Derringer en liten men naggande god ikon i vapenvärlden.

Nu har min resa i gamla antika små pistoler,  återigen landat i USA och träffat på den mest kända av dom alla historiska pistoler, nämligen Derringer.
Detta var en fick pistol som på den tiden kunde skapa en viss trygghet, både hos män och kanske framförallt kvinnor.
Derringer var från allra första början en liten pistol, lätt att dölja, men ändå ett vapen med en viss respektabel eldkraft, tillräckligt nog för att mycket svårt skada eller döda en person, på nära håll…

derringer1

Ordet  Derringer är över hela världen synonymt med små fickpistoler. Mannen bakom denna konstruktion var Henry Deringer, men utav någon okänd anledning så stavades namnet på dessa välkända pistoler Derringer, med två R. Men konstruktörens namn stavades med ett R?

Derringers konstruktion och namnet Derringer kopierades av vapentillverkare runt om i världen och namnet Derringer användes på många andra tillverkares fick pistoler. På något sätt så blev namnet Derriger synonymt med fick-pistoler.
Deringers konkurrenter kopierade hans uppfinning och hade en egen design och använde namnet Derringer i sin egen reklam för sina egna fick pistoler.

derringer2

Men originalet Derriger var en enskotts pistol, som från början laddades genom  mynningen. Men utvecklingen gick ju framåt och även pistoler som laddades med patroner såg dagens ljus..En Derringer pistol är i allmänhet den minsta användbara vapnet i en given kaliberr.

Derringer var en populär pistol, till en början främst i USA och speciellt av damer som fann en stor trygghet i detta lilla smidiga vapen.
Den var på grund av sin storlek lätta att dölja i till exempel väskor eller i fickor.
Sådana vapen som utformats speciellt för kvinnor kallades ”muff pistoler”, på grund av sin kompakta storlek gör att de kan bäras i en muff.
Derringer pistol var en mycket enkel konstruktion i jämförelse med  andra dåtida pistoler, men det skedde ändå en viss utveckling av detta vapen..

Den ursprungliga Derringer pistolen laddades med endast en patron i kaliber . 40. men det fanns  längre fram i tiden en möjlighet att köpa pipor i många olika kaliber, se bild nedanför,.
Vid omladdning så svängdes pipan i sidled, eller böjdes ner,  för att komma åt omladdning av en ny patron..

derringer3

Den berömda Remington/ Derringer designen fördubblat kapaciteten, Kapaciteten fördubblades genom att lägga till ännu en en pipa till, vid sidan eller ovanför den befintliga pipan. Med tiden så fanns även 2×2, alltså fyra pipor.
Detta innbar att varje pipa laddas med en enda patron.

Remmington /Derringer var i kaliber .41 rimfire och var mycket populär.
Utgångshastigheten var ca 128 meter per sekund, tänk på att det var en mycket kort pipa och för vapnet en grov kaliber.
Ett modernt vapen i samma kaliber har ungefär dubbla utgångshastigheten.
Men trots den låga utgångshastigheten dödades många människor av välriktade skott från en dold Derriger.
Derringer såldes från 1866 till 1935 och kombinationen Derriger/Remington såldes 1866 – 1935.
Jag förmodar att rekylen med 357 magnum i pistolen inte skulle vara något att leka med!!

derringer4

Under åren mitten på artonhundratalet och framgent så presenterades det nya röksvaga krutet och nya patroner såg dagens ljus. Nu var det fritt fram att, använda mer moderna patroner, med betydligt större laddningar, detta var möjlig genom användning av rökfritt  krut. Borta var svartkrutet..

Den första klassica Renmington/ Derriger var en SA (single action), men utvecklingen drev fram dels fyr-pipiga pistoler, med piporna staplade i 2X2  och dels pistoler med DA (double action) tryck..

derringer5

En ganska udda variant av Derringer kallades COP 357 och tillverkades i Boise  Idaho. Vapnet var kamrat för . 357 magnum patroner och försett med fyra pipor.
COP 357 Derringer uppfanns? av Robert Hillberg ( förmodligen en svenskättling) vapnet liknade hans tidigare arbete med olika udda vapen . Se nedanför
derringer8
Nästan i alla delar av USA så fanns det vapensmeder som tillverkade kopior på Derringer pistolen, pistolens konstrultion spred sig över nästan hela världen, det var inte så noga då i mitten på artonhundratalet med patent och andra skydd för en bra konstruktion:

Det borde ju ha hänt olyckor med dessa ibland undermåliga vapen, men jag hittar inget om detta i historien..

En besläktad konstruktion, som lätt kunde förväxlas med Derringer och ofta jämfördes med Derringer var Semmerling pistolen. Den är en 5 skotts . 45 kalibrig ACP pistol, med manuell repetering. Pipan och mekanismen  fick dras framåt manuellt för att mata ut den avskjutna patronen och ladda en ny…
Dessa pistoler byggdes ursprungligen för USA arme och ett fåtal finns ute på marknaden och kan då och då återfinnas på vapenmarknaden till mycket höga priser.

derringer6

Typen  Remington/Derringer utförande är fortfarande i tillverkning år 2010 i USA , med namnet Bond i vapnets beteckning. Derringer är den minsta pistol som kan hantera de största kalibrarna . En del fakta talar för Derringer som ett dolt lättgömt vapen som  på grund av sin storlek samt snabbhet att kunna användas som ett gott självförsvar.

Remington gjorde konkurs år 1881, två år senare köptes varumärket och företagets konstruktioner  av ett företag  Hartley & Graham i New York, en stor återförsäljare av vapen i USA.
År 1921 såldes företaget återigen till Du Point företaget, Du Point delade upp företaget och sålde sedan separat ut alla Remington vapen, vad som egentligen hände med företaget Derringer framstår inte….
De sista Derringer pistolerna från USA såldes 1935.

derringer7

På grund av pistolens  ringa storlek och och möjligheten till att förvara den dold och snabb tillgänglighet allt detta spädde på Derringers ibland tvivelaktiga rykte som en utmärkt verktyg för mördare .och då speciellt lönnmördare.

 

Bilden visar när USA president Abraham Lincoln sköts av: John Wilkes Booth. Med en Philadelfia Derringer.

Henry Deringer s produktionsrekord och samtida register av hans efterföljare, visar att dessa pistoler  nästan alltid såldes i matchande par. Ett typiskt pris va då 15 – 25 dollar, ett ganska högt pris på den tiden..
Men pistolerna var oftast graverade med lite pristillägg och med olika silverinlägg på mekanism och på kolv..
Valet av att köpa ett par, var delvis  för att kompensera för den begränsade stoppkraften i en ett skotts, kortpipig pistol, och för att kompensera för en konstruktion betydligt mindre tillförlitliga än senare
patron försedda Derringer var…

Totalt har cirka 15.000 Derringer pistoler tillverkas. Med piplängder mellan 1,5 tum till 6 tum.

Epilog
Jag kunde inte låta bli att belysa denna välkända pistol, en gång känd som en lömsk mördarmaskinen från USA, jag kunde inte låta bli att fundera hur folk levde på den tiden och vilken otrygghet som då fanns och nu tyvärr återkommer i vårt samhälle i Sverige.
En annan tanke slog mig hur skulle en vapenhandläggare reagera om man sökte vapenlicens för en sådan att användas för fältskytte med 1,5 tums pipa?

Läs mera om historiska vapen

Mera om historiska vapen

Historiska vapen

Arne Nohlberg 2013 03

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s