Luftpistolers tryckluftshantering

För bara ett antal år sedan dominerade kolsyredrivna luftpistoler marknaden, men sedan några år tillbaka dominerar den tryckluft’s drivna luftpistolen. Detta är en utveckling på både ont och gott, positivt är att få bort kolsyran ur hanteringen, negativt är kanske det något dyrare sättet att ladda pistolen.

 • Nu är detta med dyrare kanske en sanning med modifikation, eller rättare sagt lite beroende på vilken utrustning du avser att använda. För att börja i toppen, så kostar oftast en kompressorer pump med en kapacitet av ca 200 kilos övertryck ca 9000 – 10 000 kronor. Nästa steg och kanske ett av de bekvämaste sättet att åter ladda pistolen är att använda en dykartub, dessa går att köpa i beg leden för ca 800 – 1500 kronor.
 • Men se till att den är besiktigade då du köper dykartuben. En revisionsbesiktning gäller i 5 år och kostar mellan 300 och 750 kronor.
 • Det billigaste sättet men också det jobbigaste är att köpa en handpump, finns i lite olika prislägen men ligger oftast runt 1500 kronor. Fördelen med handpumpen är att du köper både en pump och ett hemgym för magmuskler och rygg, för samma pengar. Nackdelen är att det faktiskt är ganska jobbigt att med en handpump, pumpa upp en tryckluftsbehållare till ca 200 kilos tryck. Detta kan absolut inte rekommenderas att göra på en luftpistol tävling eller direkt före tävlingen!
 • Men vad denna artikel ska framför allt ska handla om, är användningen av dykartuber, även om vi kommer att beröra även handpumpens roll och i viss mån även den mera stationära kompressorer pumpen.
FX Handpump

Handpumpar

För oss vanliga luft pistolskyttar finns egentligen två olika metoder att fylla upp vår luftpistol’s tank ( tryckluftsbehållare). Det första metoden är genom en handpump, detta är också den jobbigaste metoden att fylla upp tanken. Den andra metoden är genom att använda en dykartub, mera om detta senare. Handpumpen ser vid en snabb betraktelse nästan ut som en vanlig cyckelpump, med den skillnaden att den kan ge ett tryck på ca 200 kilo eller lite där över.

Det är kanske på sin plats att varna redan i ingressen av denna artikel att ett tryckkärl med 200 kilos tryck, motsvarar en dynamitgubbe i sprängkraft och ska därför behandlas med varsamhet och omsorg.

Handpumpens fördelar är att den lätt att ta med sig, initial kostnaden är överkomlig (ca 1500 kronor) luften är ju sedan gratis. En annan fördel med handpumpen är att du kan fylla din pistols tryckluftsbehållare mycket exakt med samma tryck varje gång. Pistolens tryckluftsbehållare skruvas fast direkt via en adapter rätt in i pumpen. Du kan under hela påfyllningen genom pumpens manometer( tryckmätare) direkt avgöra din luft pistols-tanks tryck. Det finns oftast en möjlighet att tömma tryckluftsbehållaren genom att ansluta den till pumpen. Kvalitet på den på fyllda luften är hög och utan föroreningar, oftas finns filter för både föroreningar och vattenavskiljning i pumpen. En normal på fyllning av en tryckluftsbehållare för pistol, kräver ca 50 (ganska tunga) pumptag, för att skapa ett tryck på ca 200 kilo. Denna fyllning ger normalt mellan 200 och 250 skott, lite beroende på pistolens utgångshastighet.

Dykartub med väggfäste
Adapter Morini

Dykartuber

Att använda en dykartub är betydligt mera bekvämare än att använda en handpump. Men tyvärr är dessa dykartuber (tuber) betydligt dyrare att införskaffa och är också farligare att hantera. Oftast är dessa dykartuber utförda i stål i olika storlekar och godkända för 200 kilos tryck. En ny tub kostar lite beroende på storlek kostar ca 2000 kronor och uppåt, den är då besiktigad för fem år framåt, ska sedan besiktigas igen var femte år. Till en kostnad av ca 300 – 750 kronor, denna besiktning utföres av speciella ackrediterade företag.
Nästa alternativ är att köpa en begagnad tub, finns oftast till salu för strax under tusen kronor, eller lite över tusen konor, men kontrollera FÖRE köpet besiktningsdatum!

En obesiktigad tub är nästan helt omöjlig att få fylld! Ska så också vara!

Påfyllningen av pistolens tryckluftsbehållare är lätt och smidigt. Men det finns en viktig regel att känna till: Anslut adapter och öppna MYCKET försiktigt dykartuben’s av och påstängningskran tills du kan se att din pistols tryckluftsbehållare är fylld. Har du ingen manometer, fyll då aldrig upp dykartuben mera än maxtrycket.
Det finns en STOR fara i att överskrida Max trycket. Att fylla en tom behållare på några sekunder, skapar hög värme och skadar behållarens material och dess gummipackningar.
Fyll upp sakta!
Vid en rätt utförd fyllning ska inte pistolens tub bli varm.
Tänk på att det finns ingen regulator mellan dykartuben och pistolens tryckluftbehållare!

