Skytteglasögon

Denna artikel ska handla om precis vad som står i rubriken, glasögon anpassade för skytte, det låter kanske lite högtravande att ange att glasögon ska behöva vara anpassade för skytte. Duger inte mina vanliga glasögon? Med stor säkerhet kan jag svara nej på denna fråga! Egentligen är detta med glasögon i många avseende ett rejält handikapp för många pistolskyttar, kanske man skulle kräva en speciell klass avsedd för glasögonprydda damer och herrar? Nej skämt å sido, med de möjligheter som i dag står till buds är det relativt lätt att kompensera en nedsatt syn åtminstone till en stor del.

För en del människor är detta med en bra syn inte ett problem, dom är av naturen utrustade med en mer eller mindre perfekt syn, dessa lyckligt lottade medmänniskor kan kanske redan här, sluta att läsa, eller också fortsätta och gotta sig i våra problem. Låt mig också först som sist slå fast att denna artikel kommer inte på något sätt att beröra användningen av linser, av den enkla anledningen att jag inte har det minsta erfarenhet av dylika tingestar.

Upprinnelsen till artikel kan vi finna i mina egna erfarenheter, ja, jag måste då tillstå att jag inte tillhör den gruppen av människor med perfekt syn. I stället är jag både långsynt och astigmatiker (brytningsfel), på båda ögonen. Men kommer med hjälpmedel upp till en synskärpa av 1,0 på skjutögat och 1,25 på det dominerande ögat det vänstra.

För ett antal år sedan ringde jag runt till länets optiker och ställde samma fråga till samtliga legimiterade optiker ” kan ni prova in skytteglasögon?” De flesta var ärliga och svarade att detta har vi ingen erfarenhet av och avböjde vänligt. Men ett relativt stort antal Optiker svarade ja, detta kan vi ordna, vill du ha tid för undersökning? Om det var av lättja eller av snålhet men jag beslöt att anlita en välkänd optiker kjedja i min hemstad Skövde. Vid besöket påtalade optikern att det här ”kunde han, jag har provat ut mängder av skytteglasögon på militära skyttar”. Trots att jag vid besöker medförde en strippad pistol för att kunna mäta in rätt styrka så viftade han bort detta moment, med förklaringen, du behöver inte testa med pistol, ”jag kan det här”. Efter ca 1 vecka kommer då linsen till mina Knoblock skytteglasögon, en snabb test visade ett korn och ett sikte i fragmenterad form omslutet av ett mycket diffust töcken. Jag tog kontakt med optikern och fick svaret att det är inget fel på linsen, det tar en tid att vänja sig bara! Efter en kort period gav jag upp och mina knoblock glasögon blev liggande till ingen nytta, en tid. Man kanske borde tillägga att det är tur att det varit fred i vår del av Världen, om nu denna optiker har provat in så
många glasögon till militära skyttar!

Detta gav mig stoft till denna artikel som kanske kan få dig som orkat att läsa hit ner, lite tips och råd för att undvika de fällor som otvivelaktigt finns även i denna bransch. För tyvärr så kan man ju inte själv konstatera vad som är rätt eller fel mera än till en viss del, man är på ett sätt i en beroende ställning till optikern. Nu ska det också framhållas att det finns verkligen duktiga optiker som behärskar denna lite udda form av ögondiagnostik, efter ett tips från vår kretstränare tog jag kontakt med Optiker Hans Bark på Sveavägen i Stockholm, en optiker som behärskar detta med optik och skytte till fulländning. Optiker Bark är en av de få verkliga specialister på optik och skytte, kanske den främsta i hela Sverige. Denna kontakt gav mig en möjlighet att välja en optiker i min närhet, rekommenderad av Hans Bark en optiker som visste vad det var fråga om. Mitt tips är ring alltid Hans Bark 08 560 308 13 eller 070 275 28 10 före du beställer tid för en synundersökning relaterad till skytte om du inte har en duktig optiker förut.
Bra Optiker för skytte i Skövde. Synsam. Fråga efter Björn Hellqvist tel 0500 415500

Skytteglasögon

Det finns flera tillverkare av skytteglasögon, utmärkande för dessa glasögon är möjligheten till stora inställnings möjligheter, det går att flytta linsen både upp och ner också i sidled och ofta också i djupled, det finns flera olika filter och diopter och irisbländare att ansluta. Oftast är dessa glasögon utförda i mycket hög kvalitet och fyller sitt syfte under många år. Personligen anser jag dessa glasögon passar bra för både banskytte, och fältskytte. Kanske kam man anföra att ett par teminalglasögon ger ett bättre skydd för kringflygande hylsor, men skytteglasögon vinner alltid ilängden. När det gäller precisionskyttet och fältskytte är detta helt fantastiska glasögon att använda, man blir imponerad av alla inställnings möjligheter, dessutom är det relativt billigt att byta ut ett glas i samband med att man upptäcker en förändring i synskärpan.

Filter Bark
Irisbländare Bark

Utbudet av tillbehör är stort, men som regel klarar man sig fint med ett par filter, gult filter för kompensering av dåligt ljus och brunt filter för att minska kraftigt ljus. En irisbländare kan ge den där sista höjningen av skärpan som ofta eftersträvas.

