Artikelserie Luftpistoler – Del 1. Tips och råd om material och träning.

Med den här uppmaningen vänder jag mig inte bara till rena nybörjare när det gäller pistolskytte, utan detta är också en uppmaning till alla redan etablerade pistolskyttar ute i landet.

För tyvärr kan man konstatera att den ädla konsten luftpistolskytte, minskar i antal utövare. Förmodligen är denna minskning mycket temporär men ändå fullt noterbar. Sverige ett land med lång kall vinter och borde vara en perfekt plattform för just luftpistolskytte. Vi har många inomhushallar som på en mycket kort tid kan förvandlas till en 10 meters bana för luftskytte. Så detta med lokaliteter borde inte utgöra ett problem.

I min roll som skjutledare i min förening, hör jag ibland en viss opposition mot luftpistolskytte, med argument så som detta ”det smäller ju inget”! Detta är ett argument som är rätt svårt att bryta ned, för visst har dom rätt, luftpistolskytte är en relativ tyst sport. Andra vanliga argument mot denna skytteform är att ”jag har ingen lokal att skjuta i”!
Detta argument är betydligt lättare att bryta ner, för med just luftpistol öppnar sig många nya möjligheter att bedriva vår sport även vintertid under långa och kalla vinterkvällar.

Luftpistolskyttet ger dig som inte redan är pistolskytt en mycket fin start på din pistol skytteverksamhet, med många träningsmöjligheter speciellt under vinterhalvåret. Det är en underskattad träningsmöjlighet för den etablerade skytten, här finns stora möjligheter att undvika ”ringrost” på våren och inte bara bibehålla utan framför allt utveckla skyttet även under den kalla årstiden.

En luftpistol med sin långa visirlinje och med sin minimala rekyl avslöjar alla tänkbara avfyrnings och inriktningsfel.

Att det sedan också är en trevlig skyttegren gör ju inte det hela sämre.

Del 2 Kommer att handla om ”Bygg en hemmaskjutbana för luftpistolskytte”.

Del 3 ”Även en enkel luftpistol duger”, en luftpistol behöver inte kosta 10 000 kronor!

Del 4 ”Lite mera om tävlingsvapen” och om tävlingar.

Pistoler

Det finns en uppsjö av luftpistoler på marknaden, men ett par tips kan kanske vara av värde, undvik replika pistoler och billiga Hobbex pistoler, alla dessa så kallade luftpistoler har mycket lite med ordet luftpistol att göra egentligen. Välj i stället pistol som är avsedd som tävlingspistol, oavsett om denna pistol är laddad genom att en fjäder spänns upp eller genom tryckluft eller kolsyra. Viktigt är att ha ett bra tryck ett bra ställbart sikte och en kolv som passar användaren. Kolven är den delen av pistolen som man lätt kan anpassa till sin egen hand.

Jag gjorde ett litet svep på både begagnatlistor och på några nya pistoler.

Feinwerkbau C 10 kolsyra beg pris 4900 kr Sportec

FWB C10 år en alldeles utmärkt tävlingspistol, har några år på nacken, men är fortfarande ett mycket bra vapen. Laddas med kolsyra finns i beg skick för priser mellan 3500 och upp till 5000 beroende på skick.

Twinmaster beg tryckluft pris 3200 kr Sportec

Tysktillverkad pistol från den gamla Röhm koncernen, kanske inget topp pistol vad kvalitet och prestanda beträffar, men duger fint att träna med prisnivå beg 2500 – 3500 kronor, bra generalagent.

Feinwerkbau C 20 kolsyra beg pris 5800 kr Sportec

Detta är också en gammal fin klassiker från FWB, laddas med kolsyra, hög precision i både skjutegenskaper och i tillverkning Pris nivå begagnad från 4000 . 6000 kronor.

Gamo Compakt fjäderspänd tryckluft nypris 1995 kr Hammerarms

En riktigt hyfsad luftpistol för lite pengar med en riktigt skaplig precision, kostar beg från 700 – 1300 kronor. Laddas genom att pipan bryts nedåt, fungerar riktigt fint för lite enklare träning eller pröva på skytte.

Baikal IZH 46 Rysk fjäderspänd luftpistol, mycket bra att skjuta med. Beg pris ca 2500 – 3000 kr?

