Smith & Wesson service på köksbordet, sikte och korn

Säga vad man säga vill om Smith & Wesson (S&W) revolver, men en detalj har jag alltid haft svårt att förlika mig med och det är det där J–la siktet.
Detta med tanke på att min huvudsakliga användning av Smitten, består av träning och tävling i fältskytte. Det är inte så att jag har haft tekniska problem med detta sikte, inte alls, men det är ju så otroligt litet, både siktet och kornet! Jag kan direkt jämföra med tex en Manhurin revolver som har det där stora och bra siktet.

Vi vet idag med stor säkerhet att en större siktskåra är överlägsen en mindre siktskåra och då speciellt vid snabbt skytte.
Man kan också rent vetenskaplig fastslå att ljusspalten (siktskåra) mellan kornet och siktet, vid snabb skytte är mycket viktigare än vad många verkar tro.

Ett större avstånd i siktskåran ger en klar fördel vid tex fältskytte, med ett större avstånd kan vi snabbare kan vi rikta in vapnet. Det större avstånd ger också med automatik en något sämre precision, men det är ju alltid så här i livet, man får inget gratis! Det vi vinner i snabbhet förlorar vi i precision, men nu kräver ju inte fältskyttet en hög precision, utan där klarar vi oss med en något sämre precision och då kan vi istället lägga krutet på en snabb och säker inriktning.

PÅ de flesta gamla vapnen så är kornet ganska smalt och naturligtvis också siktskåran i siktet se bild 1.
Härvid lag skiljer sig inte S&W revolvern på något sätt utan har också den, ett mycket litet sikte med en smal siktskåra som inte går att justera och tillråga på allt elände, är siktet nitat ihop!

För de flesta fältskyttar verkar detta ha varit ett oöverstigligt problem och jag har aldrig någonsin sett ett riktigt förbättrat orginal sikte. Mera än på PPC revolver. där oftast en hel ramp utgör siktmedel. Naturligtvis finns det option sikte att köpa på tex Midway och många andra tillverkare ex LPA mfl erbjuder mer eller mindre bra kopior på orginalsiktet, men den där riktiga förbättringen för just fältskytte den har hittills saknats.
Så låt oss börja med att söka efter möjligheter att förändra eller modifiera siktet.

Alla åtgärder på siktet och texten därtill förutsätter att siktet är demonterat från revolvern. Siktet är fast satt med två skruvar, den främre och den bakre som samtidig utgör höjdjusteringen.

Två sikte med olika stora siktskåror

Vi kan här se två olika bredd på siktskåran, den vänstra en mera konventionell, avsett för precisionskytte och den högra representerar snabbt skytte, där man tom kan tillåta förhållandet 2 : 1, dvs att spalten på på siktet är lika brett som kornets bredd på båda sidor av kornet.
En annan viktigt sak som tyvärr inte framgår av bilden är djupet på siktes springan, det är betydligt lättare och snabbare att uppfatta ett korn i ett sikte med en djup sikteskåra än ett som inte är så djup. Detta är sanningar om sikte väl värda att upprepa ännu en gång!

Vad finns det då på marknaden att inhandla, sikte och korn?

Weigand combat sikte
Weigand combat sikte

Weigand Combat tävlings sikte

Passar Smith & Wesson K, L, and N frame revolvers.

Siktblad specifikation.

Höjd samma som . 160 sikte
Finns med tre olika bredd
2,8 mm .110 (Target or PPC)
3,2 mm .125 (Combat)
3,6 mm .140 (Speed)
tillverkat i material 6061-T6 värme behandlad alluminium, kräver en ny sidosjusterings skruv för montage.
CAD Design
CNC tillverkat
Pris i USA 27 dollar.
Kräver demontering av orginalsikte.
Exporteras tyvärr inte utanför USA av tillverkaren, men Brownells har detta utmärkta sikte i lager.

Skaffa en egen adress i USA läs mera här.

Weigand rear sight Brownells Pris 27 dollar part nr #078-000-012

Brownells lagerför Weigand siktet i 2 olika bredd .110 2,8 mm och .125 3,2 mm Priset är inklusive den nya sido justerskruven.
OBS att sido justerskruven numera är ersatt med en originalskruv S&W .

Mitt S&W sikte efter modifiering.

Siktes bladet går relativt lätt att montera om man är lite händig, men det är ganska små grejor. Se bild 4
Men monterat och klart är det ett rejält lyft för revolvern, jag valde det lite bredare av de två siktena.

Läs mera om Jack Weigand 1999 års vapensmed i USA. Bör borga för bra produkter.

Demontering av S&W siktet horisontell justering

Detta är faktiskt lite lättare än vad det ser ut, egentligen behövs bara två verktyg, lätta att tillverka själv. Siktet innehåller ganska små detaljer så var försiktig vid demontering, som kräver ett specialtillverkat verktyg, går fint att tillverka av ett gammalt bits-verktyg eller en skruvmejselklinga.