Jäggi Nova från Sportec

 

Knoblock Bark

Det finns som synes ett ganska stort utbud av glasögonbågar för just skytte, listat är från ca 1000 kronor och uppåt + glas. Kvaliteten är mycket hög därför är detta att betrakta som en investering på många år framåt. Det finns till och från även begagnade bågar till salu på marknaden.

Terminalglasögon med blindering för vänster öga. Bark

Terminalglasögon

Detta är egentligen glasögon anpassade för arbete i datormiljö, eller för den som i arbetet behöver bra syn på relativt kort håll. Med lite tur kan ibland dessa glasögon finanseras som arbetsglasögon, med en möjlighet att också användas som skytteglasögon. Detta är vanliga bågar med ett anpassat glas i båda eller i ett öga för att kunna fokusera på ett avstånd som bestäms av måttet mellan ögat och kornet. Viktigt är att glaset är relativt stort för att skydda mot kringflygande hylsor och dylikt. I bland kan ett par gamla bågar
användas och endast linsen (glaset) för skjutögat bytas ut. Blinderingen på bilden är helt täckande för det ögat som inte användes som skjutöga, naturligtvis är det att föredra om man kan skjuta med båda ögonen öppna. Men för det stora flertalet skyttar krävs ofta en blindering eller skygglapp. För att få in så mycket ljus som möjligt har jag skuret ut den homogena plasten och ersatt denna med ogenomskinlig plast för att på detta sätt öka ljusinsläppet. Se bild nedanför.

Gul filter
Blindering med ökat ljusinsläpp

Filter

Det finns en uppsjö av filter i olika färger, personligen är jag nöjd med mitt val av de färgerna gul och brunt. Det gula filtret lyfter upp en skjutmiljö med dåligt ljus ganska ordentligt, konturer framstår med en helt annan skärpa. Ett brunt filter fungerar ungefär som ett par solglasögon gör vid starkt ljus. Detta är i högsta grad en personlig värdering det är ju ingen tillfällighet att det finns filter i mängder av olika färger.

Visirlinje

Är lika med avståndet mellan korn och sikte, ett normalt .22 kalibrigt vapen, har ett givet avstånd, däremot en luftpistol med sin betydligt längre visirlinje kommer att direkt uppfattas som ett suddigt korn. Avståndet mellan korn och ögat är ju i denna konstellation betydligt längre. Det finns två lösningar på detta ” skärpedjups problem” antingen att man tillverkar ett glas till med rätt styrka eller att man kombinerar med en irisbländare och på detta sätt kommer över problemet.

Vänsterdominant öga

Redan när jag gjorde min värnplikt upptäcktes att jag var född med ett vänsterdominant öga, under min jägaretid och gevärsskyttetid använde jag alltid vänsterstockade gevär. Men när jag började skjuta pistol uppstod direkt ett problem, skulle jag skjuta med vänster öga och vänster arm, eller med vänster öga och höger arm. Jag provade både dessa kombinationer utan att lyckas speciell bra. Framför allt vid snabbt skytte så fungerade bara inte skjutning med vänster öga och höger arm, där jag också måste tillägga att jag är
högerhänt. Jag tog kontakt med P O Gustavsson på Skyttegymnasiet och bad om råd men P O kunde inte lämna ett konkret råd på detta problem han bad mig testa olika kombinationer och sedan komma tillbaka. Sedan en längre tid tillbaka skjuter jag med höger öga ( mitt sämsta öga) och med höger arm. Jag får helt enkelt göra en kompromiss för att få till det. Skjuter fortfarande relativt bra med vänster hand och vänster öga i precisonskytte. Men hinner helt enkelt inte att föra över högerarmen framför kroppen för att kunna fokusera med mitt bästa öga det vänstra ögat vid alla former av snabbskytte.

Epilog

Vid mitt sista besök hos den kunniga optikern mättes mina misslyckade glasögon upp, med följande resultat, felaktigt vridna glas i hållare förvärrat brytningsfel, skärpedjupet anpassat för bra syn på mycket långt håll! Med andra helt felaktig lins eller glas till vad jag ansåg att använda dom till, skytte. Jag hoppas att det i denna artikel framstår vikten av att vid skytte ha en bra syn, det är en ganska svår sport att bemästra även med bra syn, att då skaffa sig själv ett eget handikapp genom att se dåligt, leder absolut inte din egen utveckling framåt. Jag inbillar mig att just kostnaden avskräcker en del skyttar från att skjuta med korrigerad men ändå fullgod synskärpa. Låt mig ge dig ett exempel, användningen av ett par gamla bågar + synundersökning + ett nytt glas för skjutögat, behöver inte kosta mera än ca 700 – 800 kronor. Eller lika mycket som 400 stycken .38 patroner kostar att köpa in!

Rev 2012 10

Optiker Hans Bark specialist på skytte och optik

Sportec säljer också skytteglasögon

Bra Optiker för skytte i Skövde. Synsam fråga efter Björn Hellqvist tel 0500 415500

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s