Manurhin MR 73 Match

Manurhin MR-73 revolver utvecklades av det franska företaget MANURHIN år 1973. MR-73 var då i kaliber 38 special, ett standard vapen för den Franska armen och för vissa specialstyrkor inom polisen MR-73 är också ett favoritvapen för många sportskyttar i Europa. Speciellt i Sverige användes kaliber . 32.

Den nuvarande tillverkaren av Manurhin revolver är den Franska tillverkaren Chapuis Armes, som tog över tillverkningen från revolver tillverkaren Manurhin 1998 och flyttade in tillverkningen i en nybyggd fabrik. Den Franska Manurhin revolvern var berömd för att vara den bästa revolver med den största precisionen tillgänglig på marknaden.
Trots användningen av moderna CNC maskiner i den nya fabriken, sker alltid sammansättningen för hand och därför är varje del i mekanismen unik och måste vid ett eventuellt byte alltid anpassas för hand. Allt tillverkas på fabriken alla ingående delar i mekanism stomme och pipa.
Pipan som tillverkas av kallhammrat stål. Även all ytbehandling sker i i fabriken.

Denna franska revolver har på senare tid nått stora framgångar både som tävlingsvapen i banskytte och i fältskytte.

Finns det fog för revolverns populäritet, den är ju ändå en mycket dyr revolver?

I denna artikel ska vi ta pulsen på denna uppstickare som den ändå är mot de mera etablerade revolver tillverkare så som Colt och Smith&Wesson.

Jag kan först av allt slå fast att detta är ett nästan färdigt tävlingsvapen och inte på något sätt en kompromiss som kräver många anpassningar för att duga att tävla med. Manurhin MR 73 är känd för att ha ett riktigt bra original tryck, direkt ur lådan. Dessutom ett justerbart riktmedel i hög klass.

Jag har också hört rykten om att kvaliten skulle ha gått upp och ner i tillverkningen av revolvern, detta ska jag försöka att bekräfta eller dementera.

Tillverkaren av revolvern är sedan slutet av år 1998, det Franska företaget Chapuis Armes. Manurhin är således bara ett varumärke. Vapnet har tillverkats i SA version med tanke på den internationella marknaden och tillverkas i DA utförande endast för den Svenska marknaden, kanske därav revolverns höga prisnivå.

Svensk generalagent för Manurhin är Sportec i Åkarp. På programmet finns det ytterligare flera revolver, med denna artikel ska enbart handla om kaliber .32 varianten den kanske mest tävlings inriktade revolvern.

När en revolver skjuts med DA (Double action tryck) är det av stor vikt att avtryckarens drag från start tills skottet går av, inte bara är mjukt utan också så jämt som möjligt, utan toppar och bottnar i tryckets grafiska kurva.

Jag ska testa MR 73 mot en mycket noggrant modifierad tryckmekanism i en Smith&Wesson i kaliber 32, denna test ska utföras i testbänken. För att sedan presenteras i grafisk form.

Smakar det så kostar det är ju en välkänt uttryck och när det gäller MR 73 så är det så nära sanningen om möjligt, ett pris på drygt 14 000 kronor är ett ganska högt nypris.
Är då vapnet värt dessa pengar ?
Jag ska också försöka att svara på denna fråga.

Klas Svensson’s tävlingsvapen

Data MR73 Match
Piplängd 6″ .152 mm
Kaliber 32 S&W long
Längd visirlinje 210 mm
Längd total 276 mm
Vikt 1080 gram

Mekanik

Att ”farbror” Manurhin har varit och tittat på S&W,s konstruktion, det kan vi med stor säkerhet fastslå, men han har inte bara kopierat han har också utvecklat detta gamla S&W tryck till det bättre. Revolvern i övrigt ger ett mycket gediget intryck och ytbehandligen är på testade exemplaret mycket bra.
Finurlig är att minska friktionen på reboundern genom att förse denna med små hjul. Hjul som dock kan kärva och behöva rengöring och lite olja ibland.
Avtryckare stoppet är placerat i avtryckaren och justerbart utan att plocka isär mekanismen.

Mekanism med frilagd rebounder

Tryckjustering: påverkar ju både SA och DA tryck och det är mycket värdefullt att kunna steglöst justera.

