Verktyg vid reparation, och justering av vapen

IMG_0524

 

Jag får ibland frågan om vilka verktyg man behöver för att kunna laga och justera vapen, detta gäller då både pistoler och revolver..
Förutom specialverktyg som alltid har en förmåga att göra livet lite lättare just då,  så krävs ett visst antal vanliga verktyg såsom skruvmejslar, tänger och kanske en Dremmel eller en likvärdig maskin. de flesta verktyg går att köpa, men de allra flesta går att tillverka själv, för en spottstyver.
Men naturligtvis är det så att dessa båda vapen  kräver i stort sett helt olika verktyg.
Här kommer ett litet urval av mina specialverktyg, samtliga utom drivdornen är tillverkade av mig själv.

Men låt mig börja och berätta om det kanske viktigaste verktygen i verktygslådan.
Nämligen drivdornsatsen, denna finns att köpa på flera olika inköpställen bla på Ahlsell, finns också på Verktyg on line kostar 275 kr
Kostnaden är några hundralappar och livslängden vid rätt skötsel är nästan obegränsad.

Ett bra tips är att aldrig demontera ett rörstift eller en stålstift, med annat verktyg än drivdorn.

Jag har på bilden lagt upp en demonterad drivdorn vid sidan av drivdornsatsen, man kan då se att drivdornen är försedda med en styrning och själva dornen kan skjutas in och ut i den yttre drivdorns hållaren.
Jag har vi ett flertal tillfällen sett tryckmekanismer och andra vapendelar svårt skadade genom att någon ”kunnig” har försökt att  demontera stålstift och spännstift, med spikar och andra föremål..
Mera om stålstift och spännstift senare i artikel.
IMG_0511

 Bild 2
Visar en special fixture/mothåll  för just Morini CM 22 tryckmekanism, den ger en bra arbetsyta med en perfekt mothåll vid arbete i avtrycksmekanism. Morinis mekanism är inte hel plan och när den anbringas på ett plant underlag, utan den kräver lite olika nivåer på mothållet. Detta mothåll ger ett bra underlag och skadar ej mekanismens yta.
Hålen passar perfekt mot de stålstift som mekanismen är ihopsatt med..

IMG_0514

Bild 3 Visar ett hemmatillverkat verktyg som användes för att justera tryckpunkten på pistoler och speciellt då på finkalibriga pistoler.
Man kan justera hylsan som är gängad och finns i sluttryckets injustering av tryckpunkten.
Uttaget är gjort med en kapskiva till en Dremmel..
Detta verktyg passar också bra till siktesdemonteing och montering på Smith & Wesson revolvrar..

IMG_0518
Bild 4
Visar en magasinjusterare, det är förödande för ett magasin att börja justera patronförareläppar med en linjetång, detta kan bara sluta på ett sätt att magasinet får bytas ut. Jag har använt en 6 mm silverstål och sedan sågat ett spår där patronförareläpparna passar in. Detta verktyg fungerar perfekt och är lätt att vid behov ta med till skjutbanan.

IMG_0591

Bild 5
Ett mycket enkelt och användbart verktyg för rengöring av patronlägen, detta verktyg består av en träpinne och en avsågad och formad hylsa, på bild 5  i kaliber .22. Men det går att göra verktyg av denna typ, till samtliga kaliber, det fungerar fint även på en revolvertrumma.
Den avsågade hylsan formas och limmas fast med epoxlim på trästaven, det går att forma till den avsågade hylsan så att den passar i varje patronläge.
Ett enkelt och mycket användbart verktyg för riktigt låg pris..

Revolververktyg.

IMG_0509

Bild 6
Detta är en vanlig spårskruvmejsel som har donerats till rebounder monterare, skruvmejsel är böjd i spetsen och ett spår är utslipat i den böjda delen av mejsel. Detta är ett drömläge att kunna använda detta verktyg när man återmonterar fjädern för reboundern i en revolver.

Bild 7  och 7A ersät
terr trumman vid reparation av mekanismen, det går ju inte att trycka av mekanismen utan att trumman är på plats, denna ersätter trumman och medger fullt arbete i mekanismen.
Fungerar helt perfekt…

Mycket användbart verktyg

IMG_0513
Bild 8
Används för att demontera och montera trumaxel på en revolver, jag förmodar att de flesta vet att denna är oftast vänstergängad, men hur många vet att det är ytterst svårt att skruva åt denna så att den inte lossnar.
Trummans axel  är tillverkad av ett mycket mjuk materiel och kroknar lätt, om andra verktyg användes!
En tång vid demontering av trummans axel ger en svänghjulseffekt som kan belasta axel så att den kroknar.
Med hjälp av detta verktyg anbringat på den lettrade delen av trumaxel, är det lätt som en plätt attt både demontera och montera trumaxel.
OBS Skulle trummans axel lossna så går det inte att fälla ut trumman, den förblir låst..
Detta lilla verktyg ( stark förstorning på bild) är mycket användbart och skadar inte trummans axel..

Bild 9
Visar en yoke justerare, detta är en hemma tillverkad expander för att kunna expandera axel för yoke. Det är sällan som denna axel är i behov av justering, men det förkommer att det glappar svårt, då är detta verktyg perfekt. Men observera att den ger en radiell ökning av yokens diameter och ger ingen förlängning av yokaxel.

IMG_0531

Bild 10
Spännstiftet (rörstift)  till vänster är ju precis som namnet antyder ett stift som spänner sig fast i hålet,
Detta är med stor sannolikhet det billigaste sättet att låsa fast en del till en annan. Men det är inte användbart när stiftet ska utgöra en låsning och samtidigt en lageryta, då är stålstiftet till höger den absolut bästa lösningen.
Här ställs mycket högre krav på hålets karaktär än vad ett spännstift gör.
Spännstiften byts ut vid behov, stålstiften däremot är svåra att åtgärda vid förslitning, använd då istället LOCTITE som låsning, kan överbrygga fel (glapp) på uopp till 2 tiondels millimeter.
IMG_0547

Bild 11. Två av mina brynen, det stora brynet är ett dimantbryne och är användbart i alla härdade ytor.
Bryne nummer två är ett vanligt bryne som är användbart lite överallt.. Båda brynen är finkorniga eller mycket finkorniga brynen. Det gäller att få till en riktigt bra yta efter en reparation.
Ibland kan man till och med tvingas att polera ytan efter reparation.
I min verktygslåda finns det mycket mera specialverktyg för rep av vapen , men dom får jag återkomma till..

IMG_0719

Ett bladmått är naturligtvis ett måste när det gäller att mäta..

Epilog
Detta är ett litet urval av verktyg som är bra att ha vid riktiga reparationer av både revolver och pistoler. Det är oftast förödande för alla typer av mekanismer om dom måste umgårs med felaktiga verktyg,  Oftast skadas känsliga ytor .
Bra verktyg kombinerat med kunskap är en bra grund för ett framgångsrikt justering och  reparation av handeldvapen.

Arne Nohlberg 2013 02

 

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s