Egen tillverkning av Specialvertyg sikte S&W

Specialvertyget har följande mått bredden på klingan är yttermått 3,9 mm, bredden på uttaget är 2,5 mm, tjockleken är ca 1mm. Uttaget i klingan gjorde jag med en dremmel och en kapklinga. Ett liknande verktyget finns att köpa på Brownells i USA.

Verktyg Midway Sverige 386 kronor

På siktets vänstra sida kan man se att axel för sidojustering (Rear Sight Windage Screw) är försedd med en lås-ring som är gängad på axel och låst med en nitning, specialverktyget anbringas i de två små fyrkantiga hålen och en vanlig mejsel som passar för sidojustering anbringas på siktets högra sida.
Håll fast specialvertyget i ett skruvstycke eller dylikt och vrid (OBS Moturs) med skruven för sidojustering så att låsringen (Rear Sight Windage Nut) gängas av axel, ett par tre kanske fyra varv räcker oftast. Låsringen är gängad men låst på axel genom att axelns ände är stukad ut i de små fyrkantiga uttagen i låsringen.
Dra nu mycket försiktigt ut axel ut ur siktets hus, ganska snart kommer indexen (Rear Sight Plunger) ut och tryckfjädern för denna att kastas ut ur axel. Se till så att du får tag i dessa eller gör jobbet i tex något som fångar upp dessa små detaljer.

Plocka bort den gängade låsringen och index med fjäder (Rear Sight Plunger Spring) och dra ur hela paket ut ur siktets hus. Nu kan du gänga ut axel ur siktbladet och försiktigt plocka ut låsningen och allt är klart. Lätt som en plätt!
OBS att index (Rear Sight Plunger) och fjädern (Rear Sight Plunger Spring) är helt identiska i både den horisontella och vertikala justeringen

Smith & Wesson orginal från Smith & Wesson pris i USA 10 dollar bredd 3,2 mm

Byta siktblad Sight Blade

Siktbladet är gängat på axel för sidojustering, så det är bara att gänga på ett nytt siktblad, kanske med lite bredare siktskåra?
Passa på att applicera på axel en tunn hinna med mycket tunt fett. Thats it!
Midway Sverige finns denna kit av blad skruv och lås ring 178 kronor.

Midway Sverige endast siktblad 124 kronor.

et demonterade siktet med huset (Rear Sight Leaf ) för siktets mekanism närmast. Höjd justeringen är fortfarande på plats.

Montering

Denna operation ska egentligen inte behöva ställa till med några problem alls, börja med att anpassa på axel för sidojustering,( axel) så att den går skapligt lätt att gänga på lås ringen igen. Gänga på det nya? Siktbladet och för in siktblad och axel tills hålet för indexeringen är i jämn höjd med huset för siktet.
Anbringa tunt fett på fjädern och på indexeringen, tryck ner fjäder och indexering i hålet på axel och för in det hopsatta paket rätt in i huset för siktet. Se bild 9
Nu finns det också en chans att mycket försiktigt ”trycka ihop siktet” för att justera bort glapp i siktbladet, glapp som för detta fram och tillbaka, om behov finns. Detta måste utföras med stor försiktighet. Se bild 8 måttet A. Detta mått ska ju vara så nära måttet på siktbladet som möjligt, helst helt utan glapp med det ska ändå gå lätt att flytta siktbladet i sidled.

Skruva nu på den gängade låsringen för axel och justera in ett glappfritt sikte. använd verktyg i bild 5 eller 6. När siktet går lätt utan att glappa i sid led måste vi åter låsa fast den gängade låsringen med ett verktyg eller kanske med loctite. Låsningen med loctite har jag inte provat själv men det borde fungera. Alternativet är att mycket försiktigt stuka till axel som den var när vi demonterade den.
Med stöd av tex ett skruvstycke eller ett fast bord som svarar slag, nitar (låser) vi försiktigt axel så att den låser låsringen på axel igen.
Men övertyga dig först om att siktet går lätt att vrida och inte glappar, se också loctite låsning på raden ovanför.

Demontering och montering av den vertikala justeringen.

Mekanismen i den vertikala justeringen.

Även denna mekanism är ganska lätt att demontera, vad jag kan tänka mig skulle kunna gå sönder är indexeringen som ger oss dom där knäppen när vi justerar siktet. Problem se bild 11. Börja med att trycka skruven för höjdjusteringen (Rear Sight Elevation Nut) nedåt och frilägg sedan med en liten vass mejsel låsringen. Se bild 10. Denna lås ring låser i ett svarvat spår fast höjdjusterings skruven. Håll fast ett litet tryck på höjdjusterings skruven, så att den stannar kvar i sitt ursprungliga läge. Indexering och fjäder för denna är monterade i ett litet hål i höjdjusterings skruven, med stor varsamhet, dra mycket sakta upp höjdjusterings skruven, så att indexering och fjäder friläggs.

