Rengöring av Hylsor

Detta med rengöring av använda hylsor för att kunna återladda igen är ett kärt ämne med många olika metoder som används för att egentligen nå samma mål.
Vad jag ska göra är att presentera de olika metodernas fördelar och nackdelar och sedan får du som läsare avgöra vilken metod som passar dig bäst. För visst är det en stor skillnad mellan metoderna och kanske även en viss skillnad på slutprodukten. Därför tycker jag att denna artikel ska uppfattas som en konsument information, där jag både redogör för de fördelar och nackdelar som har uppdagats för oss under många års rengöring av hylsor. Kanske det är på sin plats att klart redovisa redan nu att denna artikel kommer enbart att handla om hylsor för pistol och revolver, hylsor som vi eller du har skjutet eller har hittat på en skjutbana. Det viktigaste är att rengöra hylsan och befria den från smuts krut avlagringar och andra föroreningar att sedan hylsan i slutändan alltid mer eller mindre tillförs sin ursprungliga ordinarie glans är att betrakta som ytterligare en bonus, men tillför egentligen inte skjutningen någon ytterligare fördel. Huvudsaken är att hylsan är riktigt ren!

Låt oss först bekanta oss med den så kallade VÅTMETODEN.

Våtmetoden ger vid handen att hylsorna tvättas genom vatten och att kemikalier tillsättes, men även här finns flera olika sätt att rengöra hylsor på. Utmärkande för metoden är att den är billig, kräver en ganska liten insats.

Dessa backar av kraftig plast är inköpta på ett COOP varuhus.

Citronsyremetoden

Detta är kanske den vanligaste våtmetoden för rengöring av hylsor. Den fungerar enligt följande beskrivning:

Lägg ca 500 – 1000 hylsor i en lite låda gärna av plast, tillsätt för 500 hylsor 2 matskedar med citronsyra (finns överallt i handel att tillgå).
Tillsätt varmt vatten och aktivera med fingrarnas hjälp att hylsor och vatten rörs om i ca 2- 5 minuter. Tillsätt nu ca 1 matsked vanlig diskmedel och aktivera igen i ca 2 – 5 minuter.
Skölj sedan med vatten så att allt rengöringsmedel försvinner.
Häll upp hylsorna på en frottehandduk och aktivera ( rulla runt hylsorna genom att greppa tag i snibbarna på hand duken, låt sedan hylsorna torka, beroende på värme tar detta ca 2 till 4 dagar. Så det gäller att ligga lite före med just rengöringen av hylsorna.

Fördelar med denna metod är att kostnaderna är mycket små och att rengöringen går relativt snabbt och att ingen egentlig slitage uppstår på hylsorna.

Nackdelar är att denna metod kräver en bättre framförhållning, genom att en viss tork tid krävs innan återladdning kan ske, det är kanske på sin plats att också VARNA för att ladda hylsorna som inte är riktigt torra. Hylsorna saknar den där riktigt fina glansen, är fortfarande lite matta efter rengöring. Kräver dessutom en viss manuell arbetsinsats.

Visst går det att skynda på torkningen med tex varmluftpistol, men detta är inte att rekommendera.

Citronsyra löser beläggningar på koppar, mässing och brons.
Ett effektivt rengöringsmedel för koppar, mässing och brons får man genom att blanda citronsyra, pulvertvättmedel och vatten till en gröt Citronsyra i pulverform köps i livsmedelsaffärer. Pulvret blandas med vatten. Lösningen är effektivast om den är varm.

OBS Glöm dom där riktigt gamla bruna hylsorna som har legat ute i flera år, det är för mycket jobb att återställa dom.

Från Jonas Glans kommer följande tips som jag ännu inte har provat:

Tänkte dela med mig av ett tips ang våt-tvättning av tomhylsor. Istället för citron/vinsyra kan man med bättre resultat använda sig av något så enkelt som bakpulver!!
Man stoppar tomhylsorna i en plastbunke eftersom aktiveringen kanske riktar sig lika mycket åt grytan som till hylsorna om man använda sig av just en metallgryta. man strör rikligt med bakpulver över hylsorna i bunken sedan tillsätter man hett kranvatten sådär lagom så att bakpulvret börjar ”skumma” över hylsorna. Jag måste säga att mina begagnade hylsor blev som nya!!. De blev lika blanka utvändigt som invändigt.

Slut citat från Jonas

Viktigt vid all rengöring enl våtmetoden är att hylsan verkligen får torka innan den laddas om, sommartid räcker ett par tre dagars torktid, vintertid behövs ytterligare ett par dagars torktid på ett varmt element! Det får absolut INTE finnas kvar fukt i hylsan eller i tändhattsläget.