Justering av slagfjädertryck: påverkar hårdheten på hanens och slagstiftets slag mot tändhatten påverkar även tryckets hårdhet.

Det gäller att matcha ihop dessa båda krafter så att ett så jämt och mjukt tryck som möjligt erhålles, det är viktigare med ett jämt tryck än med ett mycket lätt tryck.
Även om ett lätt tryck naturligtvis är att föredra. Akilleshälen är ofta att komma upp till ett SA tryck på 1360 gram.
Detta är ju egentligen lite orättvist för oss som bara skjuter DA vi borde ju kunna få väga in våra vapen i DA läge, eller hur?

MR 73 tryckmekanism vs Smith & Wesson’s mekanism.

Här finns den stora skillnaden förutom att anläggnings ytorna på MR 73 håller betydligt högre klass än vad S&W gör i originalskick.
MR 73 har både slagfjäder och rebounder-fjäder steglöst justerbara, mycket bra.

I stället för att ligga och prova in en ny starkare eller svagare tryckfjäder för rebounder i S&W mekanismen, så vrider man bara på en justerskruv på MR73. Lysande!

Samma förhållande gäller slagfjäderns anläggnings tryck på MR 73 revolvern, bara att justera TILL ETT PERFEKT TRYCK.

Reboundern har försetts med små hjul för att minimera friktionen mot stommen, snyggt gjort, men se upp så inte dessa hjul börjar att kärva, då går det riktigt tungt.

Jag kan också konstatera att ingående detaljer håller en hög klass vad ytfinishen beträffar.

Viktigt är också att poängtera att detta är en revolver som normalt produceras enbart i SA tryckversion.

Men för den Svenska marknaden gör Chapuis Armes en specialversion med DA tryck, man lär anpassa detta tryck för hand nere på fabriken.
Det slår mig direkt att det skulle med enkla medel gå att applicera detta system på vilken S&W revolver som helst, justeringen av slagfjädertryck finns redan beskrivit i en tidigare artikel om S&W 32 revolver.

Tryckmekanism utan avtryckare

Test Smith&Wesson kaliber .32 K 16 stomme modifierat tryckmekanism, mot Manurhin MR 73 Match. D A Tryck.

Även MR 73 mekanism är finpolerad och inte riktigt original, men man kan ändå tydlig se på de båda tryck mekanismerna att de är ganska likvärdiga efter att båda blivit polerade. När det gäller Smith&Wesson så är original DA tryck mycket högre än en orginal MR 73.

Med ganska mycket jobb och lite kunskap, kan man förvandla en vanlig revolver till ett dugligt tävlingsvapen för DA skyttar För de flesta revolver på marknaden är defenetivt inte avsedda som tävlingsvapen med DA funktion. Vi tävlingsskyttar och då speciellt i Sverige, Norge ställer helt andra krav på en revolver mekanism än vad tillverkaren har beräknat mekanismen för!

I stället är det så att tillverkaren oftast eftersträvar ett ganska högt DA tryck i ren säkerhet synpunkt, medan vi tävlingskyttar med DA skytte på programmet ställer helt andra krav på just på vapnets DA funktionen. När det gäller SA tryck är de flesta revolver ganska hyggliga om än inte helt bra, i tryckmekanismen.
S&W som exempel har ett riktigt bra S A tryck helt original.

Manurhin MR 73 Match

Tryck rörelse 1 mm 2 mm 3 mm 4 mm 5 mm 6 mm 7 mm 8 mm 9 mm 10 mm 11 mm 12 mm
kilo              3,0          
kilo 1,6  2,4  2,65  2,7  2,8  2.9    2,7  2,7 2,6 2,6 pang
kilo      

Modifierad S&W 32 magnum revolver DA tryck

Tryck rörelse 1 mm 2 mm 3 mm 4 mm 5 mm 6 mm 7 mm 8 mm 9 mm 10 mm 11 mm 12 mm
kilo                        
kilo  2,0  2,4  2,65  2,53  2,28  2.55  2,30  2,40  2,39 2,40 2,49 pang
kilo      
Manurhin MR 73 Match med option kolv i gummi

Detta är tillverkarens uppgifter

Manurhin. MR73 stomme är bearbetat i CNC maskiner med en tolerans på 100 dels millimeter, hög kvalitets stål
användes i tillverkningen.

