Artikelserie Luftpistoler – Del 4. Tävlingspistoler.

Luftpistoler för tävling

Under denna rubrik ska jag presentera ett urval luftpistoler med relativt hög klass, pistoler som skulle kunna användas på vilken Världs Cup tävling som helst. När det gäller tävling med luftpistoler i allmänhet ute på tävlingsbanorna, så dominerar tryckluftsdrivna luftpistoler i dag. Men det är fortfarande vanligt med kolsyredrivna pistoler och en och annan skjuter riktigt bra serier med pistoler som måste laddas skott för skott. Återigen vill jag framhålla att man inte kan köpa sig till resultatet, vad man vinner med de yppersta pistolerna är kanske marginaler på några millimeter. Men vad dessa tävlingspistoler däremot erbjuder är, riktigt bra tryckmekanismer, med många olika inställningar för att kunna anpassas till varje skytt. Kolven är som oftast i mycket hög klass, med maximalt stöd för skjuthanden. Siktet är utfört med hög kvalitet och med inställning inte bara i djup och höjdled utan oftast går också siktbladet att justera öppningen storlek på. Handhavandet är enkelt och problemfritt, underhållet är i stort sett eliminerat, ungefär som att tanka en ny bil, bara fylla på luft och skjuta.

Jag kommer här att presentera ett antal luftpistoler i högsta tävlingsklass, pistolerna presenteras utan någon som helst rangordning. Först ut är Benellis Kite Air

Benelli Kite Air

En ypperligt designad pistol med mycket trevliga egenskaper Mycket Välbalanserad. Justeringsmöjligheterna är stora, dels på siktet som har ljusöppnings justering samt kolven som går att vinkla precis som man vill ha det. Framåt, bakåt, sidled, höger och vänster. Kornet finns i två varianter, 4 o 5mm. Samt att det är flyttbart i tre positioner.
En fiffig funktion är att man med ett tryck kan växla mellan torrklickning och luft. Pistolen finns i två utföranden. Senior och Junior. Junior är ca 5cm kortare och har en mindre tub för luften. Senior väger utan tub, 800 gram. Kontakta Ove Granberg eller Staffans vapen

Morini 162 MI

Det skulle varit ett rent ”tjänstefel att inte ta med denna pistol i samlingen tävlingspistoler, en av de mest använda tävlingspistolerna Världen över. jag har gjort en review på denna pistol, läs mera om Morini 162 MI.

Steyr LP 10

Steyr pistoler säljes av Staffans vapen men jag hittar ingen information om pistolen där? Steyrs egen hemsida

Feinwerkbau LP 40

En relativt ny luftpistol från FWB mera information på Sportecs hemsida

LP 300 från Walther

Detta är också en tryckluftspistol från Walther mera info på Edmans precision

Dessa pistoler får representera ett urval av mycket konkurrenskraftiga luftpistoler i klassen kring 10 000 kronor och uppåt. Samtliga pistoler i den kvalitet och prestanda att dom kan komma i fråga på vilken Världscup tävling som helst.

Ammunition för luftpistol

Även här finns det mycket att välja på och kanske ska man undvika den allra billigaste ammunition. Personligen har jag ett stort förtroende för HN ammunition, denna utmärkta ammunition finnes att tillgå i de flesta vapenhandlares lager eller direkt från Sportec. Viktigt är kanske också att nämna att luftpistolsammunition finns inte bara i kaliber 4,5 mm utan även i denna kaliber finns det ganska många variationer upp och ner en tiondels millimeter. Nästa kaliber 5,6 mm används inte mig veterligen av någon luftpistols tillverkare med tävlingsambitioner.

Tävlingar med luftpistol

Tävlingar i Sverige organiseras av både Svenska Pistolskytteförbundet och Sportskytteförbundet. Tyvärr skiljer sig regelverket ganska mycket mellan de olika förbunden, det är  därför omöjligt att ge generella råd omfattande båda dessa förbunds regelverk. Därför måste länka till respektive förbunds hemsida för vidare information.

Epilog

För allt för många aktiva pistolskyttar är detta med luftpistol fortfarande en oanvänd träningsform, för att både underhålla skytte träningen och utveckla den under fram för allt vinterhalvåret. Att uttrycka sig att det är en okänd träningsform vore direkt att trampa i klaveret. Kanske kan denna artikelserie få dig att upptäcka möjligheterna med luftpistolskytte, kanske den också kan få dig att prova på denna fantastiska träning och tävlingsgren som ändå luftpistolskytte utgör. I så fall, då har jag lyckats med min föresats,

Rev 2012 10 Arne Nohlberg

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s