Pardini PC och GT , tryckmekanismen.

Pardini använder en mycket konventionell och beprövad tryckmekanism, med andra ord inget nytt, men väl beprövat. Alla de ägare jag varit i kontakt med har berömt just trycket. Det är en lättjusterat och distinkt tryck utan egentliga problem. Kanske man ska vara lite varlig med justeringen av skruv 3 och 4. Både dessa skruvar hänger i hop och en felaktig justering kan innebära automat eld! Därför är det av stor vikt att alla justeringar av framför allt dessa justerskruvar utföres av en kompetent persson och följs av tester på en skjutbana under betryggande säkerhet.

Tryckets princip

Principen i uppspänd läge (egentligen skulle hanen luta mera åt höger)

Så här fungerar detta tryck i princip:

Hanen spänns upp vid mantelrörelse och hakas upp av sear.
När vi drar avtryckaren bakåt, påverkar denna länkarmen mellan avtryckare och sear.
Upphaksytorna mellan sear och hane glider sakta isär och pang så går skottet.

Mera i detalj:

Med uppspänd hane som är utgångsläge för denna redogörelse.

Vi drar sakta avtryckaren åt oss, det första som sker är att eventuellt glapp tas upp i mekanismen, sedan möter avtryckaren justerskruv 1, (saknas på bild) denna skruv bestämmer sluttrycket tillsammans med den friktion som erhålles genom att hanen vilar på sear + sear,s returfjäder som även den bidrar till ett motstånd.
Fortfarande är upphaket mellan sear och hane helt intakt. Vi fortsätter att dra hanen bakåt, nu komprimeras förtrycket och hanens och sear,ens upphaksyta börjar att sakta röra sig från varandra. Nu är vi på tryckpunkten ( justerbar genom skruv 1 ytterskruv) forfarande finns ett litet upphak mellan hane och sear. Vi fortsätter att dra avtryckaren bakåt, allt förtryck är borta och nu komprimerar vi ytterligare sluttryckets fjäder och plötsligt försvinner upphaket och hanen faller framåt och pang där går skottet!

Rengöring av Tryckmekanism

Detta låter för den oivigde som något mycket komplicerat, men behöver inte vara så svårt och ändå kan vi göra en riktigt bra rengöring.

Börja med att demontera tryckhuset ut ur pistolen, sitter fast med 2 st 2 mm stålstift.

Jag använder lysfotogen typ Statoil blå eller OK lysfotogen, anledniingen till denna användning är att just lysfotogen innehåller olja. Att denna fotogen dessutom är ett förträffligt rengöringsmedel, ett medel som är relativt harmlöst och inte luktar i hela huset, är ytterligare ett plus. Du kan själv bestämma vilken oljemängd du vill ha i din tvättväska, fotogen blandar sig med de flesta oljor på marknaden. Men ändå ska fotogen som alla andra lösningsmedel behandlas med stor respekt, använd plasthandskar och sörj för god ventiilation. Håll barn borta från dessa lösningsmedel. Läs mera om rengöring

Fotogen ska samlas upp och lämnas som miljöfarligt avfall för destruktion, ska absolut INTE tömmas i avlopp!

Jag har en liten burk som jag lägger ner tryckmekanismen som ska rengöras, beroende smutsighet kan jag få aktivera rengöringen med en liten pensel eller en tandborste för att få rent. Därefter blåser jag rent med tryckluft. Det är absolut inget krav att ha tryckluft, rengör noga och låt sedan trycket lufttorka.
Enklast är att kunna lägga tryck mekanism i ett fotogenbad någon timme. Därefter aktivera med en borste eller pensel, för att sedan låta torka eller blåsa rent.
Efter torkningen ger fotogen en tunn oljehinna kvar på all ingående delar. Du kan också ha två olika fotogenflaskor, en för allmän rengöring och en för enbart tryckrengöring.
Den som är för tryckrengöring kan du procenta i lite extra olja tex vanlig symaskins olja eller en annan tunn olja. De flesta oljorna blandar sig fint med fotogen.

Hur jag smörjer in trycket, jag använder en liten plastpåse och en synål, lägger en droppe olja på plastpåsen (denna droppe räcker oftast till hela trycket) för sedan med hjälp av nålen på oljan där den behövs. Läs mera om rengöring av pistoler.

Epilog

En helt normal, mycket enkel tryckmekanism, säkringen finns på alla Svensk-sålda pistoler och det är ju inget vi behöver i vår verksamhet.
Relativt snygga bearbetade ytor i tryckmekanismen.
Upphaks-ytorna hane _sear håller mycket hög klass.
Ganska lätt att ställa in. Men lite varning för skruv 3 och 4 rör dom inte om du är osäker.
Kanske ett litet minus för att behöva demontera tryckmekanismen ur pistolen, med stålstift, annars ett mycket bra tryck.
Hela trycket lever på att upphaksytorna mellan sear och hane är av hög klass, viktigt att ge dessa ytor lite olja eller kanske sommartid tunn molykote. Viktigt att rengöra dessa ytor med jämna mellanrum och återföra smörjmedel.
Trycket imponerar på mig med sin enkelhet och med sin distinkta känsla.
Finns en risk med att minska upphaket så att pistolen i sämsta fall kan förvandlas till en kulspruta, se upp med detta!
Annars en enkel, trevligt lätt förståelig tryckmekanism, enkel att ställa in, lätt att underhålla.
Kanske ska jag tillägga att det är absolut inget hokus pokus över detta tryck, de flesta tryck går att få till med samma fina känsla med lite handarbete med fina oljebrynen.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s