Tvättmaskinsmetoden

Går ut på följande metod, en godtyckligt antal hylsor. läggs i en tvättpåse av typ kraftig modell, stoppas i tvättmaskinen, tillsätt tvättmedel och avvakta att ”tvätten är klar”. Vanligt tvättmedel användes och en temperatur på minst 60 grader är att rekommendera, denna våtmetod fungerar i stort sett lika bra som en tumling av hylsorna. Men kräver som regel inga direkta investeringar oftast har vi ju tillgång till en tvättmaskin. Naturligtvis kan det fodras en viss form av diplomati för att  övertyga eventuella familjemedlemmar om metodens förträfflighet. Men å andra sidan ska inte denna metod, rätt utförd behöva skada varken tvättmaskin eller efterföljande tvätt, ej heller din relation med övriga familjemedlemmar. En grovtvättmaskin kan kanske finnas tillgänglig för just detta ändamål.

Fördelar med tvättmaskinsmetoden:
Denna metod fungerar mycket bra och ger hylsorna en klart bättre lyster än vad citronsyremetoden ger. Kräver en mycket lite arbetsinsats och ger att mycket bra resultat.
Nackdelar:
En bärande nackdel är naturligtvis att hylsorna kräver en viss torktid efter rengöring med våtmetoden, kanske kan denna torktid snabbas upp med en tork tumlare, jag har inte provat detta!

Tänk på att inte stoppa in för många hylsor på en gång, snedbelastningen är ingen höjdare för tvättmaskin, lägg i stället in flera små paket åt gången. Naturligtvis fråntar jag mig allt ansvar för din tvättmaskin, jag vill belysa metoden och poängtera att den fungerar fint.

Diskmaskinsmetoden

Är i alla avseende mycket lik tvättmaskinsmetoden, kanske man ska varna för all användning av denna metod?
Den kommer med stor sannolikhet att på ett mycket allvarligt sätt påverka ditt förhållande till den övriga familjen!

Risken är med denna metod är att ditt rykte som husliga herrn, helt försvinner! Efter tvätt

Hylsorna till vänster är tvättade i 60 grader i tvätt maskin och hylsorna till höger i citronsyremetoden.
En klar skillnad kan iakttagas!
Viktigt vid all rengöring enl våtmetoden är att hylsan verkligen får torka innan den laddas om, sommartid räcker ett par tre dagars torktid, vintertid behövs ytterligare ett par dagars torktid på ett varmt element!
Det får absolut INTE finnas kvar fukt i hylsan eller i tändhattsläget.

Arne Nohlberg

Hylstumlare metoden

Vibrerande Hylstumlare från en läsare kommer följande redogörelse.

Detta är en apparat som rengör hylsorna genom att vibrera dem i en skål tillsammans med ett media. Oftast är mediat krossad majs (corn cob), men även krossade valnötsskal kan användas (är tänkt för mycket smutsiga hylsor, majs räcker om du rengör efter varje gång)

Dessa tumlare passar E J för flytande media, såsom vatten etc.
Tumlaren består av en skål med en elmotor fäst undertill. På motorns axel sitter en ”obalans” som gör att det hela vibrerar ordentligt.
Skålen vilar sedan på ett antal dämpfjädrar mot foten så att den står stilla på golvet.
Med en elmotor, några plastskålar och fjädrar vore det enkelt att bygga en själv och kanske spara en tusenlapp).

Media Separator – att tömma hylsorna från majs Det finns också ett tillbehör för att snabbare tömma hylsorna på majs.
Den ser ut ungefär som en tvättmaskinstrumma med vev.
När trumman roteras så rinner majsen ut genom hålen och ner i hinken under.
Det verkar också som att skakningarna när hylsorna snurrar runt dessutom får det mesta av majsen som eventuellt fastnat i tändhattshålen att lossna. (Eventuellt kvarsittande majs i hålen petas sen ut av tändhattsutstötaren vid laddningen).
Den här manicken behövs inte men är väldigt behändig, speciellt om man har mycket hylsor att rengöra. En enklare sil borde också gå.

Det har sagts att majsen dammar och att detta skulle vara hälsovådligt men jag har i alla fall inte sett något dammproblem och det borde i så fall inte vara skadligare än att stå på skjutbanan och andas in krutröken. Man ska dock alltid tvätta händerna efteråt och kanske dammsuga runt arbetsplatsen.

Om inte annat för att man ofta spiller ut lite majskorn när man håller på.
Jag har läst på ett forum att man kan använda korn (s.k. foderkorn) från Granngården/Lantmännen som media i stället för majs och det låter ju intressant eftersom detta bara kostar ca 5 kr/kg. Provade först 25 hylsor med majs i 2 timmar och därefter 25 hylsor med korn under samma tid. Alla hylsorna blev rena men majshylsorna blev aningen blankare än kornhylsorna. Kan bero på att majskornen är mindre och ”kommer åt” bättre. Dock blir det klart godkänt för korn så här långt (man kan ju köra längre tid om man vill).

Nackdelar: Majskornen kan fastna i tändhattshålet och kornet fastnar ofta på tvären inuti hylsan, så man bör inspektera hylsorna – speciellt om man använder korn.

