Automateld

Automateld i pistoler.
Jag får under ett år ganska många brev ca 2000 per år som är direkt relaterade till skytte och ett litet antal av dessa brev handlar  just om begreppet Automateld. Detta fel som är mera framträdande på en del tryckmekanismer och mycket sällan förekommande på en del fabrikat. Men de flesta pistolerna kan drabbas av begreppet automateld.

Vad är då automateld?
Kan mitt vapen drabbas?
Vad kan hända ?
kulspruta_1adam

Automat eld .
Låt oss först bena ut vad begreppet automateld innebär rent konkret. Våra pistoler gamla som nya så har dom en direkt koppling i rakt nedstigande led med våra kulsprutor. Vad som skiljer dom åt är egentligen att kulsprutan är ett helautomatiskt vapen och våra pistoler är ett halvautomatiskt vapen.
Med halvautomatiskt vapen så krävs att man trycker in avtryckaren för varje skott.
Så egentligen är skillnaden ganska hårfin och begränsningen i en pistol mellan automateld och halvautomatisk eld är hårfin. Allt hänger egentligen på en enda detalj i vår mekanism, UPPHAKETS storlek.
När vårt vapen går över i läge automateld så sker följande, varje gång vi håller inne avtryckaren så skjuts
de antal skott vi har i magasinet av, rekylen blir mycket kraftig speciellt då på ett grovkalibriga vapen och pistolpipan reses upp mot taket innan magasinet är slut.
Med andra ord så kan inte skytten kontrollera, eller har svårt att kontrollera  var skotten kommer att träffa! Men det kan också vara så att enstaka skott avlossas och att vapnet ibland fungerar som det ska och automatelden då uppstår sporadiskt.
Hur ofta uppstår då denna automateld? En del skyttar har kanske aldrig någon gång drabbats av detta problem, men de flesta har både hört och kanske också drabbats av detta riktigt obehagliga och farliga problem.

Det absolut vanligaste felet som genererar automateld.

Visst kan vår tryckmekanism drabbats av mekaniska fel som i sin tur innebär en Automateld i vårt vapen, men detta är sällsynt men förekommer, då och då.
Men den enskilt största anledningen till just Automateld är en feljusterad avtrycksmekanism, för tyvärr finns det en koppling i de flesta avtryck mekanismer mellan ett kort släp i förtrycket och en litet ibland livsfarligt litet upphak mellan hane och sear.
För att uppnå en acceptabel livslängd på våra upphaksytor är det viktigt att på vintertid använda olja typ Break Free på upphaksytorna och på sommaren använda tex vapenfett på upphakets ytor.
Nackdelen med att använda fett är att det gärna förorenas med smuts mera än vad oljan gör, så en frekvent rengöring är att föredra.

tryckpunkt_3,jpg

Bild 1 Visar en modern avtrycksmekanism tillverkare Morini, men denna typ av mekanism är mycket vanlig och är på inget sätt mer drabbad av automateld mera än någon annan mekanism.
Vi kan se vad det är som skiljer mellan en halvautomatisk eld och en helautomatisk eld.
OBS att upphakets storlek är för litet på bilden ovanför.
Det är bara upphaket  som garanterar att INTE skott efter skott avlossas.
Ytorna på både sear och hanen är oftast sätthärdade (ythärdade) ner till kanske några tiondelar av detaljens tjocklek. Det är dels mycket viktigt att dessa ytor som
jobbar direkt mot varandra är rengjord och infettade eller inoljade.
En dålig rengöring sliter hårt på dessa upphaksytor som direkt avgör kvaliten på vårt avtrycks mekanism..

Även mekanismen på den undre bilden är en Morini mekanism, men denna mekanism användes  i artikel på grund av att jag lätt kom åt dessa bilder och att den är en bra representant för en föredömligt bra mekanism..
En mekanism som nu har tagit ännu ett stort steg framåt, Morini CM 22 Expert.

 

Bild 4
Bild 2 Här kan vi återigen se upphaksytorna som på gränsen till att vara för små.

 

Här kan vi se en ganska typisk tryckmekanism ganska vanligt förekommande ute på marknaden.  OBS upphaket mellan sear och hane, det är på detta upphak som allt hänger på!

Bild 3

Här kan vi se ett typiskt överlapp på sear och hanens ytor, förvisso är de så viktiga upphaksytorna. kanske väl kraftigt överdrivna, men de ger ändå ett perspektiv på hur viktig just detta upphak är, om vi  vill behålla vårt halvautomatiska vapen och kunna skjuta med det med full säkerhet.
tryckpunkt_5
Tyvärr är det så att förtryckets längd eller släp, direkt är beroende av upphakets storlek. Om man är någorlunda kunnig i just avtrycksmekanismer, så kan man direkt känna om vapnet har ett farligt injusterat förtryck, med alldeles för litet upphak mellan sear och hane.

Epilog.

Naturligtvis kan material såsom som sear och hane gå sönder och katastrofen är ett faktum, men detta är något  som vi normalt inte kan styra över, men en regelbunden kontroll av dessa upphaksytor kan på ett mycket markant  sätt trygga säkerheten, både för dig själv och andra skyttar.
Viktigt är också att regelbundet göra rent och på vintern smörja in ytorna i tunn olja och på övriga årstider använda tex kronans vapenfett.
För om du har bestämt dig för att  strunta i allt vad  vapenvård heter, men att du ändå kan tänka dig att göra något enstaka åtgärd, då är det här du ska lägga din omsorg!
Oftast kommer man bara åt en enda ypphaksyta, den på hammaren, men detta fungerar perfekt, det går oftast bra att utifrån rengöra upphaksytan på sear och applicera fett / olja på hammarens upphaksyta

Var rädd om ditt upphak det kan rädda liv!

Arne Nohlberg 2013 01 06

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s