Kopparplätterade kulor från HN

Denna artikel bygger helt på mina egna erfarenheter om just HN,s Haendler & Natermans kopparplätterade kulor för handladdare av pistol och revolverammuniton.
Mitt val av just kopparplätterade HN kulorna grundar sig på ett mångårigt användande av blykulor, kulor i kategorin billiga blykulor blandat med hög-kvalitets kulor i bly. Men alla dessa blykulor medförde åtminstoende enl mitt sätt att se det, alldeles för mycket efterarbete när skjutningen var klar. Jag kan fortfarande minnas alla dessa timmar som jag tvingades spendera för att hålla ingångskonan och pipan ren i min revolver.

Naturligtvis har jag också hört snacket om: blykulan har helt rätt diameter och helt rätt hårdhet så ska den inte ”blya” ner vapnet alls!
Men jag har under åren letat och återigen letat efter dessa mirakel-kulor och följaktligen testat de flesta förekommande kulorna på marknaden men med en mycket mediokert resultat.

Artikel ska handla om HN,s kopparplätterade kulor eller vad tillverkaren kallar High Speed kulor. Dessa kulor är till skillnad från vanliga blykulor överdragna med en ganska tjock plättering av koppar. Kopparplätteringen är så pass massiv så att även uppgrävda kulor i skjutvallar ser helt intakta ut. Kulorna är försumbart dyrare än motsvarande blykulor men finns tyvärr ännu inte i alla förekommande storlekar i de de kaliber som jag laddar. Men mera om storlekar och dess inverkan senare.
Det har florerat en del rykten om dessa kulor, rykten som skulle ge kulorna sämre precision och att dom går tungt att skjuta med, båda dessa frågeställningar ska jag reda ut och ge svar på. Artikel baseras på kaliber .32 och kaliber .38, men tyngdpunkten kommer att ligga på just kaliber .32.

1 Men låt mig börja med den kaliber som ligger mig närmast, kaliber .32 Smith & Wesson long med en en revolverpipa i kaliber .312, oftast använd kaliber i just magnumrevolver. Jag har förut använt plätterade rundnoskulor i kaliber .314 och varit tvungen att reciza dom till kaliber 312. Naturligtvis går det att skjutaäven kaliber 314 i en 312 pipa, men det går lite onödigt tungt. En test med en kronograf bekräftar detta fullt ut. Den plätterade ytan på HN kulan är betydligt hårdare än vad en blykula är, detta ger oss handladdare en unik möjlighet att påverka kulhastigheten i ett mycket större hastigthetsregister än vad som är fallet med rena blykulor.

Men låt oss ta en titt på det scenario som uppstår i en revolver skott för skott, den laddade patronen befinner sig i trummans patronläge, från detta fixerade läge flyger vår kula fritt fram till revolverpipan’s ingångskona, där kulan möter pipan och de bommar som kommer att bringa kulan i rotation. Detta är den sk friflykten och ju längre denna friflykt får pågå, desto större hastighet uppnår kulan och desto svårare kan det vara att få kulan att rotera. Ett skräck-senario är att kulan har så hög  hastighet eller är så mjuk att när den når fram till pipans bommar, ”kliver den rakt över dessa bommar ”! Vi har på detta sätt förflyttat vårt skytte flera hundra år tillbaka i tiden vad precisionen beträffar.

Det kan kanske vara på plats att tillägga att just Smith & Wesson har en av de längsta avståendet på marknaden mellan patronläget och bommarna i pipan!

De plätterade kulorna tål en helt annan hastighet än vad som är normalt för blykulor, jag har med en magnumrevolver varit en bra bit över maxgränsen utan problem med att kliva över bommarna. Dessutom ger den lite hårdare kopparytan en försumbar nedsmutsning av pipan och ingångskonan i revolvern. Precisionen är helt jämförbar med motsvarande blykulor, men hårdheten i kulan kräver en något ökad laddning ca 0,1 – 0,3 grain, lite beroende på din pipas kaliber. Rengöring av vapnet efter skjutning är lätt som en plätt! Denna 86 grains kula med kaliber .312 OBS .312 finns som ett parti lite lagerskadade kulor hos Sportec säljs för ett riktigt lågt pris.
Pris var då denna artikel skrevs 28 öre + moms!

2 Detta är nästan samma kula fastän något tyngre och med en lite annorlunda beläggning (smörjning) för att just minska friktionen.
Finns i dag tyvärr bara i kaliber 314. Sportec som är agent för HN har den alltid i lager. Fungerar mycket bra som fältskytte kula även för B vapen, mer om detta senare. Denna kula har ett stort fartregister med bibehållen precision och fungerar fint med både låga och höga laddningar. Jag har sedan mera än ett år nästan uteslutande skjutet med denna kula och då framför allt i fältskytte och träning för fält. Den är ganska okänslig för variationer i laddningar och fungerar fint mellan 1,4 – 2,0 grain Wv 310 krut. Med anledning av den långa friflykten så sätter jag den ganska grunt i hylsan. Jag har epostat HN och bett dom ta fram en BC ( ballistik koefficient ) på kulan.