Denna rysktillverkade pistol skjuter riktigt bra, nästa helt rekylfri, långt handtag för att spänna upp fjädern, En riktigt bra pistol för lite pengar, en kompis till mig har skjutet en längre tid med denna pistol och är väldig nöjd. Jag är inte säker men tror att Staffans Vapen säljer denna pistol. Staffans vapen Ny pris ca 4600 Juns Trading

Morini M 162 MI tryckluft med 2 tuber ca 11800 kr ny pris Interprodukter

En av den mest sålda tävlingspistolerna ute i Världen, mycket hög kvalitet, skutegenskaper i absolut toppklass, jag har en review på denna pistol. läs mera

Steyr LP 10 tryckluft pris ny 11950 kr Staffans vapen

En välkänd luftpistol i absoluta toppklassen av tävlingspistoler, mycket hög kvalitet, skjuter mycket bra, dessutom snygg att se på.

Hämmerli AP 40 välkänd luftpistol pris ny ca 12000 kr HÄ Sport

AP 40 är en gammal klassiker från Hämmerli, mycket bra kvalitet, skjutegenskaper i hög klass, något högbyggd och Plastkolv? Bra generalagent.

Skjuta hemma

Nästan alla kan skapa ett utrymme för att skjuta luftpistol hemma, ” jag hör redan nu dina invändningar” men jag påstår fortfarande att så är fallet. Det finns i dag luftpistoltavlor avsedda för 7 meters skytte. En något förminskad tavla och med lite fantasi borde det gå fint att förminska en tiometers tavla för skytte på 5 meters avstånd. Man kan med vissa säkerhetsregler skjuta rätt genom en hall och in i ett annat rum tex. Egentligen är inte detta det största problemet med luftpistolskytte i hemmet, i stället är det kanske det monotona dunkandet som skotten åstadkommer vid träff i kulfånget som är det största problemet. Min son som också skjuter luftpistol och bor i lägenhet har löst detta genom att konstruera om kulfånget. En välkänd lösning är annars att använda trassel för att dämpa skottet. Men vi gick ett steg längre, vi byggde ett kulfång i trä använde 4 mm plywood med i stort sett samma mått som de färdiga kulfången som finns på marknaden. Men den första plattan som kulan studsar mot är i 4 mm plexiglas och monterad med mjuk silicon i kulfånget. Detta arrangemang ger en fantastisk tyst skjutning om sedan pistolen skulle föra väsen i sig, går det lätt att sänka utgångshastigheten och på detta sätt tysta ner pistolen. Mera om detta i del 2 av serien

Tävla i luftpistol

En luftpistolstävling skjuts på en tioringad luftpistolstavla från ett avstånd av 10 meter. Herrar skjuter 60 skott under en tid av 1 timma och 45 minuter.
Damer och juniorer och seniorer skjuter 40 skott på en 1 timma och 15 minuter. Vilken 4,5 mm luft eller kolsyrepistol som helst får användas så länge den uppfyller de allmänna krav, tex. får inte vikten överstiga 1500 gram och avtrycksvikten får inte understiga 500gram. Pistolens yttermått får inte vara större än att den får plats i en rektangulär låda med måtten 420x200x50 mm.

Denna gren skjuts under en relativt lång tid, därför måste skjutställningen vara avspänd för att man inte ska tröttas ut. Det är lika viktigt vid luftpistolsskytte som vid allt annat pistolskytte att man utvecklar sin förmåga att inta samma skjutställning varje gång. Att då försöka att bibehålla samma ställning under lång tid orsakar bara onödig anspänning.
Det är bättre att återta den rätta ställningen före varje skott. Reglerna medger att pistolkolvarna är välformade, och innefattar stöd för handens undersida och tumme.
Stödet för handens undersida är av stor betydelse och utgör en motvikt till mynningens tyngd. Pistolkolven bör också om möjligt vara justerbar för att kunna ändras efter handens form. Det är mycket vanligt att skytten anpassar sin kolv efter sin egen hand. läs mera om anpassning pistolkolv. En väl anpassad kolv gör att skytten kan ta samma grepp före varje skott. Tänk dock på att emellanåt släppa greppet om pistolen för att på sätt få igång bildinformationen i handen. På en luftpistolstävling är det viktigt att vila då och då, och ta ett par djupa andetag, eftersom matchen går inomhus där luften oftast är syre fattig. Luftpistol användes i tävlingar från DM nivå och upp till OS nivå.

Del 2 Bygg en hemmaskjutbana för luftpistolskytte

Del 1 Rev. 2012 10 Arne Nohlberg

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s