Skjutstolen, mera info.

 

Med en dåres envishet så fortsätter jag min  utvärderingen av olika laddningar testade i skjutstolen, i detta fall den hemgjorda skjutstolen, beskriven i en tidigare artikel.
Jag har under två olika artiklar, skjutstol i stålfundament och Åkes Nordins skjutstolsgrund, belyst provskjutningar av olika laddningar, under olika förhållande i två olika revolver.
Med dessa två artiklar som grund har jag försökt att penetrera  utfallet som en skjutstol ska eller kanske rättare sagt bör förmedla, till användaren av skjutstolen..
Jag kan redan nu avslöja att en skjutstol inte är ett exakt instrument och att den inte bygger på vetenskapliga kunskaper. men det är ändå det egentliga enda instrument som vi amatörer kan mäta en pipas precison med.
Detta gäller för revolver, när det gäller pistol tillkommer glapp i mantel och glapp i pipans fastsättning osv.
Dessa problem återfinns normalt inte i en revolver.

Random Rest, företaget rekommenderar att skjutstolen sätts fast i en träplatta bestående av plywood skiva i tjocklek 25 mm.
Priset på en hel  Plywoodskiva i denna dimension var nästan 800 kronor, så jag beslöt på stående fot att använda homogent trä i stället.
Ingen trähandlare kunde tänka sig att  dela en hel plywoodskiva utan jag skulle vara tvungen att köpa en hel plywoodskiva.
Valet var då ganska lätt att använda hoplimmade reglar. Se bild nedanför.
Detta borde vara likvärdigt som plywooden eller kanske till och med något bättre??
Reglar med måttet 45×70 mm användes som fundament  till skjutstolen, tre reglar limmades ihop under press, på denna träbädd eller fundament så skruvades skjutstolen fast med fransk träskruv 50 mm långa.

Ett mycket stabilt bord i stålkonstruktion användes som stativ, där skjutstolens  fundament låstes mot bordet med hjälp av fyra skruvtvingar. Bordet som var mycket stabilt, belastade sedan under skjutningen av undertecknads ca 90 kilo tunga kropp.
Bordet gav en mycket stabil bas, vilket också skjutresultatet skvallrade om.

Den största skillnaden förutom själva skjutresultatet var hanteringen och uppställningen av skjutstolen.
Stålfundamentet var mycket stabilt och bra, men var så tungt att jag med viss svårighet kunde få det på plats.
Det tog också betydligt längre tid att rigga upp skjutstolen i fundamentet än att rigga upp träbädden med skjutstol på ett bord.

När basen utgjordes av trä var det betydligt mera hanterbart, det tillkom också möjligheten till något längre skjutavstånd ca 27 meter.

PÅ bild nedanför så syns de faktiska förhållande som rådde vi skjutningen.
Ännu är inte testobjektet revolvern på plats.

IMG_0992

Vi kan på bilden se innan vapnet är på plats fastsättningen mot bordet. Snöret på bilden , använder jag aldrig, utan jag kramar av skotten manuellt.

IMG_0995
Hållarna för revolvern, detta är originalhållarna till Smith & Wesson revolver. Tillverkare Random Rest i USA.
Detta förfarande kräver att kolven demonteras från revolvern.
Hållarna finns färdiga att köpa till en mängd olika vapen.

IMG_1011

På denna bild kan vi se att den gamla trotjänaren Smith & Wesson modell 16 i kaliber .32 är på plats, klar att test skjuta med.
Bordet var mycket stabilt ,men jag belastade det ändå med min kroppsvikt ca 90 kilo.
Jag vågar påstå att detta var en stabil grund för skjutningen.
Jag gjorde även försök med att skjuta utan att belasta bordet, men skillnaden i precison var hårfin.

IMG_1003

Bra metoder underlättar i högsta grad provskjutningarna.

Jag börjar alltid planläggningen hemma, bestämmer vad som ska testas och hur testen ska gå till.
Jag sorterar ut mina laddningar med 0,10 grains skillnad i krutvikt i förslutningsbara plastpåsar. Till denna skjutning hade jag laddat upp från 1,4 grain Vectan BA 10 och upp till 2,1 grain med samma  krut.

Kulorna är HN kopparpläterade rundnos kulor vikt 100 grain, kaliber 314.
Anledningen till valet av dessa kulor är i första hand, att en blykula smutsar ner vapnet mycket fort, det gör inte dessa kulor på samma sätt. Naturligtvis får man i mellanåt rengöra pipan, men inte i samma takt som om vapnet vore skjutet med blykulor.

