Smith & Wesson modell 41 Auto

Från ett av Världens starkaste varumärke Smith & Wesson i USA kommer denna semiautomatisk pistol Smith & Wesson modell 41 Auto.
Smith & Wesson förknippas ju oftast med revolver, men företaget har också en ganska omfattande tillverkning av semi automatiska pistoler.
Just denna pistol är inte så vanlig på de svenska skjutbanorna, trots att modell 41 auto såg dagens ljus redan 1952. Modell 41 auto, pistolen i denna review, började att produceras i slutet på år 1952. De första pistolerna kom till sverige i slutet på femtiotalet och har sedan attraherat en antal skyttar sedan dess.
Fortfarande är merparten av dessa Smittar i full funktion, detta imponerar verkligen. Pistolen finns fortfarande i dag kvar i produktion, både en kortpipig och en långpipig variant.

Men det ska klart sägas redan i ingressen att detta är på inget sätt en modern pistol, utan en gammal, ganska tung konstruktion, med en avtrycksmekanism som är mycket otidsenlig. Av den anledningen att den saknar alla former av justeringar. Men med en riktigt hög kvalitet på både konstruktion och ingående detaljer.

Jag gör som vanligt en demontering och betygsätter både konstruktion och de ingående detaljernas kvalitet. Avslutar med en skjut och funktionstest under en period på skjutbanan.

Omdömet från ägare av pistolen är oftast mycket positivt, men det finns vissa inbyggda problem i denna konstruktion. Dessa problem och åtgärder för att försöka att lösa dom ska jag presentera i denna artikel om Smith & Wesson modell 41 Auto.

Modell 41 Auto

Data S&W modell 41

Kaliber: .22 LR
Magasinkapacitet: 10 +1
Längd: 263 mm
Pip längd: 138 mm
Vikt: 1260 gram med oladdat magasin
Främre sikte: Patridge
Bakre sikte: justerbart mål sikte typ Millet
Kolv: träkolv med tumhylla
Avtryck: ej justerbart, med triggerstopp
Yta: blånerad
Tillverkad av: stål

S&W modell 41 med 7 tums pipa: 175 mm, denna pistol och den i reviewen kortpipiga varianten, nytillverkas fortfarande i USA år 2005.

 

Stomme
Stomme

Pistolen är till största delen med få undantag tillverkad helt i stål av mycket bra kvalitet, hela stommet ger ett mycket gediget intryck, men utmärkta passningar mellan stomme och mantel respektive slutstycke. Fina radier istället för brottanvisningar på bearbetade ytor, stärker upp intrycket av en kvalitetspistol.
Jag har inte kunnat finna några rapporter om spruckna stomme.

Mantel och Pipa

Dessa delar är integrerade i en enhet och är som stommen tillverkad i ett högkvalitet’s stål. Pipan skiljer sig från de flesta andra pistoler, tack vare sin längd.
Man kan då lätt bringas i uppfattning att ju längre pipa, ju bättre precision! Så är dock inte fallet, en betydligt kortare pipa har mer än tillräcklig precision för normal skjutning. Vad som skiljer en kort från en lång pipa är egentligen, två saker. Den långa pipan ger en något högre utgångshastighet och en längre visirlinje, som ger en klar förbättrad möjlighet att rikta in pistolen.

Slutstycke
Slutstycke

Detta är tillverkat och konstruerat med stor omsorg, fina radier i övergångar och vinklar, ger ett gediget intryck. Tändstift måste bytas med hjälp av en drivdorn, likaså utdragaren som också fodrar verktyg typ drivdorn för att kunna bytas ut. Just denna utdragare har varit behäftad med en en del fel som går attt justera bort. Var speciellt noga med att rengöra ytan mellan slutstycke och mantel, här samlar det sig ganska mycket smuts, detta kan ställa till med stora problem, såsom klick och eventuellt matningsproblem.

Avtrycksmekanism

Låt mig först av allt säga att detta är en relativt enkel avtrycksmekanism som saknar de flesta justeringar vanliga i dag, såsom tryckpunkt och förtrycks justering. Men till min förvåning fanns ett avtryckarestopp som justeras med en liten insexskruv. Detta med trycket är kanske svagheten på hela pistolen. Men det finns hjälp att få även på denna punkt. Det borde gå ganska lätt, att modifiera detta tryck, till att få ett justerbart förtryck och ett sluttryck och även att få till en bra tryckpunkt. Dessa modifieringar kräver ett gott handlag med vapen, och tillgång till en verkstadsutrustning. Vad som annars är unikt är just avsaknaden av alla tänkbara justeringar av avtrycket, den anda tänkbara justeringen av avtrycksvikten är att minska slagfjädertrycket. En annan ovanlig detalj är att hanen är som på många tjänstepistoler, försedd med ett säkerhetsupphak. I övrigt är avtrycksmekanismen av enkel typ ”upphakad hane på sear” med en länkarm som utlöser searens upphak mot hanen. Principen framstår mycket klart på sprängskissen över vapnet.

