärr.
Tyvärr är både nojjans tryck och Morinis tryck förutom förstärkningen inte helt plana, därför är ytan anpassad med tjockare plywood på en del av översidan, för att trycket ska ligga helt plant. Anledningen till uttaget i mitten är att detta stöd användes till både nojjan och Morini vid demontering avtrycksmekanism. Både dessa mekanismer har en förstärknings balk på sidan av trycket. Den ritade linjen är avsedd för indexering nojjans tryck. Hålen är inte genomborrade så stålstiften ligger kvar i respektive hål efter demontering.

Drivdorn sats i bra kvalitet

Jag har fått många frågor om drivdornar, jag använder denna sats i kromvanadin stål, med dimensioner från 0,9 tom 5,9 mm. Den har under åren fungerat helt perfekt. Finns att köpa på bla Ahlsell.

Separat drivdorn

En drivdorn ur en sats med åtta drivdornar. Fördelen med dessa drivdornar är att de är tillverkade i bra stål ( kromvanadin ) och att de har en flyttbar styrning.

Underhåll och epilog.

Att detta är en av de absolut bästa tryckmekanismer som någonsin tillverkats, det råder ingen tvekan om detta. Det är tveklöst den absolut bästa konstruktionen jag har sett och skjutet med. Avsaknaden av alla justeringar, pekar på en mycket lyckad konstruktion, utan kompromisser som senare ska justeras med justerskruvar. En konstruktion som femtio år senare fortfarande är ” Top of the line ”, det säger allt. Underhållet kan kanske bestå av att en gång per år göra trycket riktigt rent, det är pga sin höga precision också känsligt för
föroreningar, typ sand eller mycket små gruskorn. Jag kunde se att på min nojja fanns det ett par små sår på svanhalsens upphaksyta, förorsakade av mycket små grus eller sandkorn, dessa var lätt att bryna bort med ett mycket fint bryne. Jag använder molykote eller ett mycket tunt lithiumfett, efter rengöring av mekanismen.

Rev. 2012 05 Arne Nohlberg

Jag är som vanligt tacksam för dina kommentarer, du som läser denna artikel.

Läs mera om Neuhausen 210 -5

Läs mera om den nya Neuhausen PDF

Läs mera om rengöring av pistoler och revolver

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s