Fälttävlingar, i framtiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är få förunnat att kunna spå eller sia om framtiden, jag vågar inte lova att det är just mina föraningar som kommer att råda i framtiden. Men man kan ju utan att vara synsk tillskriva framtiden för fältskyttet och även banskyttet ett ganska besvärligt utgångsläge nu och i framtiden.
Ingen har väl kunnat missa de alltmera ökande bensinkostnaderna.
Vad finns då att göra för att vända denna negativa trend som på sikt kommer att drastiskt minska vårt tävlingsutbyte med andra föreningar?

Jag kommer att rada upp en hel del argument och påstående som på ett mycket märkbart sätt kan förändra och förbättra vår situation. Kanske har du som läser denna artikel tips och råd, maila gärna in dom till mig.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bensinkostnader. Ingen enda lär väl ha missat att bensinkostnaderna ökar år efter år och få skulle förmodligen förvånas om bensinen kostade tjugo kronor litern om något eller några år.
Detta är något vi inget kan göra åt utan vi får bara acceptera faktum.
Naturligvis kan vi samåka och på detta sätt till vis del påverka resekostnaden.
Men detta är en åtgärd som för tillfället ibland fungerar och är inget att helt lita på i framtiden.
Lösningen på detta problem är istället mera lokala tävlingar, mer om detta senare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tävlingsanmälan på nätet, eller vänta och se när hela dagen flyter bort i en enda lång väntan!
Att kunna anmäla och få en ganska exakt starttid för en eller flera vapenklasser anser jag vara en självklarhet idag. Följande senario är allt för vanligt i dag: Du avser att skjuta i tre vapenklasser och är på fältskjutningen klockan 08 på morgonen, men du har ingen aning om när du ska starta i den första, andra eller tredje starten!
Hela dagen bara försvinner!!!
Göteborgs alliansen var mycket tidiga med en tävlingsanmälan på nätet och har varit ett stort föredöme för andra arrangörer av fälttävlingar,.när det gäller arrangemang av smidiga och välbesökta fälttävlingar.
Självklart borde vårt förbund tillhandahålla datorprogram där denna form av anmälan ingår, vi får med detta också likartade resultatlistor över hela landet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lokala tävlingar Skaraborgspokalen är vår krets lokala tävling, som har varit igång under många år och har fungerat mycket bra för både elitskyttar och för nybörjare.
Så här är den uppbyggd:
Max fyra skyttar i varje patrull, från helst två olika föreningar. Ingen personal finns på stationerna. Två skjuter och de två andra tar tid och fungerar som funktionär, sedan byter man plats och noterar resultat och markerar.
I sekretariat finns en vapenkontrollant, en tävlingsledare och eventuellt en bisittare.
Hela tävlingen kräver en personalstyrka på ca tre till fyra personer. Detta ska då jämföras med en normal tävling som kräver ca tjugo personer, engagerade en hel dag.
Priser delas ut efter fyra deltävlingar (på olika föreningars skjutbanor)  i samband med kretsens årsmöte.
En viss del av startavgiften går till kassan i kretsen.
Var finns då svagheten i denna lokala tävlingsform, jo antalet deltagare kan inte vara mycket mera än ca sextio tävlande,
Då tar tävlingen för lång tid.
Men även detta kan man styra upp genom att ha tävlingsanmälan på nätet då vet man hur många som kommer och kan dimensionera kravet på personal efter antalet anmälda tävlande.

Den lokala tävlingens fördelar, Den kan skjutas i flera vapengrupper, ju flera varv man kan klämma in i en  tävling med samma Skjutmål, desto mera förstärker tävlingen kretsen och föreningens ekonomi:

Naturligtvis kan man öka antalet fyra gånger per år till kanske sex eller åtta gånger per år. Detta är en tävlingsform som passar perfekt in i varje organisation.
Minskar reresekostnader ger ett ökat utbyte mellan kretsens föreningar och kanske också andra närstående föreningar.

Den nionde stationen. Det är min fasta övertygelse vi  inte är beredda att vika en hel dag för att vänta på att skjuta eller på att resultaten ska presenteras. Jag är lika övertygad om att just skjutresultaten måste fram bilxtsnabbt. För att då kunna presentera en gällande resultatlista  måste en station till införas, den nionde stationen.
Alla som skjutet fullt hänvisas till den nionde stationen, där svårighetsgraden är betydligt svårare, med flera poängmål.
Där det ska vara i stort sett omöjligt att skjuta fullt..
Här kan man nu plocka fram puckarna på långa avstånd.
Här avgöres tävlingen för alla som skjutet fullt.
Ingen behöver gå att vänta på en särskjutning timme efter timme.
Man kan inte kräva att en skytt som skjutet fullt tidigt på morgonen ska gå hela dagen och vänta på en särskjutning fram på kvällen.
Som en sidoeffekt på den nionde stationen kan vi kanske förvänta oss att målen på ordinarie fältbana placeras inom rätt skjutavstånd och att rätta tider anges på station, helt enligt SHB.
För helt plötsligt så gör det inget om tre. fyra eller varför inte fem skyttar skjuter fullt.
Iväg med dom till station nio.

c_b100

Priser och avgifter. Detta med priser som delas ut i dag, tycker jag man ska sluta med så fort som möjligt,
Prisborden med dyrgripar så som locktång, har för läge sedan spelat ut sin roll.
Om man nödvändigtvis måste dela ut pris använd medaljonger som är lätta att skicka i ett kuvert…

Startavgiften  Är idag oftast runt etthundra kronor per start, jag tycker man ska bibehålla denna avgift, trots att man slutar med vanliga  priser. Föreningarn behöver varje krona dom kan få in i startavgifter, för att driva verksamheten vidare inför framtiden. Döremot skulle jag vilja införa en rabatt för den som går tre varv, han eller hon borde få en femtiolapp i rabatt på startavgiften för det tredje varvet.

Epilog

Detta skickade in till NP för många månader sedan och har inte publiceras. Jag anser ändå att i denna artikel finns användbara tips och råd inför framtida skyttetävlingar och framför allt så finns det vissa halmstrån vi kan hänga oss kvar med.
Någon kanske undrar varför nästan alla mina artiklar handlar om fältskytte och mycket lite banskytte,
det beror på att jag numera enbart skjuter fältskytte..
Alla bilder från SM 2003 i Skövde
Har du mera tips och råd så maila gär mig..

Arne Nohlberg  2013 02

 

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s