3 En semi wadcutter kula i kaliber 38 special eller .357 välj själv!
Ger ett riktigt bra träffbild i både precisonskytte och fältskytte, har samma egenskaper som sin ”lillebror” går något tyngre än en motsvarande blykula, addera 0,1 – 0,2 grain mera krut. Går mycket bra i 38 revolver och ger helt godtagbara hål i måltavlan. Detta är ju en lättladdad kaliber och kulan är mycket följsam vad det gäller olika laddvikter. Man kan också konstatera med hjälp av bild 1 att HN också på denna kula har applicerat en enl tillverkaren bättre smörjmedel.

4 Denna wadcutter väger ca 100 grain och är förmodligen det valet en precison skytt gör, har exakt samma trevliga egenskaper som de andra kulorna i serien när det gäller rengöring av vapen, efter skjutning, ingen egentlig försämring av precision har kunnat märkas vid skytte. Finns tillgänglig i kaliber .313 och .314. Normalt är ju detta med Wadcutterkulor oftast det enda möjliga valet för en B skytt, men det finns en bra möjlighet att använda även rundnoskulor i denna vapen klass, man stoppar helt enkel ner rundnos kulan i patronen så att spetsen kommer under hylsans kant. Se bild 2. Naturligtvis bygger detta förfarande upp trycket ganska rejält, så det gäller att försiktigt prova sig fram, återigen ger dessa kopparplätterade kulor en stor fördel genom att de tål en betydligt större hastighet utan att ” kliva över pipans bommar”

5 Ytterligare en WC kula i kaliber .357, går mycket fint i en 38 revolver. Är relativt okänslig i ladd variationer, men går allra bästa som de flesta WC kulor med relativt lätta laddningar. Rent aerodynamiskt är ju denna som alla andra WC kulor en katastrof, men av någon underlig anledning fungerar dom bra upp till ca 30 – 35 meter.
Har samma egenskaper som de anda kopparplätterade kulorna ger inga direkta avlagringar varken i ingångskona eller pipa.

Bild 2 HN kulan applicerad för B vapen

Kalibrering av . 32 hylsa i Dillon SD press

Min Smith & Wesson i kaliber .32 HR med en pipa i kaliber .312, kräver att jag använder rätt kulor.
Det går att skjuta med 314 kulor men dessa går då ganska tungt i pipan och ger inte den där riktiga precisionen. Därför försöker jag att alltid använda kulor i kaliber .312.
Numera använder jag min Dillon SD press för att kunna använda HN .312 kulor i .32 hylsor. i en original hylsa ramlar en .312 kula rätt ner i hylsan och omöjliggör på detta sätt all användning. Min Smith & Wesson .32 HR kräver för ett bra resultat kaliber HN High Speed .312 kulor. Till att börja med helkalibrerad jag alla kulor men tröttnade efter ett tag och tillverkade en insats till min Dillon SD press så att jag kunde nypa till hylsans hals ytterligare sex hundradels millimeter. Jag svarvade denna bussning i titan, just valet av material beror på att jag i mitt lilla lager hade en liten bit titan. Ett bättre materialval är kanske stål som man efter bearbetning kan härda, jag har kört ca 5000 hylsor i min kalibreringshylsa utan problem.

Insatshylsa
Orginalverktyget och den tillverkade insatsen

Epilog

Förmodligen har det redan i artikel framstått att jag är mer eller mindre såld på kopparplätterade kulor.
Men för att förtydliga detta en gång till måste jag framhäva fördelarna igen. Genom sin konstruktion skapar dessa kulor mycket små avlagringar i ingångskona och i pipa.
avlagringar som är lätt att rengöra. En annan fördel är att kulorna tål en betydligt högra hastighet än vad motsvarande blykulor gör. Själva hanteringen vid laddning och skjutning är också trevligare. Kostnaden per kula anser jag vara nästan försumlig i jämförelse med alla fördelar som dessa kulor ger. PGA den mindre diametern på kula nummer 1 som har kaliber 312 är ju på gränsen till 7,65 fick kulorna en tendens till att nästan ramla ner i hylsan, detta gällde speciellt Lapau hylsor. Men detta problem löste jag genom att tillverka en insatshylsa för min Dillon SD press, se ovanför. Vad fanns att göra? Jo jag svarvade en bussning som ligger ovanför recize die som har en diameter som är ca 6 hundradelar mindre än orginal recize die och sedan har det gått som en klocka.

Arne Nohlberg Rev 2006 01 21, rev 2012 05

Sportec

Läs mera om WC kulor

Mera om pistolkulor

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s