Det börjar att komma dykartuber på marknaden utförda i kolfiber, framför allt de som använder dessa tuber yrkesmässigt föredrar naturligtvis den låga vikt som användningen av kolfiber ger. Detta ger oss luftpistol skyttar en klar fördel, genom att priset på framför allt begagnade ståltuber sjunker ganska dramatiskt just nu. Räddningskåren eller i mera dagligt tal brandkåren byter ofta ut sina ståltuber mot lättare kolfibertuber.

I bland kan man köpa dessa ståltuber till ett mycket förmånligt pris. Detta är oftast dubbeltuber godkända för 300 kilos tryck och ska naturligtvis vara besiktigade.
Tänk på om du får tag i en tub godkänd för 300 kilos tryck, då passar inte adaptern för fyllning av pistolens luftbehållare. Det är betydligt mera gängor i en 300 kilos tubs påfyllnadskran än i en 200 kilos. Mig veterligen finns bara en enda pistol på marknaden (walther) som är godkänd för 300 kilos laddning, men mitt råd är ändå vara
mycket försiktig ladda aldrig upp pistolens tryckbehållare över 200 kilos tryck!
En annan nackdel med en dykartub är att trycket successivt minskar i dykartuben, ju mera fyllningar av vår pistols tryckluftsbehållare. ju lägre tryck får vi i vår pistols tryckluftsbehållare. Men detta är absolut inget som ställer till några problem, de flesta luftpistoler har en utgångshastighet runt 150 till 190 m/sek. Redan ett tryck på ca 100 kilo ger lätt ett tryck för att motsvara den inställd utgångshastigheten.

Fyllning av dykartub

Först av allt fodras att tuben är besiktigad, annars måste en sådan besiktning utföras. Ta kontakt med räddningstjänsten eller med en dykarklubb i din närhet, där kan du oftast få råd. På samma ställen kan du få din tub fylld, saknas räddningskåren eller en dykarklubb på din ort, så är det ingen katastrof, en normal fyllning av en dykartub modell normalstor ( 10 liter) räcker för många (60 -80) fyllningar av din luftfpistols trycklufts-behållare. Detta ger med enkel matematik ca 16000 skott per fyllning av dykartuben.

FX stationär högtryckspump.

Stationär högtryckspump

Är väl för de flesta skyttar något man kommer i kontakt med i aktiva skytteföreningar med luftpistol eller luftgevär på programmet. Oftast klarar inte dessa pumpar att pumpa upp dykartuber med luft, det tar för lång tid och genererar för mycket värme. Annars är den stationära pumpen kanske den mest optimala metoden att fylla upp pistolens tryckluftbehållare. Pris för en pump är ca 9 – 10 000 kronor.

Var speciellt rädd om denna delen på tuben. OBS blindpluggen i kopplingen.

Säkerhets regler dykartub

Dykartuben (tuben) är med sitt tryck på 200 kilo, är något man ska visa stor respekt för. Tänk dig ett scenario att tuben välter och påfyllnadsventilen går rätt av! Tuben kommer att förvandlas till en projektil!

 • Fuska inte med besiktningen även om du kan få din tub fylld utan att den är besiktigad, vid en eventuell skada kommer inte försäkringsbolaget att ersätta skador och fyllaren av tuben ligger illa till.
 • Vid transport av tuben i bil eller dylikt transportmedel, måste tuben säkras så att den inte ligger och rullar.
 • Dykartuben ska förvaras i hemmet på en fast ställning, ska absolut inte lutas mot en vägg, utan en säker fast förvaring, se bild
 • Det finns alltid en explosionsrisk med högtrycksluft och olja eller solventer, inga som helst petroliumbaserade produkter ska komma i kontakt med påfyllnadskopplingar, det är dödsynd att olja in kopplingen /adaptern för påfyllning av luft. Det enda tänkbara fettet du kan använda OM du nu måste använda fett, är fett helt baserat av silicon.
 • Bär aldrig en full eller halvtom tank över dina axlar, tappar du balansen och tuben ramlar ner på marken och påfyllnadskranen går sönder. Då har du förvandlat din annars harmlösa tub till en projektil. Skydda mycket noga den svaga punkten på tuben, påfyllnadskranen.
 • Överfyll aldrig tuben, står det Max tryck 200 kilo, då gäller 200 kilo. Om du har en 300 kilos tub, så måste du inte fylla den upp till 300 kilo! Om din tryckluftsbehållare till pistolen saknar manometer, fyll aldrig upp dyktuben över max trycket 200 kilo.
 • Stå aldrig framför pistolens tryckluftsbehållare när du fyller upp den. Skulle kopplingen gå sönder under fyllningen förvandlas din tryckluftsbehållare till en projektil!
 • Rätt skött, rätt hanterad är dykartuben ofarlig att hantera.

Rev. 2012 10 Arne Nohlberg

Föreningar för dykning över hela Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s