Kolsyrefyllning av luftpistoler – värdefulla tips och råd

 

Modern kolsyretub, eller en brandsläckare med ett innehåll på 5 kilo.

CO2 – Kolsyra

Dagens tävlingsluftpistoler använder tryckluft som drivgas. Tidigare användes kolsyra, och innan dess var det fjäderdrift som gällde. Det finns även luftpistoler som har en luftcylinder som komprimerar luften inför varje skott med hjälp av en spännarm.

Det finns en begagnat-marknad med utomordentligt fina kolsyrepistoler och jag ska här förklara lite hur kolsyredrift fungerar.

Kolsyra, CO2, eller egentligen koldioxid – är bubblorna som finns i läskedrycker. Kolsyra används även som svetsgas och i eldsläckare. Kolsyran är en gas med speciella egenskaper som gör den mycket lämplig till luftpistoler. Mer om detta längre fram. Kolsyran pumpas in i tuben under ett tryck av ca 60 Bar (vill jag minnas) och övergår då till vätska. Denna ”förtätning” gör att mycket fri gas ryms i en liten behållare.

När man sedan öppnar ventilen övergår vätskan till gas. Värmen som behövs för förångningen tas från omgivningen och temperaturen på tuben sjunker något, det kan till och med bli rimfrost på tuben om gasuttaget är stort. Det är luftens fuktighet som kondenserar på den kalla tuben.

12 grams engångs påfyllnads tuber
Kolsyretub TAU 7

Kolsyra finns även i de små 7 eller 12 grams engångstuber som används i många hobbyluftpistoler. De tuberna kan inte laddas om, vilket däremot är fallet med tuberna till tävlingsvapen som är skruvade till pistolen.

Kolsyran är som sagt i vätskeform i tuben och det är just vätska som vi vill fylla på i luftpistolens tub. Därför ska det finnas ett inre stigarrör i påfyllningstuben som går ner mot botten av tuben, och så är eldsläckare normalt konstruerade. Svetstuber med kolsyra saknar detta rör eftersom man här vill ha ut kolsyran direkt i gasform.
En sådan tub måste vändas upp och ner, vilket går men kanske är lite opraktiskt. (Själva pistoltuben har inget stigarrör).

Kolsyreinnehållet i en eldsläckare mäts i kilo och likaså är det en viss vikt som ska fyllas i tuben till luftpistolen. Det är viktigt att denna vikt inte överskrids – det måste finnas lite tomrum kvar i tuben för att klara temperaturvariationer. Om tuben är helt fylld med flytande kolsyra kan sprängblecket ”blåsa” vid en måttlig temperaturhöjning eftersom en
vätska inte kan komprimeras.

Fördelen med kolsyran är att trycket i tuben är konstant så länge det finns flytande kolsyra i tuben. Detta är den andra fina egenskapen hos kolsyra – ingen tryckregulator behövs.
Nackdelen är att tyngdpunkten ändras något allteftersom man skjuter – vikten minskar ca 50 gram mellan full och tom tub.
Likaså är kolsyran temperaturkänslig – trycket sjunker något vid lägra temperatur. Detta kan märkas om man skjuter många snabba skott, det sista skottet får en lägre utgångshastighet än det första eftersom tubens temperatur sjunker något efter varje skott.

I praktiken är det knappast någon större nackdel, eftersom en tävlingsskytt skjuter ett skott i taget med ganska lång tid mellan skotten så temperaturen hinner återgå inför nästa skott. Och i stället för att förvara pistolen i bagageutrymmet i bilen vintertid kan den ju få åka i kupén så är den ”varm å go” när du kommer fram!

Mycket höga resultat har presterats med kolsyrevapen, det var vad olympierna använde innan tryckluften kom.

Brandsläckare modell större med adapter för fyllnad av kolsyrepistol

Att fylla en luftpistol

Om vi bara ansluter vår eldsläckare till pistolens tub och öppnar ventilen så kommer ingen större mängd kolsyra att rinna in i pistoltuben eftersom trycket är detsamma i båda behållarna. Om pistoltuben är helt tom kan en liten mängd kolsyra rinna över men snabbt skapas samma tryck som i eldsläckaren så att fyllningen upphör.

Bästa sättet att få kolsyran över till pistoltuben är att först kyla ner pistoltuben i en frys eller i kylskåpet. Det bör vara en temperaturskillnad på 20 grader för att det ska gå bra. (I värsta fall kan man släppa ur lite kolsyra ur pistoltuben så att den blir kall och därefter snabbt skruva fast den på släckaren igen). Öppna ventilen på släckaren. Du kan hålla ventilen öppen under några minuter så att kolsyran kan rinna in. Så länge som det finns en temperaturskillnad mellan behållarna så rinner det, även om det inte hörs någonting
(när man öppnar ventilen första gången brukar det höras). Pistoltuben kommer också att värmas upp något av det ökande trycket.

Lossa därefter pistoltuben och väg den för att kontrollera resultatet. På tuben ska finns instansat tara, dvs tomvikten av tuben, kolsyremängden och fullvikten, dvs tara + kolsyra.
För en normal pistoltub gäller att den rymmer ca 50 gram kolsyra. Min Steyr-tub är märkt: Tara 0,340 kg, Kohlendioxid 0,053 kg, Max. Gesamtgewicht 0,393 kg.
Min tomma tub väger alltså 340 g, kolsyremängden är 53 g och en full tub väger 393 g.

Om du fått i för mycket kolsyra, vilket kan inträffa om pistoltuben kylts alltför mycket, släpper du ut överskottet med den tömningsadapter som följer med. Mellan eldsläckare och pistoltub fordras också en adapter som ska följa med pistolen.

Eldsläckaren

En kolsyresläckare är ett tryckkärl precis som lufttuber, ”dykarflaskor”, och ska besiktigas regelbundet. För en tub som används gäller att den ska besiktigas efter ett visst antal år. (Men om den står oanvänd ”i beredskap” som brandskydd behöver den inte kontrolleras lika ofta.) En sådan brukar följa med när man köper en begagnad luftpistol.
De är ganska dyra att köpa nya, men finns att få begagnade. Följer det inte med en, så kan du antagligen hitta en hos en firma som håller på med brandskydd.
Om du tänker köpa en gammal släckare är det viktigt att kontrollera när den besiktigades senast. Om ”bäst-före-datum” passerats kan du inte få den fylld utan en ny besiktning, så kontrollera detta före köp. En släckare med ett år kvar bör ju vara billigare än en med fem år kvar.

Rev. 2012 10 Arne Nohlberg

Kolla med Brandberedskapsföretagen, där kan du ofta fylla din kolsyretub för lite pengar

Påfyllnadstation av kolsyra AGA

Påfyllnadstation av kolsyra Air Liquide

Läs mera om luftpistoler

Läs mera om tryckluftpistolers påfyllnad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s