Sådana här hylsvibratorer tillverkas av flera, min kommer från Dillon och den går ganska tyst.

Först hade jag köpt en Hornady, men den väsnades så mycket att den returnerades.
Även Lyman tillverkar sådana här tumlare, samt Frankford Arsenal som bla säljes av Midway.Ibland kan man köpa kompletta ”kit” med både tumlare och separator.
Majs bör kunna köpas från samma ställe, men kolla runt lite så att du inte köper för dyrt. Det kan skilja mycket på priset.(Sportec i Åkarp säljer majs från Dillon för 135 kr för 10 lbs (ca 4,5 kg) och valnötsskal 6,8 kg för 255 kr).

Jag minns inte riktigt på hur länge majsen räcker, men när den börjar ”ta slut” så märks det på färgen och känslan, den blir lite ”gråaktig,
fet och äcklig”. Det finns även flytande ”polish” att köpa men detta har jag inte provat. Att hylsorna är rena räcker för mig.

J ag vill helst inte ha några ”tilläggskemikalier” på mina hylsor, de blir tillräckligt fina med majsen enbart.
Om man funderar på polermedel ska man dock undvika ammoniakhaltiga preparat eftersom de påstås skada/förvaga hylsorna.
Köp i så fall fabrikantens produkt och undvik t.ex. ”Häxans” för säkerhets skull…

Körtiden i tumlaren är från en timme och uppåt beroende på hur smutsiga hylsorna är.
Jag köpte en sådan här vibratortumlare tämligen på en gång så mina rengöringsbehov har alltid varit lindriga, dvs ca en timme eller så.
Personligen anser jag att denna rengöringsmetod fungerar bra för mina behov, bara att fylla på med kanske 4-500 hylsor och gå iväg och göra något annat. Efter halvannan timme ”krattar” jag upp hylsorna med handen och lägger dem i separatorn och drar runt några varv och det är klart. J ag laddar inte så våldsamt mycket – kanske några tusen per år men skulle gott klara betydligt mera hylsor utan problem. Sen kan man ju också köpa en större vibrator om man vill, Dillon har en monster-modell som heter CV-2001 (det är den lilla CV-500 jag köpte, och den är ca 30 cm i diameter, se bilderna härovan).

Roterande Hylstumlare

Det finns även en roterande variant på hylsrengöringsmaskin. Den är uppbyggd ungefär som en tvättmaskin.
Man lägger i hylsor plus media och skruvar på locket. Trumman snurrar nu runt med hjälp av en motor ungefär som en tvättmaskin. I dessa maskiner kan man även använda våta medier såsom vatten och tvättmedel, något som inte går med vibratorn som bara är gjord för torra medier. Den enda tillverkaren som jag känner till är RCBS.

Ultraljuds rengörare från Kjell & CO

Ultraljuds metoden

Detta är en bra metod för att rengöra ett mindre antal hylsor per gång, skillnaden är att hylsorna inte blir riktigt lika skinande som med tvättmaskinsmetoden, men å andra sidan blir dom väl så rena, även invändigt i hylsan ger metoden ett fantastiskt fint resultat. Jag har ännu endast provat med varmt vatten och tvättmedel och med varmt vatten tvättmedel och citronsyra. Den sista varianten gav bäst resultat, tvätt tid ca 5 minuter. Men jag testar på med olika medel och återkommer om jag hittar något bättre medel.

Antal hylsor per tvätt ca 100 – 150 stycken, i kaliber .32.

Ultraljudstvätten med tvätt korgen, från Kjell och CO

Data Ultraljuds tvätt Effekt 70 watt 220 – 240 volt 50 hz
Mått (yttermått) 230x180x160 mm
Tankrymd 1400 ml ca 150 hylsor i kaliber .32 får plats
Frekvens 42 khz
Vikt 1,75 kilo

Ultraljudstvätten är ju en i övrigt mycket användbar liten rengörings apparat, det går fint att rengöra: smycken, ringar, vapendelar glasögon, vattentäta klockor, nycklar, knivar, rakapparater och mycket mera. Som media användes vatten eller vatten blandat med tvättmedel. Det lär gå fint att använda lättare lösningsmedel typ fotogen. Det kanske bästa av allt är att ultraljudstvätten kostar år 2005 inkl frakt 699 kronor sök på Ultraljudsrengöringsbad 100W.

Viktigt vid all rengöring enl våtmetoden är att hylsan verkligen får torka innan den laddas om, sommartid räcker ett par tre dagars torktid, vintertid behövs ytterligare ett par dagars torktid på ett varmt element! Det får absolut INTE finnas kvar fukt i hylsan eller i tändhattsläget.

Epilog

Det är min förhoppning att denna artikel ska kunna presentera de olika formerna för rengöring av hylsor och dess fördelar, respektive nackdelar som de olika metoderna representerar. Sedan är det upp till dig att välja den metod som känns rätt för dig. Har du frågor maila mig, .

Rev 2012 10 Arne Nohlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s