Manurhin MR73 trumma är tillverkad av ett hög kvalitets stål, producerat av Aubert & Duval, en i Europa välkänd
tillverkare av specialstål.
Bearbetningen av trummans kammare sker i speciell process som ger en yta som är mycket hård och slitstark med
en mycket hög ytfinich.

Manurhin MR73 pipa är tillverkad i kallhammrat stål och använder stål från tillverkaren Aubert & Duval.
Denna tillverknings process är långsam men ger ett mycket bra slutresultat.
Denna process att tillverka en pipa ger en produkt med ett långt liv om man jämför med maskinskurna pipor.

Manurhin pipor har därför ett en extrem lång livslängd och en mycket hög precision.

Manurhin MR73 inpassning & justering i tillverknings process, all inpassning och justering utföres hantverk mässigt.
Detta förvaringsätt ställer naturligtvis stora krav på fabrikens personal. Företagets vapensmeder är alla välutbildade och
en kontinuerlig övervakning av kvalitet sker under hela processen.
Detta förfarande garanterar ett vapen med en mycket hög precision i såväl mekanik som i skjut precision.
Utmärkande är också det mjuka och lätta trycket.

Manurhin MR73 Provskjutning För att kontrollera att varje vapen har en hög säkerhet och en hög precision, provskjuts
varje vapen, med en ammunition som är överladdad med 30% högre laddning än max laddning enligt C.I.P normen för
magnum patroner.
Officiella säkerhets markeringar stämplas sedan på pipa, stomme och trumma.

Funktions test utföres sedan av företagets mästare vapensmed med en speciell uppmärksamhet på avtrycks mekanismen.

Precisions test. Alla revolvrar som lämnar fabriken har provskjuts minst 15 gånger och lämnar fabriken med en egen inskjutnings tavla.
Ingen grupp med en spridning över 20 mm tillåtes. På 25 meters avstånd.

Sikte

Både korn och sikte är av relativt bra klass, där finns inte som jag ser det så mycket att anmärka på. Med siktets placering lång bak för att erhålla en lång visirlinje, kan göra användningen av S A Single Action funktionen lite knepig. Det är dåligt om plats för tummen.
Kanske man inte köper denna revolver om man avser att skjuta SA, utan de flesta användare skjuter nog ändå DA.

Manurhin MR 73 med kort sikte

Omdöme från en användare

Jag köpte denna Revolver 1998 och det var mycket strul innan det blev någon ordning på den. Det var för stora patronlägen och skeva trummor, hanar som inte hade härdats mm. Men efter mycket jobb och bra bemötande från Sportec (ställer upp till 110%) så var den ok. Jag trodde att problemen var avhjälpta men när jag såg tråden förstår jag att det har fortsatt. Den är väldigt snabb att skjuta med och jag själv är lika snabb med MR32’an som min 22 pistol. Som standardvapen är den bra från början men det finns vissa detaljer som kan göras bättre.

1. siktet det skulle vara lite djupare och kornet något högre
2. avtryckaren skulle finnas i fler varianter bland annat en helt slät.
3. en lång pip vikt skulle finnas
4. greppet skulle bli bättre om man gjorde om stommen till roundbutt.
5. lite större ingrep av handen i trumman
6. Trumman / pipan skulle kunna vara i kaliber 314 istället för 315/316 i vissa fall

Vad har jag då gjort med denna för att den ska passa mig.

1. Polerat upp alla delar som har med trycket att göra och en sak som är viktig att
kolla är de små hjulen på reboundern som kan kärva och då får man ett betyligt sämre trycke.
2. har tillverkat ett högre korn och högre siktesbleck.
3. Avtryckaren är nedfräst och polerad.
4. Trumman är planslipad och pipan är injusterad på nytt.

