Morini’s sikte CM 22

Av en ren tillfällighet tvingades jag demontera ett Morini sikte och jag ansåg att det kunde vara på plats att dokumentera siktet lite mer i bild och text, för det är ytterst sällan som ett sådant sikte behöver demonteras.

Morini siktet är av mycket hög klas och är ställbart i alla tänkbara riktningar, inte bara i höjd och sidled utan siktespringan är också steglöst ställbar.

Siktet har bra symboler för de olika justeringarna och är mycket precist i sitt utförande och därför helt glappfritt, tillverkat i stål och aluminium, med absolut högsta tänkbara precision.

Som enda underhåll, krävs att man oljar in justerskruvarna någon eller några gånger per år med mycket tunn olja typ Break free.

Bild 1

På bild 1 kan vi se den bussning som är gängad både invändig och utvändigt med en mycket fingängad gänga, detta är höjdjusteringen. Vi kan också se de två uttagen för tryckfjädrarna som utgör belastningen för höjdjusteringen och slutligen hålen för den främre låsningen.

Bild 2

Här på bild 2 kan vi se i stark förstorning, av den fingängade skruven för höjdjustering, vi kan också se att det finns en fjäderbelastad kula för att eliminera allt glapp i sidled. och slutligen uttaget för de båda tryckfjädrarna.

Bild 3

På bild 3 kan vi se låsningen som inte har presspassning och vi kan se de båda tryckfjädrarna som utgör belastningen för höjdjusteringen.

Epilog

Siktet är ju som jag angav i ingressen av mycket hög klass och kanske ett av de allra bästa siktesmekanismerna på marknaden. Lätt att justera åt rätt håll och mycket tillförlitligt och dessutom helt glappfritt och utfört i ett material som tom tål sot-tändare utan problem.

Arne Nohlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s