Kula fast i revolverpipa!

Men låt mig mig börja berätta att detta scenario kunde lika gärna ha inträffat i en pistol pipa, men sannolikheten att det ska hända i en revolver är lite större.

Men vad beror detta på ?

Hur ska man på ett skonsamt sätt, utan att förstöra pipan demontera den fastsatta kulan ut ur pipan? Kan man undvika att detta sker? Detta är frågor som man kanske ställer sig när man står där med ett obrukbart vapen, med den där förb… kulan som sitter fast som berget i pipan. Just dessa problem ska denna artikel handla om, eller så ska jag försöka att ge lite bra tips för hur man kommer vidare om detta problem uppstår.

Anledningen till att kulan fastnar i pipan.

Den absolut vanligaste orsaken är tveklöst att en patron innehållande mycket lite eller inget krut alls, patronen har kommit med i revolvertrumman som en ”katt bland de andra hermelinerna”. Men det kan också finnas andra anledningar som tex mycket smuts eller främmande föremål i pipan.

Men låt oss se på just den första och absolut vanligaste anledning till problem, att endast kraften från tändhatten driver in kulan en bra bit in i pipan, där den sedan fastnar.

Skjuter man då ett skott till, då sker i bästa fall en skottbula på pipan som sedan är obrukbar!

Pipan måste bytas ut, i sämsta fall sker en pipsprängning där risken för personskada är mycket stor. Med en kula fast i pipan och en kula till avlossad i samma pipan så är sannolikheten för en defekt pipa nästan 100 %!

Hur kan man då undvika att hamna i denna situation?

Jo framförallt genom att iakttaga en stor nogrannhet vid laddning av ammunition och vid minsta tveksamhet ALDRIG avlossa en misstänkt felaktigt laddad patron.
Demontera i stället denna patron med en kulhammare. Se bild 1

Men kanske ändå viktigare är att vid minsta misstanke om att min avlossade patron inte var hel OK, att direkt avbryta skjutningen INNAN nästa kula som kanske är fulladdad avlossas. Tyvärr använder vi skyttar oftast mycket små krutmängder, att en kontrollvägning med våg för att kontrollera krutmängden efter laddning
oftast är helt meningslös!
Den andra möjligheten att ett främmande föremål typ snö eller is har kommit in i pipan är mycket lätt att rent fysiskt konstatera.

Bild 1 kulhammare

Det enklaste och kanske bästa sättet att demontera kulan ut ur pipan.

Med mycket få undantag är det rätta sättet att demontera kulan oavsett om det är en WC eller rundnoskula i motsatt riktning mot vad den är skjuten i, med andra ord kulan ska tryckas tillbaka samma väg som den har kommit. Med det finns ett undantag om kulan sitter mycket nära mynningen kan det vara en fördel att trycka ut den samma väg som den har gått, men då måste den sitta mycket nära mynningen. Hur plockar man då ut kulan på ett för pipan så skonsamt sätt som möjligt?
Det finns två vägar att gå för oss vanliga skyttar.

1 Att med en anpassad drivdorn slå ut kulan från pipan, detta är också den kanske vanligaste vägen för att lösa problemet. men med detta förfarande finns det ganska stora risker att både skada pipan pipans mynning och revolverns stötbotten. Jag har under många år använt en drivdorn, som har följande egenskaper, den är försedd med skydd för pipans bommar (krympslang) den har en anpassad längd för att inte skada stötbotten och den har en anpassad yta som jobbar mot den fastsatta kulan.
Till sist men inte minst viktigt den har ett skydd för pipans mynning som består av en mässings eller brons bussning och en o-ring.

SE bild 5

Bild 2 utdragare

Att med samma drivdorn trycka ut kulan genom att anbringa en form av utdragare som på ett mekaniskt sätt trycker ut kulan. Se bild 2.

Detta är tveklöst den mest skonsamma metoden att plocka ut en kula som sitter fast i pipan, det tar en liten stund att PRESSA ut kulan ur pipan genom att skruva in det yttre blocket med de två M6 muttrarna. Men risken för skada på pipan är mycket liten. Denna mekaniska press har jag tillverkat av 6 mm gängstång och aluminium fyrkant se mera bild 3

Bild 3 konstruktionen på pressen.

Denna press är mycket lätt att använda och ytterst skonsam för vapnet när kulan demonteras, jag använder samma dorn som när jag mycket försiktigt slår ut kulan med en hammare. Lätt att tillverka med hjälp av en borrmaskin och en metallsåg. Borde kunna platsa i alla revolverskyttar’s garderob.

Bild 5 pipdorn eller drivdorn

Drivdornen

Att använda rätt verktyg är oftast vägen till ett bra resultat och i detta fall så anser jag det vara förkastligt att bara stoppa in något och slå ut kulan !!! Drivdornen ska vara gjord för kaliber och vara så tillverkad att den skyddar pipans bommar och även den känsliga pipmynningen. De båda röda krympslangsbitarna är anbringade på två nedsvarvade ytor på axel. Viktigt är också att den del som kommer att möta kulan har en anpassad yta för vad man vill kunna stöta ut ur pipan, en helt plan yta
fungerar bra för WC kulor men ger med automatik en påverkan på rundnoskulor så att de blir svårare att pressa ut ur pipan. Längden på drivdornen anpassas så att den aldrig kan slå in i revolverns stötbotten. En oring eller gummiband utgör en mycket bra dämpare vid mässings bussningen och garanterar att pipmynningen inte skadas.

Se bild 5

Bild 5 spetsen på drivdornen

Denna spets har jag använt under många år och passar både rundnos och WC kulor, en helt plan spets plattar oftast till mjuka blykulor och försvårar demonteringen eller borttagandet av den fastsatta kulan. Även lite tunn olja i pipan kan rekommenderas speciellt på hårt fastsatt kulor.

Epilog

Förr eller senare kanske när man minst anar det sitter det fast en kula i pipan, stannar det med en enda kula är problemet relativt lätt att lösa. Men är man inte observant och skjuter ett skott till, så kostar det oftast en ny pipa för att få vapnet i brukbart skick igen. Så vid minsta misstanke skjut inte det andra skottet!

Rev. 2012 10 Arne Nohlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s