Revolver VS Pistol, vi låter dom gå en match!

 

Till och från så har jag fått jag frågan om vilket vapen som har den bästa precisionen, en revolver eller en pistol?
Vad jag och då frågeställarna förväntar sig är ett svar på den bästa precisionen på ett vapen oavsett vilken
av dessa två användning som i frågan avses, nämligen precisionsskytte eller fältskytte.
Just dessa frågeställningarna är naturligtvis intressanta för varje utövare av skyttesporten, men mycket svåra att kunna svara konkret på.
Jag har ändå beslutat att göra ett försök att få till en Match mellan revolvern i den ena ringhörnan och pistolen i den andra.
Både dessa fiktiva vapen är moderna vapen.
Därav så har inte något vapen på de i artikeln förekommande bilderna någon som helst relevans för denna artikel.
Min bedömning av de olika vapnens  funktioner  rangordnas efter en skala 1 – 10 där tio är allra bäst.
Om nu båda kämparna är klara så låter vi gong gongen gå!

arnes K 38

Pipan
Vi börjar med pipan och tittar  noga efter bra funktioner och naturligtvis är det lika intressant med eventuella dåliga funktioner.
Revolvern har till skillnad från pistolen en källa till missad precision, detta gäller i övergången mellan trumman och ingångskonan i revolvern. Det räcker med en liten flaga i ingångskonan så ger denna flaga en klart sämre precison. På det avlossade skottet. Detta är egentligen revolverns akilleshäl när det gäller ren precision och något man alltför sällan talar om och kanske knappast märker av.
På grund av sin konstruktion så är detta ett vapen som kräver precision på ingående detaljer så som trumma och trummans indexering.
Man kan aldrig helt eliminera skräp som fastnar i ingångskonan, men man kan välja kulor av bra kavalitet och undvika extremt höga hastigheter på speciellt blykulor.

Pistol SM i Skövde, en kompis till mig sköt precision B vapen, med en lånad Manhurin MR 32 match, ett vapen med en erkänd hög precision.
Kompisen lyckades mycket bra och gick vidare till final., men rätt som det var så satt det en sjua i tavlan. Skytten var helt säker på att allt hade gått som vanligt inget dåligt skott med andra ord.
Detta var sista skottet så vi kunde efter tävlingen notera efter att noggrant ha examinerat vapnet att det satt en liten flaga av kulan  kvar i ingångskonan, därav den dåliga precisonen på det sista skottet.
Utan denna flaga hade en medalj varit mer eller mindre garanterad.
Väl värt attv kolla upp med jämna mellanrum, ingångskonans status, det kan vara bra att veta att det finns brotchar  för att återställa ingångskonan.

Pistolen, på detta vapen finns en betydligt bättre möjlighet till en bra precison, naturligvis kan kulor av bly kliva över bommarna och orsaka dålig precison, men normalt så fungerar en pistol något bättre vad beträffar just pipans bidrag till precisionen.
Pipans applicering i stommet kan också vara en källa till missad precision, vissa pistoler typ tjänstepistoler har oftast en ganska medioker lagring av pipan, får sedan detta vapen leva med uteblivna olja eller fett på rörliga delar så resulterar detta ganska snabbt i sämre precision..
Men detta med precison  förutsätter ju som för revolvern att pipan rengöres med jämna mellanrum, så att kulan verkligen kan gå in i pipans bommar och bringas att rotera med hög hastighet..
Poängställning  Revolver 8 poäng och Pistol 9 poäng.

IMG_0495

Stommets inverkan.
Den allra största skillnaden mellan en revolver och en pistol utgörs av konstruktionen och funktionen på själva stommet.
Revolverstommet är ganska vekt och kan med en felaktig behandling ganska lätt deformeras, jag glömmer aldrig en skytt som kom en sen kväll och skulle ha lite hjälp med en pipa, denna pipa skulle bytas ut efter att en skottbula uppstått. Då är det viktigt att man sätter upp stommet i en guide innan man försöker att demontera pipans gänga. Detta var naturligtvis inte gjort utan hela revolvern var skev och mycket svår att rikta upp igen..
Pistolens bidrag är mycket skilt från revolverns problem, men här finns brustna stomme och mer eller mindre farliga vapen att skjuta med. Ingen egentlig vapen kontroll utföres på våra tävlingar därav så sjunker kvaliteten år för år på våra vapen.
Slitna glappiga stomme är ingen höjdare när det gäller precision!
Poängställningen Revolver 6 poäng  och pistolen 6 poäng.