Sikte

S&W använder ett typ Millet sikte av riktigt hög kvalitet. lätt att justera i både höjd och sidled. Inga som helst anmärkningar här, mycket bra kvalitet.

Magasin

Är som övrigt i pistolen tillverkat helt i stål, relativt lätt att rengöra. Var noga med att magasinsläpparna är parallella och fria från skador. Justerings tips finns i artikel ” varför krånglar pistolen”

Rekylfjäder

Pistolen anses av ägare, känslig vad beträffar rekylfjäder, original fjädern anses också vara för hård. Men som vanligt gäller att byta rekylfjäder med jämna mellanrum för att trygga överlevnaden på mekanismen. En för hård fjäder går ganska lätt att ”mjuka upp” genom att klippa av ett varv i taget och prova.

Demontering för rengöring

Detta är kanske det som imponerar allra mest, enkelheten att demontera pistolen (som ser ganska komplicerad ut) för rengöring. Några enkla steg och allt är klart för rengöring, helt utan verktyg.

 

 1. Demontera magasinet
 2. Dra varbygel rakt nedåt och dra slutstycket bakåt och haka upp det. Håll pistolen horisontellt genom nästa steg, annars kan pipan falla ut och skadas.
 3. Lyft upp mantel från stommen.
 4. Dra mantel bakåt och snett uppåt.
 5. Dra mantel framåt så att de släpper från stommet.
 6. Nu är pistolen klar att rengöra och består av sex delar, inga verktyg behövs föredömligt enkel demontering.

Omdöme av andra ägare

 1. Känslig på ammunition, mycket få exemplar går att skjuta med alla typer av . 22 kalibrig ammo. Detta kan relativt lätt åtgärdas genom att använda olika hårda rekylfjädrar och testa in en passande ammunition.
 2. Rekylfjädern orginal är för stark, lättare option fjädrar fungerar bättre, men kan skapa andra problem! Det finns en hel del option fjädrar att köpa, men även en avkortning av orginalfjäder fungerar fint. Pistolen är mycket känslig på att rätt rekylfjäder till rätt ammunition användes. Trivs normalt med orginalfjäder, med lågladdad ammo.
 3. Mycket hög passning mellan rörliga delar, mår bra av regelbunden rengöring och tunn olja. En hög mått noggrannhet i tillverkningen, ger en bra passning och en risk för att pistolen kärvar, speciellt vid kall väderlek. Men de pistoler som finns i begagnat leden bör ju ha gått några ronder i dag och vara inslitna. Bra passning på ingående delar, kräver noggrann rengöring och relativt tunna smörjmedel.
 4. Magasins problem är vanliga, väljusterade matnings läppar löser en hel del av dessa problem, det finns även option magasin att köpa oftast i bra kvalitet. se artikel varför krånglar pistolen för tips.
 5. Pistolen konstruerades med utgångspunkt från Remmingtons ammunition med riktigt låg utgångshastighet, detta kan skapa problem med ammunition som i dag oftast har hög utgångshastighet. Testa med olika fabrikanters ammo! Testobjektet fungerade fint med den vanliga CCI som säljs i bulkpriser. Oftast är detta ett problem som är relativt enkelt att åtgärda, detta sker genom att anpassa rekylfjäder efter den ammunition man avser att använda.

Epilog

Att detta är en pistol tillverkad och konstruerad av mycket kunniga vapentekniker, det är inget att ta miste på. Hela konstruktionen andas hög kvalitet och man kan se på bearbetade ytor att det alltid finns fina radier för att undvika utmattningsbrott.
Visst är tryckmekanismen otidsenlig med avsaknaden av ett egentligt förtryck och inga egentliga inställningsmöjligheter finns.
Men detta är något man absolut kan lära sig att leva med, för i övrigt är detta en gammal fin konstruktion i mycket hög klass.
Man kan kanske dra vissa paraleller med Hämmerli 208, när det gäller förmågan att skjuta, men med den avgörande skillnaden att Smith,en inte har ett sprickbenäget stomme. Jag är helt övertygad om att det går att ”ta ut mycket mera ut detta tryck” med ganska enkla modifieringar. Det finns en hemsida under customisering av M 41 som verkar vara uppe och nere ibland, men som erbjuder triggerjobb på just Modell 41.
I USA finns denna pistol fortfarande i produktion, där finns också en eftermarknad, med ett ganska stort utbud av optiondelar.

Men för övrigt en mycket trevlig pistol att skjuta med och relativt lätt att hålla ren.

Ett stort Tack till Tobias Bohm som välvilligt ställt sin pistol till förfogande för denna review.

+ Hög tillverknings kvalitet, välbalanserad, skjuter bra, lång livslängd, ger att bra intryck, är fortfarande i produktion efter mera än 40 år!

Trycket saknar justeringar, kan vara känslig på olika tillverkares ammunition, lite tung.

Arne Nohlberg

Customisering av modell 41

Smith & Wesson officiella hemsida USA

Smith&Wessons hemsida modeller

Manual i USA för 7 dollar

Manual fritt i pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s