Pip vikt på Morini CM 22 alla modeller.

Jag har under alla år varit mycket, mycket nöjd med min Morini CM 22 alu pistol, över 80 000 skjutna skott utan problem. Men en sak kunde jag redan i början konstatera, att den medföljande pipvikten krävde att vikten skruvades av varje gång vapnet skulle rengöras.
Detta tröttnade jag på ganska fort och beslöt mig för att skapa en egen vikt som inte kräver demontering före isärtagning för rengöring.
Pip vikten ska som kanske de flesta vet, vara så tung att vapnet  balanserar på en tänkt punkt  ca 39 mm före avtryckaren.

vapenvikt12Morinis original pip vikt, är ganska krångligt att ta bort, denna pip vikt som är fastsatt med tre stycken M3 skruv.. Varje gång pistolen ska rengöras, så måste vikten skruvas bort.

IMG_0601Jag beslöt nästan direkt att ersätta original pip vikten med en egen tillverkad pip vikt som kunde vara kvar även vid demonteringen och monteringen av pistolens olika delar. Pip vikten är enkelt tillverkad i fyrkantstål.

IMG_0607Här samma vikt sedd underifrån på pistolen.

IMG_0615Pip vikten är tillverkad i fyr kantstål med måttet 10×10 mm längden är 85 mm och den totala vikten är 60 gram detta ger min Morini pistol en perfekt balans på måttet ca 39 mm före avtryckaren.
Hålen är borrade med 3 mm borr och försänkta med 6 mm borr, och slutligen skruvarna är insexskruvar M3x10 mm.
Det räcker gott med bara två skruvar…M3x10 mm
OBS använd  inte längre skruvar.
Man kan då om man önskar en mindre eller större vikt räkna ut att varje cm vikt ger ungefär 7,6 gram..
Man kan tex lägga två vikter på varandra, detta ger då 120 gram på pipan, eller man kan halvera tjockleken på fyr kantstålet till 10X5 mm och få en lättare vikt ca 30 gram.
Hålen i pip vikten motsvarar den redan borrade och gängade hålen i pistolen,
Det går att testa genom att använda tejp och försiktigt anbringa olika tyngder på pipan, för att få till en vikt som passar just dig.
Åk gärna och skjut med den vid tillfället viktade pistolen också, stirra dig inte blind på måttet ca 39 mm.

IMG_0617Samma pip vikt sett från sidan..

Blånering en gammal metod att rostskydda stål…

IMG_0621Vikten är slutligen blånerad, jag har under många år använt Perma Blue som blåneringsmedel.
Tyvärr har det inte gått att köpa under ganska många år på grund av EU har klassat detta som ej önskvärt medel.
Men nu verkar den finnas i handel igen, pris under en hundralapp!
Räcker i många år …
Men jag har en tub som är mycket dryg och är nära nog perfekt för mindre arbeten på vapen.
När det gäller just blånering så är det ämne som man skulle kunna skriva en artikel om.
Det är idag endast vad jag kan förstå, enbart vapensmeder som har en varmblåningsvätska tillgänglig..
En vapensmed har eller använder en 140-graders uppvärm vätska när han eller hon blånerar och gör en svartoxidering av vapnet, men naturligtvis kostar detta en slant.
Bra att veta att blånering är inte som en färg att det täcker småskavanker, tvärtom så framträder en dålig yta mera genom en blånering.

Lite om blånering för oss amatörer..

Blånering är nästan alltid en industriell process man använder för att rostskydda stålmaterial. En fullgod blånering i dess sanna form går till på fölljande sätt, genom att man efter eventuell härdning så  hettar man upp materialet till 400-500ºC och låter det svalna i rumstemperatur. Detta kallas för anlöpning  och görs för att få vissa önskade egenskaper av materialet, blåneringen är sedan en bonuseffekt.
Sedan doppas den delen som ska blåneras i en uppvärmd blåneringsvätska. ju flera dopp ju mörkare nyans på det blånerade föremålet.
Blåneringen får en blåsvart färg på grund av ett tunt oxidlager utanpå materialet, detta ger då stålet en viss motståndskraft mot rost, denna blåsvarta färg anser många vara väldigt tilltalande och anses ha ett dekorativt värde. Bland annat pistol/mekanismer blåneras ofta, men denna blånering faller  under en kategori av ”falsk” blånering, en riktig blånering utförs så att materialet kokas i så kallad blåneringsvätska för att få den eftertraktade färgen.

Kallblånering med typ Perma Blue vätska är en ren kallblånering och kräver att föremålet för blåneringen dels är absolut fritt från fett och oljor.
En förberedelse av objektet är nödvändigt att genom försiktigt slipa ytan som ska blåneras med ett fint stålull, innan Perma Blue påföres.
När den blånerade delen är klar för blånering, viktigt att allt fett är borta?
Ett lätt slipning har utförts med stålull, använd gärna tyghandskar, när du påför blåneringen, för att inte påföra detaljen det fett som nästan alltid finns på fingrarna, vänta en stund torka av överflödigt vätska. Lägg på mera vätska tills du är nöjd med resultatet. Det finns också en ganska bra bruksanvisning på tuben..

Perma Blue har jag testat under många år och det har fungerat helt perfekt, jag tillhör inte dom som vill ha ett kar med uppvärmd blåneringsvätska stående hemma.
Perma Blue har fungerat perfekt för smålagningar på vapen och även på en större detalj som pipvikten.
Men naturligtvis kan man inte jämföra denna blånering medd en blånering från en vapensmed, men jag är ändå nöjd med det resultat som Perma Blue har gett…

Men som sagt det finns bra kallblåneringsvätska typ Perma Blue.

Midway har också en sats med kallblåneringsvätskor.

Info om säkerheten för användaren av Perma Blue.

Mera om Morini CM 22

Morini CM 22

Epilog Just måttet av tyngdpunkten ca 39 mm framför avtryckaren är ett mått som är noga utprovat och har för min del inneburet en betydligt bättre balans i pistolen och därav ett bättre fältskytte.
Någon kanske vänder sig mot att först köpa ett mycket lätt vapen, delvis tillverkat i aluminium och sedan skruva på en pip vikt, men jag försäkrar har du provat detta, så inser du snabbt fördelarna.
Detta med pip vikt och en välbalanserad pistol är i framför allt fältskytte en stor fördel..

Arne Nohlberg 2013 03 04

 

 

 

En kommentar

  1. […] Pip vikten har jag tillverkat själv, jag tröttnade på orginal pip-vikt genom att denna måste demonteras före isär tagningen av pistolen, därför tillverkade jag en egen i vikt fyrkantstål och använda orginalskruvarna för att fästa upp den, lackade den i svart färg. Pip-vikten väger 60 gram är tillverkad av 10×10 mm fyrkantstål och använder orginal fast sättnings-hål, sedan lackad i svart färg. Läs mera om pipvikt. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s