Omdöme från en användare

Ett bra vapen, bra rejäla tätstegade riktmedel ,(5,2mm/knäpp/25m).
Ett underbart tryckmekanism, både SA och DA är mjuka, helt skrapfritt, enkelt ställbart med insex nyckel. Precisionen är perfekt.
finichen är bra och hållbar, håller för hölster nötning hittills, 2,5 år, finichen på insidan är bra, inga grova bearbetningsspår, de ytor som behöver vara polerade är bra polerade från fabrik, passningen mellan delarna är bra. Det som kan ändras är väl hane och avtryckare, de är lite kantiga och vassa, kunde göras rundade från fabrik Originalkolven var däremot inte speciellt bra, olikfärgade kolvhalvor, dålig passning, men kolvalternativen från Nill håller bättre standard.
Priset är väl aningen i överkant kanske, jag anser den vara klart prisvärd.

Min utvärdering

+ för en välbalanserad revolver med ett riktigt bra DA tryck orginal, hyfsad kvalitet på bearbetade ytor, ligger bra i handen, skjuter mycket bra, sikte i toppklass, agent Sportec. I rätt skick en revolver i absoluta toppklass

– Alla bevisade problem med dålig kvalitetskontroll, problem som nu ska vara historia. Prisbilden 14,300 kronor 2005 års pris, är mycket pengar!

Epilog

Att detta vapen har varit behäftat med kvalitets problem under en tid är ingen hemlighet. Sportec har kunnat lösa en del av problemen med hjälp av sin egen vapen service, men en hel del revolver har fått skickats tillbaka till tillverkaren. Dessa problem ska nu vara åtgärdade och de vapen som finns i lager ska vara helt OK.

Ca 0,08 mm ett avstånd som är absolut för lite för fältskytte!

Men fortfarande envisas Manurhin med att ha ett för litet avstånd mellan trumman och pipans ingångskona, oftast under 1/10 dels mm.

Detta är ett alldeles för litet avstånd ska vara minst 0,15 mm, kan åtgärdas med att bryna bort en liten del av pipan med en diamantfil, eller bryne.

Skjutförmågan och balansen tillsammans med ett helt fantastiskt tryck borgar för riktigt goda skjutresultat.
Trots att mekanismen vid en första anblick inte skiljer sig så mycket från en S&W revolver, så är det en avsevärd skillnad i tryckmekanismen’s funktion.

Mycket smart är att trycket kan ställas in helt steglöst både vad det gäller slagfjäder och rebounder fjäder. Detta garanterar ett lättjusterat och personligt anpassat tryck. MR 73 match har funnits i SA utförande och på senare tid för den Svenska marknaden i DA/SA utförande, så se upp med detta, vid begagnat köp om du avser att skjuta DA på fältskyttet.

Trots stora kvalitets problem under en period, som nu ska vara borta, en revolver i absoluta toppklass.

Men se upp vid begagnat köp att allt är OK!

Detta är kanske ett av de få revolver på marknaden som är ett mer eller mindre helt färdigt tävlingsvapen!

Ett stort TACK till Klas Svensson som vunnit många tävlingar med sim MR 73 och välvilligt ställt upp och lånat ut vapen och delgivit mig sina egna erfarenheter.
Ett stort Tack också till Roger Björkman och Thomas Svensson som har bidraget med sina erfarenheter om Manhurin MR 73 Match.

Arne Nohlberg

Rev. 2012 04

Manurhin s hemsida på franska och engelska

2 kommentarer

  1. […] Nackdelar: Mycket dyra reservdelar, bearbetade ytor kräver antingen att man skjuter 5 -6000 skott eller smeker dom med ett riktigt fint bryne, för att få till ett helt färdigt tävlingsvapen i yppersta klass. Avståndet mellan trumma och pipa är original för kort för fältskytte ca 0,05 – 0,10 mm, bör vara minst 0,15 – 0,20 mm, kan lätt ändras. Annars en mycket bra revolver i denna kaliber. Läs mera om Manhurin MR .73 Match […]

  2. […] En annan revolver som brukas allt mera på tävlingar är den franska Manurhin MR 32 Match, här är de bearbetade ytorna i betydligt högre klass än hos S&W, men en ny revolver kräver antingen 5 – 6000 skott eller en smekning med ett riktigt fint bryne för att helt komma till sin rätt. Att utföra denna operation redan vid tillverkningen skulle generera allt för höga kostnader. Manurhin var under en kort period behäftad med tillverkningsproblem men detta ska vara helt borta i dag, just denna revolver är förmodligen det närmaste man kan komma ett färdigt tävlingsvapen i dag. Läs mera om Manurhin. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s