Världspremiär för en helt ny rekyldämpare

Denna artikel kommer att handla om en helt nyutvecklad rekyldämpare för Morinis luftpistoler och vad som också måste framhållas är, att denna rekylbroms är resultatet efter många långa timmars utvecklingsarbete av Ronny Nilsson, Morini,s agent i Sverige, på Interprodukter i Hässleholm.

Javisst är denna rekyldämpare en helt Svensk utveckling, liksom tryckmekanismen på den mekaniska luftpistolen 162 MI som har samma konstruktör. Detta är en ”Brand new” och tillika mönsterskyddad rekyldämpare, framtagen för Morinis luftpistoler av modell 162 Mi 0ch 162 EI, det är mig veterligen den allra första publikationen av denna fantastiska konstruktion.

Nu är det ju inte så att Morini har saknat rekylbroms på de luftpistoler som redan finns ute på markanden, utan detta är en utveckling och en stor förbättring av den befintliga rekylbromsen.

Man kan kanske ställa sig frågan, behövs det verkligen en rekylbroms på en luftpistol?

Efter att ha förmånen att under en tid få testa denna rekylbroms kan jag obetingat svara JA på denna fråga. Denna rekylbroms är utan tvekan ett stort steg framåt, direkt känns skillnaden, både i uppkast och i den förnimbara rekyl som trots allt finns också på en vanlig luftpistol och att sedan precisionen förbättras är ju ytterligare ett stort plus.

Rekyl är ju något som vi skyttar så att säga får på köpet vid alla former av skjutning, varken vi vill eller ej! Rekylen tillför ju absolut inte på något sätt skjutningen något positivt utan utgör ju egentligen bara en källa till förtret. Jag har förut skrivit en artikel om just rekyl och kan rekommendera den som sidoläsning till denna artikel.

Det kan kanske också vara på plats att peka på det faktum, att en luftpistol med en relativt låg utgångshastighet kan en mycket liten rekyl skapa en större påverkan än vad en rekyl gör i ett höghastighetsvapen gör där kulan för länge sedan har lämnat vapnet när vi skyttar uppfattar rekylen!

Bild 1 och 2 Ny rekyldämpare Morini luftpistoler.

Tanken bakom konstruktionen är att bli av med all överskottsluft direkt, på en gång och på detta sätt göra kulan så okänslig som möjligt från yttre påverkan, men ändå bibehålla kompensatorns rekyldämpande egenskaper.

Detta för att bland annat göra vapnet mindre känsligt för olika typer av ammunition. Luften tvingar alltså INTE pipan i någon som helst riktning, utan överskottsluften försvinner åt alla håll på en gång och träffar dessutom den plana väggen i rekyldämparen som då trycker pistolen framåt och stabiliserar den i skottögonblicket.
Därför kan man se att hålet i dämparen längst fram är koniskt, detta för att ytterligare underlätta för eventuell överskottsluft att passera utan att påverka kulan.

Bild 3

Efter tillverkningen måste alla kompensatorerna justeras in och detta måste göras för hand. Justera och prova justera och prova igen, det är detta som gäller för att få ut max effektivitet. Se bild 3.

Bild 4

På den nya rekyldämparen finns det precis som på originalet plats att flytta kornet fram eller tillbaka för att antingen minska eller öka visirlinjen, mycket snyggt jobbat.
Rekyldämparen sätts fast med en enda insexskruv, det finns ett indexhål i pipan så normalt behöver ingen inskjutning ske vid byte av rekyldämparen, detta är typisk bra kvalitet.

Bild 5

Träffbilderna på bild 5 är en testsekvens från en helt ny pistol, ”out of the box” så att säga, men det är ju bara en test med just den pipan och den ammunitionen och den just då erhållna hastigheten. Men samma resultat har jag också erfaret vid mina tester, en klart ökad precision och en åtskilligt bättre behandling av den icke önskvärda rekylkraften.

På försökstadie finns just nu även en större modell av rekyldämparen avsedd för fripistol, denna dämpare är nu testad och kommer i produktion under år 2008.

Epilog

Jag måste tillstå att jag ännu en gång har blivit mycket imponerad och speciellt roligt är att detta är en Svensk konstruktion, det är vi inte så bortskämda med.
Jag vet att det ligger massor av timmar, ja många månader av beräkningar och återigen nya tester innan den färdiga rekyldämparen har fått sin nuvarande status.
Denna mönsterskyddade rekyldämpare är ett tydligt bevis på att det ännu finns kvar ett kreativt nytänkande även i vapenbranchen, och detta sker i Sverige. Har du möjlighet köp en när den kommer ut på marknaden, du kommer inte att ångra dig.

Har du några frågor kontakta då : Ronny på Interprodukter i Hässleholm. Tel 0451 15595

Rev. 2012 10 Arne Nohlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s