TAURUS Revolver modell 76, ett projekt.

Stoftet till denna artikel fanns på plats för ganska länge sedan, men av oförklarliga och förklarligare skäl, har detta projekt blivit liggande i sin linda tills nu.
Upprinnelsen till projektet startar vid en besök av en vapenhandlare för att eventuellt införhandla en Neuhausen 9 mm pistol, men det visade sig ganska fort att kemin inte fanns mellan Nojjan och den presumtive ägaren av vapnet i fråga.

Men på hyllan i detta ganska välsorterade förråd av vapen, hittade vi (sonen och jag) ganska snart en revolver i kaliber . 32 tillverkad i Brasilien, för ganska många år sedan. Revolvern var i mycket dåligt skick och handlaren tittade på oss med en viss tveksamhet beträffande vårt förstånd, när vi efter en kort kontroll att både pipa och trumma som var var helt ok, efterfrågade priset.

Tanken var att använda denna revolver som ett byggprojekt och återställa den i användbart skick igen. Handlaren som naturligtvis begärde ett pris som det inte ens fanns en tanke på att pruta på, såg ganska förnöjd ut när vi avlägsnade oss ut ur butiken, med sliten begagnad Taurus en i ett paket.

Naturligtvis var jag (vi) väl medvetna om kvaliten på ingående detaljer i detta vapen inte på något sätt kan mäta sig med en Smith&Wesson, men ändå tycker vi fortfarande att det var en utmaning eller att det fanns en viss charm i att försöka att återställa denna lågprisvariant av en S&W revolver licenstillverkad i Brasilien, till ett skjutbart skick.

Det fanns också en obesvarad frågeställning som grund, kan man köpa en riktigt billig revolver och med lite händighet få till en bra funktion?

Taurus har kanske inte allra bästa ryktet, stämmer detta med verkligheten?

Kan man få tag i reservdelar och vad kostar dom?

Många frågetecken, med andra ord en ganska stor utmaning!

Vid hemkomsten demonterades vapnet i smådelar och detta gav då följande resultat:

Detta var OK

Revolverpipan var helt OK detta bekräftar också provskjutningar direkt efter köpet, trumman var något sliten men också den helt OK. Det fanns inga sprickor i stomme utan detta såg helt OK ut.

Utslitna eller på annat sätt misshandlade delar

Detta var inte OK

Ja i stort sett hela mekansimen var skadad genom felaktig hantering, det som inte var skadat var utslitet, avtryckaren svetsad dåligt jobb, rebounder helt utsliten, handen utsliten och stålstift lösa, mycket glapp i alla rörliga delar, axel extractor krokig, lagringar dåliga i mekanism, indexering och linjering av trumma mot pipa felaktig.

Detta fick som följd att revolvern sköt bra! Om trumman flyttades fram för hand, skott för skott!

Rebounder

Se bild ”sliten kam”, denna kam är mycket viktig för att få till både en bra funktion och en hög säkerhet. Uppgiften för just denna kam är att när du släpper avtryckaren för den tillbaka hanen en lite bit, denna rörelse drar tillbaka tändstiften och frigör på detta sätt att inte tändstiftet släpar i nästa patron. Denna rörelse ger också hammarblockeringen en möjlighet att låsa upp den ouppspända hanen. Oftast ser man med en sliten rebounder (tryckfördelare) att  hammarblockeringen är borttagen.

Tändstift eller (slagstift) ( kärt barn har många namn)

Här finns en av de stora skillnader mellan S&W och Taurus, Taurus har valt att istället för att anbringa tändstiftet direkt på hanen att istället ha ett löst returfjäderbelastat tändstift. Pricipen är ungefär samma som S&W modell 17 revolver. Tändstiftet var lite slitet så jag tillverkade ett nytt i svarven.

Handen (jag hittar inget bra ord på svenska. Trumframmatare???)

Denna hand har som uppgift att mata fram trumman ett sjättedels varv, när vi drar avtryckaren eller spänner upp hanen. Handens uppgift ställer ganska stora krav på att den har rätt längd och att dess lagrings axlar verkligen sitt fast. På denna hand var båda axlarna dåligt nitade och båda var loss från underlaget.
Detta säger egentligen allt för bara en av axlarna användes, när handen jobbar som en förbindelse mellan avtryckaren och extractor.
Handen är en vanlig källa till just matningsproblem, i mitt fall var även armens sidledes rörelse alldeles för stor, så istället för att greppa längst in i extractorns ”kuggkrans” så låg den i ingrepp längre ut och fick på så sätt en längre väg att gå.

Generellt gäller att handen blir sällan eller aldrig så sliten att den blir för kort, vad som händer är att lagringen för handen i stommen slits ut och handen får jobba längre ut i perferin i extractorn och får längre väg att gå och detta äventyrar frammatningen av trumman.

Till detta kan också läggas det faktum att trummans lagring och extractorns lagring med år slits och detta ökar då chansen till att inte trumman matar fram nästa patron på ett korrekt sätt. Det är lätt att konstatera om denna frammatning fungerar, genom att sakta torrklicka en revolver och lyssna efter klicket som höres från trumlåsningen, detta ska höras precis före hanen faller, inte efter!

Avtryckaren

Var mycket misshandlad böjd, filad och svetsad, lagringen var i dåligt skick, upphaksytor mycket dåliga. Denna avtryckare bytte jag ut, den var ett hopplöst fall.

Beställa reservdelar.