IMG_0728

Avtrycksmekanismen. Klicka på bilden för större bild.

Här kan man ana att de största skillnaderna  finns mellan pistol och revolver och till viss del är detta sant, men ändå inte helt sant!
Revolvern har ju oftast två olika funktioner på avtrycksmekanismer SA Singel action och DA double action.
Att då jämföra en revolver i DA funktion med en pistol, är inte  jämförbart, däremot kan man ganska bra jämföra en revolver i SA funktion och en pistols avtrycksmekanism.
Genom att revolvern har två olika funktioner så är egentligen om man jämför med en modern pistol båda dessa avtrycksmekanismer en ganska bra kompromiss, men ändå en kompromiss.

Pistolen däremot har normalt en mycket mer avancerad avtrycksmekanism och går därför segrande ut ur denna tvekamp. Injusterings möjligheter är ju oanade på en moderna pistol och varje mekanism kan justeras in för att passa varje enskild skytt.
Poängställningen Revolver 6 poäng  och pistolen 8 poäng.

 

 

Kolven.

Att ha ett bra grepp är oavsett oavsett vad du skjuter med av mycket stor vikt, jag vet att en del tillämpar metoden där handen förväntas växa för att passa in i  kolven!
Men låt mig  klart deklarera att detta är en metod som jag inte tror på..
De anatomiska kolvarna har ju under en längre tid kunna appliceras på både pistoler och på revolver.
Men en viktig skillnad kvarstår på en modern pistol kan man oftast flytta avtryckaren fram och tillbaka för att anpassa längden så att pistolens avtryckare finns i nittio grader mot avtryckare fingret, detta är en mycket viktigt funktion som man får helt avstå med en revolver.

Poängställningen Revolver 7 poäng  och pistolen 8 poäng.

 

Bild 5 trumma utan extractor (stjärna)
Bild 5 trumma utan extractor (stjärna)

Magasin och trumma.

Med stor sannolikhet kommer inte någon av dessa att bidraga till en ökad precision, men trumman kan tyvärr liksom flagan i ingångskonan bidraga till en sämre precison. Magasinet kan naturligtvis förhindra en normal funktion, men antingen så funkar det eller ej.
Trumman däremot kan spela stora spratt för den enskilde revolverskytten skytten, både när det gäller funktion och trummans indexering som är av stor vikt vid precision skytte..

Poängställningen Revolver 7 poäng  och pistolen 8 poäng.

Slutsumman efter fem ronder i ett stenhårt tempo, men utan några egentliga nedslagningar, där då matchen får avgöras på poäng, så lyder poängsumman:

Revolver 34 poäng och Pistol 41 poäng.

Här kan naturligtvis du sätta in de poäng som du anser del olika vapnens funktioner kan bidraga med
när det gäller precision.

Epilog.

Redan i ingressen så antydde jag svårigheten att på ett säkert sätt kunna rangordna dessa båda storheter på våra fantastiska pistoler och revolvrar.
När det gäller revolver så har ju inte så mycket hänt på de senaste ett hundra åren när det utvecklingen av detta vapen!
Hur många såg det filmade besöket på S&W anläggning i USA som Discovery gjorde??
Här kan man snacka om gamla bearbetningsmetoder.

När det gäller pistoler så har en mycket mera märkbar utveckligt skett, tryckmekanismen är ju avsevärt förbättrad och samtliga funktioner har fått sig en touch upp.
Jag har medvetet utelämnat siktet av den enkla anledningen att detta är en detalj som är mycket personlig och relativt lätt utbytbar..

Man kan kanske tro att jag inte tillhör den gruppen av människor som inte gillar revolver, men så är inte fallet, jag tillhör dom som verkligen beundrar detta underbara vapen. Trots att det har passerat pensionsåldern för många år sedan.

Men jag har försökt att rangordna de olika fördelara och nackdelar som respektive vapentyp har, detta kan kanske ge dig ett eller flera tips när du bedömer, vilket vapen som skjuter bäst precision.

Arne Nohlberg 2013 07 11

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s