Bästa krutvåg? Analog och digital krutvåg går en match!

  • Krutvåg är för handladdaren lika nödvändigt som kulor och krut, utan våg ingen laddning!
  • På marknaden finns det ett ganska stor urval både analoga vågar och digital vågar.
  • Båda dessa vågtyper har naturligtvis sina förespråkare. Oftast färgade av egna eller andras erfarenheter.
  • Men hur är det då?
  • Är det nödvändig att investera i en digitalvåg, eller klarar jag mig med en billigare analog våg?
  • Vad är det för fördelar kontra nackdelar med de båda olika våg typerna?
  • Jag ska försöka att svara på dessa frågor i denna artikel som kommer att handla just om vågar.

Analog vs Digitalvåg

Låt oss först som sist slå fast det faktum att själva vägningen oftast sker på samma sätt i de båda våg typerna, det är presentationen av resultatet som skiljer de olika vågtyperna från varandra. Båda två vågtyperna har någon form av stabilisering, när det gäller den analoga vågen Hornady, är denna försedd med en magnet stabilisering. RCBS vågen har även den en form stabilisering, förmodligen även denna väg använder en magnet stabilisering. Stabilisering är till för att respektive våg snabbt ska kunna presentera ett avläsbart resultat, utan att stå och svänga fram och tillbaka. Den digital vägens fördel är naturligtvis att den presenterar ett resultat som är direkt avläsbart, medan den analoga vågen har större källa till en felaktig, oftast uppskattat vikt. Användningen av just dessa två vågtyper i testet är motiverat av att de flesta på marknaden förekommande vågar är uppbyggda och fungerar på likartat sätt.

RCBS vs Hornady

 RCBS Hornady
Pris i kronor år 2003  220 volt 2065 , batteridriven 1855:-  ca 795:-
Max – min vikt i grain  0 – 350 grain 350 – 750 grain  0 – 500 grain
Inställnings tid för olika vikt  mycket låg  tar lite tid
Magnetdämpningstid
i sekunder
 3  13
Noggrannhet  0,1 grain upp till 350 grain > 0,2 grain  0,1 grain
Mått i mm  100 x 140 x 55  340 x 55 x 110 mm
Vikt  200 gram utan 220 adapter  633

RCBS Digitalvåg

RCBS vågen finns i flera versioner, en som är helt batteri driven och en som är ansluten till 220 volt genom en 220 volts adapter. Den vågen som är avsedd för 220 volt kan också ström försörjas genom ett 9 volts batteri. drifttid 12 -15 timmar. Vågen är mycket lätt att använda och ställa in, följande inställningar finnes. Gram eller Grain. Två stycken kallibreringsvikter medföljer vågen 20 och 30 gram, för kontrollmätning. Vågen stänger av sig automatiskt efter 3 minuter. Handhavandet är mycket lättvindigt, inga egentliga inställningar bara att väga, när punkten i displayen slutar att blinka är vågen klar för vägning och efter att vikten ha applicerats på vågen så slutar punkten i displayen att blinka när vägningen är klar. Typiskt är ganska kort insvängningstid i detta fallet ca 3 sekunder. Vågen stänger av sig själv om ingen aktivitet utföres inom ca 3 – 4 minuter. Möjligheten att se fel eller att missuppfatta vikten är helt eliminerad, detta ger en stor säkerhet vid hand laddning. Det fanns inget att anmärka vad noggrannhet beträffar i vikt.

Hornady analog våg

Hornadyvågen är en representant för de analoga vågarna, det kunde lika gärna varit en Lee eller en RCBS analog våg. Vågen är helt oberoende av batterier och dylikt.
Inställningen är lite knölig, först måste vågen ställas i våg, sedan måste tre olika inställningar göras genom att flytta respektive vikter på våg stången. När inställningen väl är gjord är vägningen lätt att göra. Typiskt är ganska lång insvängningstid i detta fallet ca 13 sekunder. Dock finns en verklig källa för felaktigt vikt, genom att man helt enkelt ser fel, dessutom måste den alla minsta viktgränsen uppskattas. Inga fel vad noggrannhet beträffar, kunde upptäckas.

Viktenheten Grain

Laddtabeller och databöcker anger alltid viktenheten GRAIN, men ibland finns också vikten angiven i GRAM. Vanligast är absolut med vikter i grain.
15,4 Grain är lika med 1 gram.
Med andra ord får vi viktenhet med betydligt större område när det gäller små vikter och framför allt bättre noggrannhet utan en förfärligt massa siffor efter kommatecken. Exempel 1 ) 2 gram = 30,8 grain

Magnetdämpare

Magnetdämpningen och skalan för avläsning i tiondels grain

Magnetdämpningen består av två stycken mycket små magneter som attraheras till varandra, på detta sätt trögas vågen upp runt avläsning skalan.

Referens vikter

Medföljande vikter till RSCBS vågen användes som referens 20 och 30 gram.

Omdöme

En digitalvåg är omkring 1000 kronor dyrare än en motsvarande analog våg, denna prisökning måste vägas in vid köp av en våg.
När det gäller precision så är dom både vågarna likvärdiga också när det gäller kapacitet, eller rättare sagt praktiskt användbar kapacitet. Utan tvekan är den digitala vågen överlägsen, både när det gäller inställningar och snabbt presentera den verkliga vikten, både i grain och gram. Den analoga däremot tar lite längre tid att ställa och risken finns alltid att göra ” en felaktig ” inställning. Jag har sedan drygt ett år tillbaka tillgång till båda dessa vågar, båda två finns på min laddbänk, men det är den digitala som användes. Kanske har det med bekvämlighet att göra eller en eliminering av en osäkerhetsfaktor för att få fel laddning.

+ Digitalvågen är snabb att jobba med presenterar verklig vikt, den presenterade vikten kan inte missuppfattas.
Vågen kan mäta både i grain och i gram, kan vara en stor fördel.
– Digitalvåg högre pris kräver batteri eller nätadapter.

+ Analog våg, kräver inga batterier, hög säkerhet.

– Analog våg knölig att ställa in, risk finns alltid för felaktigt inställt mått, långsammare än en digitalvåg.
Oftast bara graderad i grain, omräkning får ske till gram.

Även Hornady liksom många andra tillverkare av laddutrustning har även en digitala vågar

Ett litet smakprov från Hornady.

Hornady elektronisk våg GS 1000 electronic 120 dollar i USA för större laddningar upp till 1000 grain
Hornady elektronisk våg 100 dollar i USA för mindre laddningar upp till 350 grain

Tacksam för dina synpunkter om vågar om du nu vågar!
Arne Nohlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s