Två saker fascinerade mig verkligen när det gäller reservdelar. Den mycket långa leveranstiden från Vapenspecialisten i Stockholm mer än 6 månaders leveranstid! Men priset på delarna var så billigt så man nästan skämdes när man betalade! Hela kitten med avtryckare, hand, rebounder, rebounderfjäder, kostade strax över 300 kronor!

Mekanism

Mekanismen skiljer sig från S&W på ett par väsentliga punkter, slagfjädern är inte en bladfjäder utan en konventionell tryck fjäder. Slagfjäderns tryck är steglöst ställbar. Tändstiftet är separerat från hanen och är en separat enhet, bearbetade ytor som på S&W inte på något sätt utmärker sig för en hög kvalitet, är om möjligt ändå något sämre på Taurus. Handen har en helt annat lagring än vad vi är vana vid i en S&W revolver. Här utgör locket för mekanismen som glidyta och styrning för handen, detta ställer till vissa smärre problem vid montering av mekanismen. Handen måste placeras i locket för mekanismen innan montering och sedan tryckas in med hjälp av ett litet stift för att komma på plats igen. På ingående detaljer saknas en verklig ytfinish!
Men funktionen finns där även om man får acceptera ett visst glapp (spel).

** Observera på bilden att hanen är så svårt sliten att inte hanblockeringen får plats mellan hanen – stommen. Detta är nu åtgärdat.

Lock för mekanism

Handen i ”min” revolver var inte bara utsliten även den öppningen som finns i stommet var mycket slitet. Ju närmare centrum handen arbetar ju längre väg roterar trumman! För att kompensera detta slitage så beslöt jag att skimsa in handen i mekanismen, en plåt i 0,5 mm mässing limmades fast mot mekanism-locket och de sista avgörande 10 delarna i trummans väg till en korrekt frammatning fanns på plats. Tryckfjäder för handen måste tryckas in med en liten dorn eller dylikt, detta sker genom ett litet hål i mekanism-locket, lätt åtkomligt med trumman demonterad. Denna lösning med handen är lite krånglig att montera men med lite träning faller allt på plats! Denna lösning har nu fungerat i 5 år utan problem.

Mekanismen i delar

Detta är på inget sätt en kvalitets mekanism, men gör ändå sitt jobb ganska bra, dåliga ytor går att polera bort, men ibland finns ett litet onödigt stort glapp mellan komponenterna och dess lagringar, detta kan vara svårare att göra något åt. Nu var ju detta en starkt sliten revolver redan från början, men man kan nog med fog anta att toleranserna är ibland lite stora.

Revolver Trumman

Trumma och Yoke ( Ok)

Både trumman och yoke var ganska slitna men låg ändå inom toleransen. Yoke var något sned beroende på att den förmodligen var tappad i golvet, eller att någon roat sig med att slänga igen trumman? Yoke var ganska lätt att rikta upp, samtidigt som jag skimsade in avståndet mellan trumman och pipan till 1/10 dels mm. Trummans axel var också sned den riktade jag i svarven och bytte ut den främre tryckfjädern under pipan för låsningen av trumman.

 

Extractor eller utstötare

Har egentligen flera olika uppgifter i mekanismen, dels att stöta ut de avskjutna hylsorna, att tillsammans med handen mata fram trumman patronläge för patronläge och slutligen att agera som lagring för trummans låsning mot stötbotten. De sex ”kuggarna” slits med tiden och kan då ganska enkelt genom att byta ut extractor återställas till fullgott skick.

Detta siktesblad monterades i stället för orginal Taurus

Sikte

Är enl vad jag kan se på detta exemplar ett S&W sikte. så det är inte så mycket att orda om. Min uppfattning om S&W sikte är klar
sedan länge tillbaka, dom fungerar hyfsat, Men det finns mycket bättre option sikte att köpa.

Slutsats

Är det lönsamt att renovera upp en gammal sliten revolver?
Det krävdes några timmar, eller lite mer, för att färdigställa detta vapen, ser man rent ekonomisk vad delarna beträffar så är det helt OK projekt.
Men skulle man lämna in denna hos en vapensmed då är svaret, utan tvekan Nej. Slutresultatet blev ett helt nytt liv i en starkt sliten Taurus revolver i kaliber .32. Den får nu många år på sig innan pension. Det var ett trevligt projekt och varje förändring märktes verkligen på vapnets funktion. Hur är då en Taurus är det en revolver att rekommendera? Jag vågar knapp svara varken JA eller NEJ på denna fråga, av den enkla anledningen att frågan är nästan omöjlig att besvara. Om man vill prova på revolver för mycket lite pengar som insats, ja då kan detta vara något. Jag måste också berätta att jag INTE ställer upp på påståendet ”Att Taurus det är bara skit” så är det absolut inte! Kvalitets mässigt klart en eller två klasser under S&W, men rätt skött och med kanske lite mera problem att leva med. än med en S&W, så kan detta kanske vara ett riktigt bra lågpris alternativ. Efter lite polerande och passning av delar fick jag till ett DA tryck som kanske kan jämföras med en hyfsad S&W. Total kostnaden för hela projektet TARUS modell 76 slutade en bra bit under 1000 kronor + många timmars jobb.

+ Ligger bra i handen, skjuter bra, lätt konstruktion, mycket billiga reservdelar som tyvärr tog lång tid att leverera.

Kvaliten är inte riktigt ”upp to date”, ger ibland ett lite slarvigt intryck vad bygge och konstruktion beträffar.

Rev. 2009 02 Arne Nohlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s