Val av andra vapen.

Inom de flesta föreningar så gäller att den nya skytten ska skjuta de krav som ställs för att få tillgång till ett första vapen som numera alltid ska vara ett finkalibrigt vapen i kaliber .22. De som redan nu önskar ett grovkalibrigt vapen, pistol eller revolver, gör sig inte besvär, det är direkt kalla handen för grovvapen.
Naturligtvis ska utbildningen till ”grönt kort” också vara slutförd och godkänd.
Normalt tar det ca sex månader att utbilda sig till hyfsad skytt och få till 46 ,orna och snabbskytte provet  och tillgång till det första finkalibriga vapnet. Sedan ytterligare sex månader innan det är dags för det första grovvapnet.

AW 93

Men för en del skyttar så är detta första steg bara en bit på vägen och för dessa människor så hägrar först av allt ett oftast grovt vapen, helst A vapen i tjänstepistol klassen.
Detta önskade grovvapen kan då vara både pistol och eller revolver.
Nu krävs ytterligare minst sex månader innan skytten kan få ett föreningsintyg från sin förening och då tillåtelse att anskaffa ett grovt vapen, det är just detta val som artikeln kommer att handla om.
För jag får många brev med besvikna skyttar som har kommit riktigt långt i sin utveckling med sin .22 kalibriga pistol, men nu med den grova pistolen har samma skyttar förpassats till nybörjarestadiet igen!

Så låt mig bryta ner de olika möjligheterna som står till buds och samtidigt lägga in mina egna erfarenheter efter många års skytte och kombinera detta med andra skyttars  ibland bittra erfarenheter. Med detta som grund vill jag försöka att ge värdefulla råd, när det gäller just inköpet av andra vapnet, grovvapnet.
Naturligtvis är det upp dig att göra ditt egna val, men här har du mitt råd..
Råd som avses gälla för Fält och banskytte, andra grenar kan kräva andra typer av vapen.

PISTOL eller revolver? När ett år har passerat och vår skytt får sitt föreningsintyg för det första grovvapnet, är valet ganska lätt för ett flertal av våra nya skyttar, ett A-vapen ska det bli, trots att skytten blir avrådd av sina skyttekompisar så är valet redan gjort.
Väl hemkommen med dyrgripen så upptäcker vår skytt, att nu kostar varje patron en avsevärd större summa pengar.
Ett mycket idogt skjutande följer nu, vi kan se vår skytt nästan dagligen på skjutbanan, åtminstoende en  kort period!
Sedan avtar intresset och skytten ses inte till på ett tag.
Men rätt som det är finns han eller hon på plats ute på skjutbanan igen, nu berättar skytten vitt och brett om den laddutrustning som har införskaffat.
Nu ska det bli skytte med nia,n för ganska små pengar som insats.
Några veckor senare är vår skytt som bortblåst med sin nyss anskaffade tjänstepistol.
Varför blir det så ???

Manurhin MR 32 Match
Manurhin MR 32 Match

Detta scenario är på inget sätt uppdiktat utan har hänt massor av gånger i Sverige. Detta är kanske inkörningsporten till att säkert förlora en medlem på snabbaste möjliga sätt. Här har vi gamla skyttar och andra kunniga verkligen ett ansvar, som kräver att vi informerar vara nya skyttar om följande:
A vapenklassen är tveklöst skyttets formel 1, det finns inga av våra tävlingsvapen som är svårare att skjuta med än just ett A vapen. Men dessutom så är handladdningen av ammunition lika svår, det är massor av jobb att få fram en bra laddning för just 9 mm pistoler.

Positiva egenskaper nio mm pistoler:
Kanske ett visst imponerande värde på kompisar, vad vet jag..

Negativa egenskaper nio mm pistoler.
Mycket svårt att lyckas med skyttet, speciellt på fälltbanor, där målen kan finnas på upp till kanske 70 -80 meters avstånd, Detta är vapnet inte konstruerat för, egentligen är detta ett närstrids vapen skjutavstånd kanske max 15 -20 meter..
Mycket svårt att få till en bra handladdad patron, ett evigt testande med olika kulor och olika laddningar, kan i bästa fall ge ett bra resultat.
Annars dyra patroner färdig laddad ammunition.
Vapnet har en kraftig rekyl, kan skrämma en del.. Läs mera om rekyl
Är ganska dyra i inköp.
Vapnet kan ta stryk av hårda laddningar och inget vet väl hur många pistoler som skadades genom skytte med 39 B patroner?
Vänta med 9 mm pistolen, låt det gå ett par tre år innan du ens provar på en sådant vapen. Det finns allt för många illusioner som har brustet och duktiga skyttar som har slutat med skytte , bara på grund av den där
J–la pistolen..

