Hörselskydd

För ganska många år sedan så kom de flesta unga män i kontakt med skyttet för allra första gången genom att göra militärtjänst.
Vanligt var då på den gamla tiden ( 40 -60 talet) så sköts det på våra militära skjutbanor, enbart utan hörselskydd, man använde då  oftast kaliber 6,5 mm, ordenligt uppladdade patroner.
Detta pågick år efter år även om en del värnpliktiga kom på en idee att blockera en del av ljudet genom att stoppa tomhylsor i öronen.
Men detta ansågs då som mindra manligt och renderade förmodligen ganska många pikar, från andra värnpliktiga och från BEFÄL!
Ut ur militärtjänsten ryckte det ut en stor del hörselskadade män..

Nåväl tiden gick ju och antalet muckade värnpliktiga med grova hörselskador ökade år efter år på grund av ett större antal fyrtiotallister som både gjorde värnplikt, sköt och skades i sin hörsel.
Så småningom så tillkom en sorts vadd ( Billesholms tillverkad vadd) som skulle dämpa oljudet, men det var i högsta grad frivilligt att använda denna vadd och många ansåg det vara lite käringaktigt att stoppa vadd i öronen, då missade man ju en del av smällen.
orat2

Men låt oss raskt kliva fram en sådär 50 år i tiden och ta en titt på nutidens allt mer fantastiska hörselskydd.
Jag skrev 2006 en artikel om hörselskydd och låter denna artikel vara kvar som en referensartikel..
Det är min stora förhoppning att ett bra hörselskydd återfinns hos varje skytt och om det inte är så, hoppas jag att du tar del av min artikel, och förbättrar ditt hörselskydd, för tyvärr så kan ingen läkare i Världen reparera  en skadad hörsel. Naturligtvis kan man genom olika apparater ändå leva ett hyfsat liv, men en skadad hörsel kan ske på  några sekunder och innebära ett livslångt elände/handikap.

 peltor31

Detta är det bästa Peltor kan få fram i dag..
Peltor Sportac WS Blåtandskåpa är den perfekta hörselkåpan för dig som vill slippa kablar och passar utmärkt till alla blåtandskompatibla radiomodeller från Zodiac. Sportac WS ger dig möjligheten att enkelt justera volymen på omgivande ljud, filtrera bort vissa oönskade frekvenser och samtidigt skydda öronen från skadliga ljudnivåer i själva skottögonblicket. Blåtandsfunktionen möjliggör även trådlös anslutning till din mobiltelefon eller andra kommunikationsenheter. Pris 3495:-
Finns på Outdorrexperten.

peltor_sport_hunt

Peltor SportTac Hunting är ett effektivt, hopfällbart hörselskydd speciellt framtaget för jägare och skyttar. SportTac Hunting kan anslutas till jaktradio och är försett med en automatiskt avstängningsfunktion. Hörselskyddet har även en smidig funktion för aktiv volymreglering som motverkar abrupt avstängning av ljudet. Peltor SportTac Hunting är ett idealiskt hörselskydd för högfrekvent buller och kommer med utbytbara ytterskal i grönt och orange gör det lätt att byta färg på kåporna. Pris 1295:-
Finns på Outdorrexperten.. och på många andra ställen. Outdorrexperten.

Anledningen till de aktiva skydden är att dom är helt överlägsna passiva skydd, man hör vad som sägs på skjutstationerna utan att ständigt behöva slänga av och på hörselskydden.
Kan verkligen rekommenderas..

peltor_bulls_eye

Här då slutligen ett par passiva hörselskyddm men ändå med fullgod dämpning.
Ett hörselskydd från Peltor med extremt hög dämpning. För extremt bullriga situationer eller när din koncentration inte får störas av ljud. En teknik med dubbla kåpskal, som minimerar resonansen i kåpan och ger maximal dämpning av höga frekvenser. Innervolymen och volymen mellan skalen är akustiskt sammankopplade för att ge största möjliga dämpning av låga frekvenser. Bekväma, breda tätningsringar, fyllda med mjukt plastskum för idealisk passform och lågt tryck mot huvudet. Finns i militärgrönt.
Kostar i dag 269:-
OBS ej aktivt skydd.. Finns på många ställen bla Outdorrexperten.
peltor_sup

Supreme Pro Hörselskydd erbjuder jägaren ett riktigt kvalitets hörselskydd från MSA-Sordin. Ljudkvaliten är suverän och kåpan erbjuder mycket god riktningskänsla och komprimering (sänkning) av höga ljud istället för att klippa av. Ingång AUX finns jaktradio, hundpejl, cd-spelare osv (3,5mm standard). Elektroniska komponenter har ersatts med en s.k. ASIC. Detta medför bland annat låg batteriförbrukning (600h batteri) och att impulsljuden inte klipps av utan att allt ljud sänks till en ofarlig nivå, 82 dB(A). Med detta hörselskydd kan du kommunicerad med dina kamrater, även när det skjuts omkring dig.
Outdorrexperten.

Teknisk specifikation

Hopfällbar bygel: Ja Ljudkvalitet: Stereo Ljudnivåbegränsning, max 82 dB: Ja AUX ingång: Ja Förstärkning av omgivningsljud: Ja Automatisk avstängning: Ja, efter 4 timmar Varning vid låg batterispänning: Ja Batterilängd: 600 timmar Vikt utan batteri: 310g

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

I Supreme Pro Hörselskydd erbjuds användaren två separata, väl skyddade, mikrofoner som ger stereorffekt och bra riktningsverkan. Den har automatisk avstängning och drifttiden är cirka 300 timmar med 2 AA batterier. Pris 895:- Outdorrexperten. Kolla in priset..

Insta-Mold

Ett mycket omtyckt personligt formgjutet hörselskydd av massivt mjukt och behagligt silikon som kan fås i flera färger med eller utan nacksnöre och klämma.

instamold-dampning_s

Passar dig som önskar en kraftig dämpning eller ljudreducering och används med fördel till fritidsaktiviteter så som t ex båtliv, skytte, gräsklippning eller annan bullrig miljö.
Insta-Mold används också inom industri och hantverk för de miljöer där man normalt sett annars brukar använda traditionella hörselkåpor men med fördelen att man slipper bli varm eller svettig om öronen på sommaren.
Man kan dessutom ha en mössa på vintern utan problem och för personer som bär glasögon/skyddsglasögon passar Insta-Mold förträffligt.

Hörselskydden har dämpningsvärde SNR-29.

oronproppar

Earpro ett annat suveränt sätt att skydda hörsel. Interprodukter i Hässleholm, fråga efter Ronny.
Detta skydd har min son provat under många år och är mycket nöjd..

Epilog.

Jag ser tyvärr måste jag säga, nya skyttar som kommer gång på gång till våra skyttekvällar men aldrig investerar i egna hörselskydd utan skjuter för jämnan med klubbens gamla slitna skydd. Det är just för er som denna artikel är tillkommen, men jag är övertygad om att det finns en stort latent behov av nya hörselskydd.
För många år sedan skiftatde jag och sonen Marcus över till aktiva hörselskydd, det gav en helt ny dimension
till skyttet, plötsligt hörde vi vad skjutledaren sade, utan att behöva ta kåporna av och på..
Så glöm inte att ingen läkare kan reparera en helt förstörd hörsel använd kåpor eller andra hörselskydd.

Arne Nohlberg 2013 01 14

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s