Underhåll av finkalibriga pistoler tex ( Morini CM 22 )

På mångas begäran kommer här en artikel om underhåll av finkalibriga pistoler. Av praktiska skäl fick Morini CM 22 vara studieobjekt denna gång men det kunde lika gärna vara i stort sett vilken .22 kalibrig pistol som helst.
Artikel bygger på min egna erfarenheter förvärvade under ganska många års rengöring.

Jag måste kanske också redan i ingressen tillstå att jag är lite av en pedant när det gäller mekanik och dess rengöring. Men för att kunna åka till skjutbanan och  träna eller till fälttävlingen för att tävla så fodras det att redskapet är i full trim och i denna trim så ingår faktiskt rengöring och underhåll.
Jag vet av de brev  som kommer med frågor och olika tekniska spörsmål, att väldigt många är osäkra på hur man ska göra rent och sedan återställa med olja och eventuellt fett, de  mekaniska delarna i mekanismen.

Tyvärr är det oftast ett faktum att i den manual som medföljer vapnet, finns en dålig eller obefintlig beskrivning av just rengörings förloppet. Denna brist skapar naturligtvis utrymme för tolkningar av den enskilde ägaren, men skapar samtidigt en stor osäkerhetskänsla.
Det är min förhoppning att denna artikel ska kunna ge dig som vapenägare en utökad kunskap om just rengöring och låt oss först som sist slå fast att det finns inga underhållnings fria vapen, även om en del ägare tycks leva i den förhoppningen!

Rengöring

Jag är sedan många år tillbaka barnsligt förtjust i att använda fotogen för rengöring, av flera anledningar har jag fastnat för just fotogen, dels att det är ganska skonsamt mot både användare och mot miljön.
Med ganska menar jag med de regler som finns runt hanteringen av fotogen, ett riktigt bra medel för just rengöring. Dels är denna fotogen tillgänglig ute i handel på bensin stationer och färg affärer osv.
Men ändå ska man naturligtvis inte underskatta denna vätska utan den ska behandlas med respekt. Jag har skrivit en artikel i detta ämne förut, därför hänvisar jag till artikel rengöring.

Underhåll och besiktning.

Nu står vi då där med vår rengjorda pistol i delar. Nu ska vi passa på att göra en liten besiktning av ingående delars funktion. Först börjar jag alltid att ta en kontroll på slagstiftet, går det lätt? Är det defekt i någon ända?

Morini som exempel har ett riktigt bra slagstift men ta som vana att göra en kontroll.
Samma sak med utstötaren gör en en kontroll och passa samtidigt på att kontrollera att de stålstiften som finns i mekanismen sitter på plats.
Kontrollera rekylfjädern, (sitter låst med ett stålstift på Morini), men är på många andra vapen lös efter demontering.
Kontrollera att allt sitter fast, såsom sikte och korn och kolv.

Olja och fett

Jag använder generellt två olika oljor, beroende på årstid, en något tjockare olja på sommaren och en tunnare på vintertid.
När det gäller fett så använder jag detta mycket sparsamt precis som med olja. En favorit när det gäller fett är just molykote fett. Men ett bra vapenfett fungerar också riktigt bra, på glidytor. Ska man spruta in olja i mekanismen? Nej! Hur mycket olja ska man då använda?

Gör så här: lägg en eller ett par droppar olja på en plastpåse, eller i en kapsyl, dessa droppar är fullt tillräckliga för hela vapnet.
Använd en synål eller en stopp-nål eller en tunn ståltråd som olje-påförare.
När det gäller fett eller molycote är en tops ett ganska bra redskap.
Vad som är viktigt är att få dit oljan där den gör verkan, inte klena ner hela vapnet!

OLJA och FETT

Med tunn olja så menar jag typ symaskin olja eller Breek Free olja, utmärkande för den tunna oljan är att den kryper in bra och smörjer också bra men den har en tråkig egenskap, att den avdunstar, försvinner ganska fort speciellt i stark värme. En medel tjock olja är bra att använda på sommaren, en något tjockare olja typ vanlig motorolja.
På vintern kräver de flesta pistolerna en relativt tunn olja.

Fett har helt andra egenskaper, ett bra fett hänger kvar nästan hur länge som helst, men det har oftast en egenskap att få mekanismen att kärva gå trögt på vintern.
Därför ska fett användas med stor försiktighet speciellt den kallare årstiden. En annan negativ egenskap vad fett beträffar är att det absorberar smuts och kan på sikt förvandlas till en slipdeg, bestående av fett och smuts.
Därför måste man vid användning av just fett rengöra ofta och byta ut fettet.