Ett kanske bättre sätt är att utföra denna demontering inne i en stor plastpåse, för fjäder och index vill gärna sprätta iväg!

Låsningen av mekanismen

Gör nu rent de olika detaljerna och byt ut defekta delar, applicera lite tunt fett på alla rörliga delar. Med höjdjusterings skruven på plats med hålet för indexering frilagt och med lite fett som bindmedel, montera fjäder och indexering i höjdjusterings skruven och tryck denna skruv på plats.
Lås nu fast skruven med låsringen. se bild 10 Nu är hela denna operation Klar!

Hjälpmedel vid återmontering av indexering och fjäder.

Det kan vara lite svårt att trycka ihop index och fjädern för denna och samtidigt få in justerskruven för höjdjustering i siktets hus. Ett bra tips är att montera i index och fjäder i justerskruven och lås dom sedan med ett buntband, sätt sedan skruven på plats och vrid/tryck hela paket på sin plats.
Denna metod fungerar fint på sidojusteringen också, men där är montering utan detta verktyg också genomförbar.
Buntbandet fungerar som en kolvringskompressor.

Köpa nytt sikte

Millet sikte S&W K stomme 762 kronor Midway Sverige

Detta Millet sikte kan kanske vara ett alternativ, kvalitet hyfsad, men ett låg pris. Tyvärr har S&W under åren ändrat avståndet mellan det bakre och främre fästet för siktet. Därför finns det sikte att köpa som inte har det främre hålet borrat hos Brownells i USA. Detta för att då kunna anpassas till både modellerna av revolver. Millet siktet på bilden här ovan passade min S&W . 32 med K stomme perfekt. Till mycket stor del är K L N stomme nästan identiska vad mekanik och andra detaljer beträffar.

Korn

Här är det betydligt svårare att ge några råd, korn finns i olika höjder och olika bredd också, samtliga korn ovanför kommer från Midway Sverige och kostar mellan 125 – 250 kronor. Måttet som är höjdmåttet anges oftast i tum. Korn på bilderna är avsedda för K stomme, kornen levereras oborrade och måste sättas på plats och borras upp för att sedan låsas med ett stålstift. Kornen till vänster och höger i bilden är sk serrated korn, detta är för att undvika reflexer i kornet och påstås ge ett bättre resultat.

Underhåll av sikte

Även om du inte demonterar ditt sikte i små delar, behöver siktet såväl som andra mekaniska delar lite omsorg i form av olja. Tyvärr är både detta och andra sikte så utförda att en egentlig rengöring är svår att genomföra. Ett någorlunda resultat kan erhållas vad rengöring beträffar genom att lägga siktet i ett bad med lysfotogen. Tunn olja gärna flera gånger per år ges så att framför allt justerskruvarna får en insmörjning. Detta minimerar slitage på index och andra rörliga delar.

Epilog

Naturligtvis är siktets ingående detaljer ganska små och kräver en viss försiktighet vid både montering och demontering. Men trots detta och i mitt tycke lite klumpiga låsningen av siktet för horisontell justering, så anser jag det vara ett hyfsat sikte. På något sätt borde siktbladet modifieras och det finns ju lite tips om just denna modifiering. Så med en viss tvekan är omdömet för S&W siktet, en relativt bra mekanism, medelsvår att demontera och montera, men kräver
bara ett enda specialvertyg. (lätt att tillverka). Jag har under åren sett betydligt värre siktes mekanismer än denna!
Sikte är ju som många andra detaljer här i livet subjektivt, vad jag tycker är bra gillar kanske inte du! Min avsikt med denna artikel var att dels presentera ett S&W sikte in i sin minsta detalj och samtidigt ge lite tips på bra hemtillverkade verktyg för demontering och montering. Men samtidigt ge en liten överblick om vad som finns att tillgå på marknaden och då framför allt i USA när det gäller modifieringar av det redan befintliga siktet.

Vanliga fel på sikte förutom då vapnet har ramlat i golvet och slagit sönder siktbladet (sight blade), är utslitet.
Index (Rear Sight Plunger) och fjädrar för index (Rear Sight Plunger Spring) som har gett upp.

Tacksam om du hör av dig, konstruktiv kritik mottages, men naturligtvis är du lika välkommen med frågor.

Arne Nohlberg

Bra referens sida S&W med olika modeller och tillverknings år.

Bowden sikte S&W

Problem med delar från USA Skaffa en egen adress i USA läs mera här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s