arnes K 38

Pistol eller REVOLVER?
Vad ska man då välja? Om nu inte tjänstepistol vapen är ett bra val. Så vilket råd kan man ge den nya skytten inför valet av ett andra vapen?
Mitt råd är tveklöst välj en Smith & Wesson revolver och välj ett vapen i kaliber .32 eller .38.
I just dessa kaliber finns det alltid vapen till salu, åtminstoende i kaliber .38 för riktigt låga priser.
Fördelar revolver.
Är lätt eller ganska lätt att skjuta med, finns tillgängliga på begagnat marknaden för lite pengar, är dessutom relativt lätta att skjuta med.
Handladdningen i kaliber .38 är mycket lätt att lyckas med, det går nästan inte att misslyckas med denna laddning. Detta innebär att om du handladdar har du råd att skjuta ganska många skott, utan att kostnaden drar iväg,
Jag vågar påstå att en revolver är det perfekta andra vapnet och borde vara det självklara vapnet för all skyttar..
Kvaliteten på vapnet är som regel riktigt bra, det håller att under många år skjutas med utan någon egentlig service annat är normal rengöring.
Ett mycket bra val..

Nackdelar revolver.
Hittar inga egentliga, kan kanske vara att om man väljer att skjuta i DA läge så tar det en stund att lära sig behärska detta mode. Men chansen att lyckats är många gånger större med detta vapen..

Manurhin MR 73 Match med option kolv i gummi
Manurhin MR 73 Match med option kolv i gummi

B vapen kanske någon tänker, hur är det att skjuta med?
Detta vapen är ett mellanting mellan en tjänstepistol och en finkalibrig .22,a, de flesta av nians nackdelar återfinns inte här, kan följaktligen vara ett ganska bra val.
Kaliber . 32 ACP, ganska lätt att ladda dock inte lika lätt som en .38.. Men pistolen är att betrakta som ett vapen som platsar strax över en 22 kalibrigt vapen men ändå är en grovkalibrig pistol.
Kan rekommenderas till den som absolut måste ha en pistol som andra vapen..
Flitigt förekommande i tävlingar inom vissa kretsar i andra kretsar så är förekomsten av B vapen ganska liten.

Epilog.
Tyvärr kan vi konstatera att allt för många av våra skyttar väljer fel vapen, när det gäller skyttens andra vapen.
Det är ganska lätt att fascineras av tjänstepistolerna, men att använda dom är betydligt svårare.
Vänta några år för steget från ett .22 kalibriga vapen upp till ett 9 mm vapen är mycket stort. Riskera inte att du bränner dig på ett A vapen som du inte kommer att kunna hantera de närmaste åren.
Köp en begagnad revolver i kaliber .38, kaliber varför inte en .32,a  typ Manhurin MR 32 match. Den  är ett riktigt bra tävlingsklart revolver. Men är tyvärr ganska dyr även i begagnat skick.

Köpa begnad revolver

Köpa begagnad pistol

Arne Nohlberg 2013 03

7 kommentarer

 1. Under förutsättning att skytten bara ska skjuta precision och fält låter det vettigt. Men om skytten är intresserad av IPSC kommer det ju bli mycket jobbigare att börja skjuta IPSC med en revolver än med ett A-vapen…

  • Ja jag håller med dig helt, men vad som avses i artikel och också anges är enbart precision och fält..

   M V H
   Arne

 2. Skulle verkligen vara intressant med en artikel som är relaterad till denna. Det finns tjänstevapen som man kan byta kaliber på. Tänker bla annat på SIG P226 där man kan ändra mellan 9mm och .22LR… Vad är dina åsikter om detta?

  Tack för en bra sida!

  Mvh
  Magnus

  • Det har under många år funnits inläggspipor till grövre vapen, men detta är något jag inte tror på.

   En .22 kalibrigt vapen kan aldrig jämföras med ett 9 mm vapen, du har en annan avtrycksvikt och en helt annorlunda kolv på tjänstevapnet.

   Detta kan jag direkt avråda ifrån..

   M V H
   Arne

  • Hej Magnus

   Jag måste göra dig besviken med att jag inte har några planer på en sådan artikel.
   Jag har varit i gång i ganska många år och har träffat på denna konstellation som du anger från
   många olika tillverkare.
   De flesta har aldrig fungerat, så att de tillför sporten något.
   Min erfrenhet är att detta är inget att lägga pengar på, det är bättre att slänga dom i Sjön..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s