Sikte

Siktet är tyvärr ganska ofta avglömt, men en mycket liten droppe olja i de rörliga delarna ger snabbt ett bra resultat, dessutom tätar oljan ett eventuellt litet glapp.

Tryckmekanism

Mycket sparsamt med tunn olja vid de angivna punkterna, samtliga utom siktet rörliga delar, använder jag alltid tunn olja typ Break free eller liknande tunn olja. Det är förödande att komma ut med pistolen vid kall väderlek och ha tjock olja i tryckmekanismen.
Jag har vintertid alltid blandat in lite extra tunn olja i min  fotogen, när fotogen avlägsnas som i mitt fall med tryckluft finns ändå en liten tunn hinna med olja kvar. Spruta aldrig in olja i tryckmekanismen, använd nål metoden se under rubriken olja och fett.

Upphaksytan tryckmekanism.

 

På denna typ av avtrycksmekanism som är den vanligaste typ av mekanism ställs riktigt höga krav på just upphaksytorna. Dessa ytor ska ta upp ett ganska stort tryck ska kunna jobba mot varandra ”metall mot metall” detta med så liten friktion som möjligt.
Detta ställer självklart stora krav på den olja eller det fett vi  använder för att minska friktionen.
Vid upphaksyta, använder jag tunt fett eller molycote sommartid och när det är riktigt kallt ute använder jag tunn olja.

Slutstycket

P6300010

Tunn olja på indexeringen eller låsningen av slutstycket i öppet läge. Längst ut på slagstiftet ger jag också en halv droppe alltid tunn olja.
Utdragare får gå torr utan olja. Denna del ligger för nära krutgaser och krutrester, finns en risk att det blir olja med smuts i annars.
Fett använder jag där det anges på bilden ovanför, denna glidyta återställer hanen efter varje skott och är aktiv vid varje skott, lägg på mycket tunt med fett.

Där jag har markerat ingen olja inget fett, är det ställe där pistolen smutsar ner sig mest, just denna yta är den mest nödvändiga att göra rent regelbundet och att hålla torr utan olja eller fett. Eftersatt rengöring märks genom att slutstycket går tungt både manuellt och vid repetering vid avskjutning av ammunition.

Mantel, rekylfjäder och egen tillverkad pipvikt.

P6300010

När det gäller mantel så finns det inte så mycket att olja in mera än siktet, en liten droppe i varje justerskruv gör underverk. Men glöm inte lite tunt fett på den delen av slutstycket som glider mot mantel.
Pipan gör jag rent genom att dra några gånger med fotogen, använder aldrig en mässingsborste för rengöring. Rekyldämparen är egentligen den del som rör sig mest i mantel, använd tunn olja på vinter och lite tjockare på sommaren.

Pip vikten har jag tillverkat själv, jag tröttnade på orginal pip-vikt genom att denna måste demonteras före isär tagningen av pistolen, därför tillverkade jag en egen i vikt fyrkantstål och använda orginalskruvarna för att fästa upp den, lackade den i svart färg. Pip-vikten väger 60 gram är tillverkad av 10×10 mm fyrkantstål och använder orginal fast sättnings-hål, sedan lackad i svart färg.
Läs mera om pipvikt.

Epilog

Hur ofta behöver man rengöra pistolen? Detta är kanske egentligen en samvetsfråga, men jag vågar mig ändå på ett personligt svar, efter ca 200 – 300 skott då är det dags, vintertid kanske lite oftare! Morini som exempel är ju föredömligt lätt att göra rent, en skruv för hela mekanismen och en för kolven ” thats it”
Kan det vara enklare?
Jag har faktiskt tagit tid för en noggrann rengöring och max tid inkl besiktning och återinfettning är ca 10 minuter.
I början på artikel varnade jag för rengöring av finkalibriga pistolers pipor, undvik mässingsborstar och dylikt, med en regelbunden rengöring behöver du absolut INTE varken mässingsborstar eller solvent.
Det räcker fint med att bara dra rent pipan med en linnelapp och fotogen. Vid en längre förvaring kan man tom avsluta med att lägga på lite tunn olja på linnelappen sista gången man drar rent pipan.
Men glöm inte, tunn olja på vintern och lite tjockare på sommaren!

Paul Clean rengöringssystem, rengör pipan..

Revision 0903, Rev. 2012 0717 Arne Nohlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s