Stödhand eller ej! hur är det med rättvisan?

veteran4
Vad hela denna artikel handlar om är rättigheten för skyttar i veteran äldre att få använda stödhand inte bara i vapengrupp C utan i A, R och B vapengrupper på fältskyttetävlingar.
I dag är det endast möjligt att använda stödhand för Vet äldre i vapengrupp C, den lättaste klassen att skjuta i..
Under ett flertal år har frågan om stödhand för äldre VET Ä skyttar i alla vapengrupper varit ute på remiss och även testats under några år i några olika kretsar.
Men samtliga dessa tester eller vad vi nu ska kalla detta för, är nu avbrytna och vi är tillbaka till ruta ett igen..

Detta regelverk MED STÖDHAND PÅ ALLA STATIONER FÖR VET ÄLDRE SKYTTAR grundar sig på att försöka att skapa en någorlunda rättvisa förhållande mellan unga och gamla skyttar, Detta med olika klassningssystem är inget unikt för just skyttesporten, det finns inom i stort sett alla sporter.
Men att det inte fungerade inom vår sport är baserat på  ren avundsjuka och allt handlar om att INTE vet Ä ska få använda stödhand på samtliga skjutstationer och i samtliga vapengrupper på en fälltbana!

Jag förmodar att någon yngre skytt har fått spö av en gammal vet Ä och tagit illa vid sig!!

Det är ju märkligt att den vapengruppen som är lättast att skjuta för VET Ä, är utan tvekan C gruppen och där är det tillåtet att använda stödhand på alla stationer, men den betydligt svårare skjutningen med R, B och A vapen, då gäller inte regel om stödhand på alla stationer för Vet Ä längre!!!

Vad som då  inte är bara makabert utan också unikt är att i dag så klassas Veteran Äldre ( 65 år och uppåt) i alla vapengrupper utom C gruppen, som seniorer och tävlar på samma villkor som en tjugoåring!
Detta vågar jag påstå är unikt i Sverige att sjuttioåriga gubbar eller gummor tävlar i samma vapengrupp, som juniorer och seniorer gör!… .
I den lätta C vapengruppen råder en regel att vet äldre har tillåtelse att ha stödhand i varje skjutstation, men i R (revolver B vapen och A vapen (tjänstevapen gruppen) då ska det anses som rättvisa förhållande, att tjugoåriga grabbar och flickor tävlar på samma villkor som sjuttioårigar????

Under en period på ett par år så genomfördes en test med stödhand i alla vapengrupper för vet Ä i vissa kretsar runt om i Sverige.

För att att då undergräva denna provperiod med stödhand i samtliga vapengrupper så använde en del arrangörer/föreningar, tillåtelse att använda stödhand på alla fältstationer för alla skyttar, man bestämde sig för att inte ens ge denna testperiod en chans, utan underminerade allt med en ny hemmasnickarad vansinnigt dålig regel!!!

veteran2

För att få lite perspektiv på detta förfarande som jag förmodar att Pistolskytteförbundet är ensamma om i hela Idrottsverige. I alla förbund som jag har kunnat se har ett handikapp system när det gäller åldersindelningen så finns inget enda förbund, där man låter 20 åringar tävla på samma premisser som 65 -75 åringa gubbar och gummor.
Detta vansinniga handikappsystem som SPF använder fortgår år efter år, det trumfas igenom på årsmöten det ena åldersrelaterade handikapp fientliga förslaget efter det andra.
Jag anser att tycker man på förbundsnivå att äldre skyttar vill man inte ha ute på tävlingarna eller inom föreningarna, så är det ärligare att direkt påtala detta.

Detta är inte bara en stor orättvisa detta är också ett bevis på att när du börjar bli gammal så är det bara att lägga av med Pistolskytte, också detta är en mycket ovanlig syn på gamla trotjänare och medlemmar som brukar i andra föreningar välkommnas kvar som de kunniga medlemmar som de ändå är.
Även om då kroppen i ett naturligt åldrande har börjat spela små spratt för den som bor i kroppen, synen har blivit sämre konditionen har minskat och ett darrande har infunnit sig i de flesta leder,

Kanske vore det bättre att ha riktiga Vet Ä klasser i A, B och R vapen grupper, men jag kan riktigt höra den som protesterar i att det blir för många klasser, detta håller jag inte med om.
Med dagens teknik är det bara ett par knapptryckningar så är detta  fixat utan problem och detta funkar ju fint i C gruppen på mängder av tävlingar utan några  problem.
Dessutom så ökar medelåldern för skyttar år efter år så det borde inte vara något problem att få till ett hyfsat antal skyttar i VET Ä i samtliga vapengrupper..

Tänk på du som kritiserar den naturliga avtagande förmågan som ett åldershandikap innebär, att även du om du får leva kommer att bli gammal och mer eller mindre skröplig. Det kan då kännas tryggt att det finns regler som till viss del åtminstoende försöker överbrygga det naturliga handikap som ändå ett åldrande innebär.
Lägg in motioner om detta i din förening din krets så att vi i framtiden inte ska behöva skämmas för vår regelsamling.

Epilog.  Detta problem som jag relaterar till i min artikel är något som bara måste kunna lösas upp.
Det har varit en surdeg i ganska många år..
Vi har sett ett flertal insändare i NP om just dessa urusla förhållande.
Personligen anser jag att detta är en skamfläck på vårt regelverk!
Det finns förmodligen flera andra lösningar på detta problem, för jag är helt övertygad om att med rättvisa regler kan vi behålla en hel del äldre skyttar kvar ute på både fältbanor och inom våra föreningar.

Oftast är det så att fältbanor byggs av elitskyttar och är i högsta grad avsedda för elitskyttar, andra skyttar får klara sig bäst de kan!
2013 02 Arne Nohlberg Har du en annan åsikt eller andra förslag, maila mig gärna.

Tack Gunnar Ericksson som belyste skillnaden mellan grupper och klasser..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s