Även den personliga hanteringen vid tex laddning är betydligt tryggare och kopparn känns bättre att hantera.
Ett bra tips är att inte testa olika variabler på en gång, ändra bara på en av variablerna, tex krutvikt, eller kulvikt.
Men skynda långsamt ta en variabel i taget.

IMG_1005

Jag börjar alltid med att skjuta ett antal skott så att skottstolen och fundamentet ska ”sätta sig” och alla tänkbara glapp ska elimineras. Efter dessa skjutningar så efterdrar jag samtliga skruvförband.

På bilden ser vi skjutresultatet efter koppar pläterade kulor i kaliber .311 och laddning 1,8 grain Vectan BA 10 som är det krut jag alltid använder numera, tillsammans med Federal 100 tändhattar.

Wihtavuori krutet fungerar perfekt men ger betydligt mera restämnen i pipan, efter skjutning.
Bilden ovan ger en ganska bra träffbild med tanke på att kulorna 311 är i minsta laget för min pipa.

IMG_1006

Här har vi då den första skjutningen med HN 314 kulor i kaliber .32, med 1,4 grain Vectan BA 10.
Skjutavstånd är ca 27 meter.

Vi kan se här att den huvudsakliga spridningen är i höjdled och vi kan med ganska stor säkerhet age den högsta och lägsta delen av träffbilden som vad vi i dagligt tal kallar ” flyers”.

Dessa flyers ger oss också en sann bild av att det vi håller på med, som  inte på något sätt representerar en vetenskaplig test, utan det är i högsta grad en generell test av både vårt vapen och vår fastsättning och också vårt sätt att avlossa skotten, allt detta berör i högsta grad resultatet, eller precisionen.

 

IMG_1009Här på bilden 1,5 grain samma krut, något sämre träffbild…

IMG_1010

Här börjar träffbilden att krypa ihop, dock är spridningen i höjdled märkbar, skulle kunna bero på olika laddvikt av krut?? Ingen bra laddning.

IMG_1014

PÅ bild 1,7 grain ger en synnerligen spretig träffbild och är inte att rekommendera som laddning..

IMG_1017

PÅ bilden 1,8 grain ger en riktigt skaplig träffbild, kanske något hård laddad för min smak, men fullt andvändbar, till normalt fältskytte.

IMG_1020

Här ser vi 1,9 grain också ganska bra träffbild men spretar lite. Vi beslöt att använda just denna laddning och har under året som snar gått laddat några hundra kanske ett tusental patroner. Som har fungerat riktigt bra utan några som helst problem. Här gäller det ju att göra en kompromiss mellan den lite bättre laddningen 2,1 grain som ger något bättre precision men betydligt kraftigare rekyl, något som inte är så önskvärt i just fältskytte. Där det oftast räcker att träffa tavlan.

IMG_1022

2,1 grain ger den absolut bästa träffbilden, samma krut, samma kulor är använda i samtliga tester.
Man kan ganska lätt välja ut den bästa laddningen i denna svit av olika laddningar. Men även här måste en kompromiss till, det är förhållandet mellan rekyl och precison.
Det är lätt att välja 2,1 grain och sedan ta smällen som rekylen ger, men återigen så måste det till en kompromiss. De allra flesta fältmålen finns ju på relativt korta avstånd varför då ge sig själv ett handicap med en kraftig rekyl?
Det är ju en av de fördelar som en handladdning verkligen ger, att inte bara ladda ammunition för att tjäna pengar utan för i första hand för att anpassa laddningen till ditt unika vapens pipa.
På detta sätt höja upp vapnets precison.

Epilog

Det har varit både spännande och trevligt att genomföra denna testserie med att skjuta i skottstol, testserien har också avslöjad att resultaten är vägledande men absolut ingen vetenskap. För till syvene och sist ska ju en skottstol simulera en mycket stabil människohand.
Men detta låter sig inte göras med den teknik vi i dag har tillgång till.
Naturligtvis ger skottstolen ändå en ganska bra vägledning när det gäller val av laddningar till det egna vapnet, där precisonen i första hand  eftersträvas.
Jag måste också till sist ge tillverkaren av den hemtillverkade skjutstolen ett mycket högt betyg, skottstolen har fungerat perfekt under min testserie.
Tänk på att varje vapen har en unik pipa, därför finns det inga patenterade bra laddningar utan varje pipa kan bringas i resonanssvängningar, detta äventyrar på ett mycket menligt sätt resultatet framme i målet.

Till sist ett stort tack till Åke Nordin som har varit behjälplig med bilder och med råd..

2013 09 Arne Nohlberg ( min mailadress) Hör gärna av dig komentarer är mycket välkomna. REV 2016 01

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s