Artikelserie Luftpistoler – Del 2. Bygg en hemmaskjutbana för luftpistolskytte

Bygge av en enkel hemmaskjutbana

Kulfånget

Vad vore mera naturligt i del 2 av artikelserien än att börja med att presentera olika kulfång. Det finns ganska många olika kulfång på marknaden en del tillverkade i plast men merparten är tillverkade i plåt. Tyvärr verkar utvecklingen ha stått helt eller nästan stilla när det gäller kulfång. Kulfång som resulterar i att: kulor ändrar riktning, kulor som mer eller mindre fragmenteras och bildar blydamm och dessutom helt odämpade kulfång. finns fortfarande för försäljning. Fortfarande finns på marknaden rent av farliga kulfång, speciellt farliga vid korta skjutavstånd, där risken för rikoschetter är stor.

Risk för rikoschetter både i underkant och överkant. Ej för korta skjutavstånd.

Varning för denna ganska vanliga typ av kulfång, ger oftast rikoschetter, se upp med denna typ av kulfång

Mycket enkelt kulfång Jula pris 69 kr kan ej rekommenderas. Tillverkat i plåt.

Ger garanterat rikoschetter på korta avstånd, ingen dämpning ljud. Kan kanske fungera utomhus bra.

Något mera avancerat kulfång Jula pris 99 kr . Tillverkat i plåt.

Jag har provat detta kulfång en mycket kort tid, kan konstatera att det är ganska högljutt i originalutförande. Kommer att försöka att dämpa ljudet på något sätt, annars fungerar det bra, bra vinklade kanter på ingångs tratten för att undvika rikoschetter. Odämpat ger detta kulfång ett impulsljud på ca 90 DA, då under en mycket kort stund. Naturligtvis bidrar tratten till att öka ljudet, det bekräftar en sanning ” att man får inget gratis här i livet”. Trots en dämpning med plexiglas så slår detta kulfång sönder kulorna ganska ordentligt. Dock lätt att tömma. lätt att hänga upp en enda skruv behövs.

Kulfång i plast ska vara relativt tyst Canaxa pris 140 kr. Har ej provat själv.

Har du erfarenhet av detta kulfång, hör gärna av dig.

Hemmaskjutbana för luftpistol

Hemmaskjutbana

Jag vågar påstå att nästan alla kan arrangera en lämplig hemmaskjutbana för luftpistol, det går alldeles utmärk att skjuta på så korta avstånd som ner till 5 meter.
Det finns i dag tavlor anpassade för 7 meters skytte. Min egen hemmaskjutbana för luftpistol är 9,7 meter lång och består av en korridor eller hall med anslutning till ett rum förut
använt som kontor.

Enkelt kulfång och ett skydd av tretexskiva för datorbildskärmen.

Viktigt att komma ihåg år att montera upp tavlan på rätt avstånd från golvet, det är helt förkastligt att ha ett avstånd hemma och ett avstånd på föreningens måltavla. Rätt avstånd från golvet ska vara 140 cm??

Halogen lampa monterad i tak.

Detta med rätt ljus är helt avgörande för en bra hemmaskjutbana, i mitt fall har jag valt en 220 volts halogen lampa, inköpt på Robin Hood och kombinerat denna lampa med en lamphållare som jag skruvat fast i taket framför måltavlan.

Kulfång och halogen lampa

Lampan ger ett för luftskyttet perfekt ljusförhållande, jag har provat med flera andra lösningar, men just denna kombination har för mig gett ett så perfekt ljus som jag bara kan önska, ett ljus som matchar perfekt det ljus som finns på de bästa tävlingsbanorna.

Säkerhet

Att skjuta luftpistol hemma, ställer naturligtvis som allt annat skytte krav på en hög säkerhet, det är förödande att betrakta en luftpistol som en leksak. Även om en luftpistol inte på något sätt kan betraktas som ett dödligt vapen, är denna pistol ändå kapabel till att orsaka skador på både människor och djur. Som vanlig när det gäller umgänge med vapen, visa stor hänsyn och framför allt visa ett gott omdöme. Tänk på dina familjemedlemmar stör inte din grannar osv.

Nästa avsnitt del 3 kommer att handla om enkla billiga luftpistoler

Rev. 2012 10 Arne Nohlberg

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s