Handladdning av pistol och revolverammunition. Del 1+ film om laddning.

Detta är del 1 av en liten artikelserie om just handladdning av pistol och revolverammunition
Avsikten med denna artikelserie är dels att sprida information till dom som inte har handladdat ammunition förut, men det finns också råd och dåd för den redan etablerade handladdaren.

Men låt mig först av allt tillstå att jag inte kan förlika mig riktigt med uttrycket handladdning, man skulle ju kunna tro att man laddar i handen, men så är inte fallet, det rör sig om ammunition laddad för hand, inget annat.

Denna första del ska handla om komponenterna, de komponenter som utgör en färdig patron ska behandlas var för sig för att i senare del av artikelserien sammanstråla till en färdig patron.

Här är den enkla termologin:

Hylsa är alltid en tomhylsa. Patron innehåller allt som denna artikel handlar om, krut tändhatt och kula sammansatta till en enhet, patronen.

Dillon Square Deal med vissa tillbehör.
Dillon Square Deal med vissa tillbehör.

Det kanske är på sin plats att börja med att belysa säkerheten vid handladdning av ammunition. Handladdningen är inte helt riskfri, men med rätt metod och en viss försiktighet kombinerat med

untitled (6)
skyddsglasögon är denna ”hobby i sporten”  ganska eller relativt ofarlig.
Detta utfästande bygger på att en hylsa klarar max ett kilos övertryck därefter brister den och kan inte  på något sätt i solitärt tillstånd förvandlas till ett farligt vapen.
Den komponenter som är allra farligast är tveklöst tändhatten, den om någon kan orsaka skador, men även dessa risker kan minimeras, med rätt metod och med användning av kvalitetskomponenter.
Mera om detta senare.

Hylsan.
Hylsan är med stor säkerhet tillverkad av mässing och tål i en fri rymd ca 1 kilos övertryck sedan spricker den, detta är en del av säkerheten vid hantering av laddad ammunition utanför vapnets pipa, även en påverkan av en laddad patrons  tändhatt ska inte rendera i att någon blir skjuten och skadad.
Patronen exploderar och kulan har inte ens en farlig utgångshastighet.
Tryggt att veta.
Allt börjar ju med att vi på något sätt återfinner en hylsa som kanske har legat på marken i några timmar eller en längre tid, en rengöring är då ett måste om vi inte ska skada patronläget i vårt vapen.
Personligen har jag i många år använt en rengöringsmetod som har fungerat mycket bra men som inte ger blanka polerade hylsor.

Dessa backar av kraftig plast är inköpta på ett COOP varuhus.
Dessa backar av kraftig plast är inköpta på ett COOP varuhus.

* Citronsyremetoden.

Jag blandar citronsyra (finns i dagligvaruhandel) och vanligt diskmedel och blandar  dessa ämnen med vatten, gärna varmt vatten,  i en liten låda av plast,se bild ovanför. Rör om med fingrarna och aktiverar de båda medlen, tills allt verkar OK.
Sköljer sedan med vatten och torkar upp hylsorna enligt nedanstående metod.

Risken är med denna metod är att ditt rykte som husliga herrn, helt försvinner! Efter tvätt
Risken är med denna metod är att ditt rykte som husliga herrn, helt försvinner! Efter tvätt

Torkar sedan de rena hylsorna i en frottehandduk, genom att dom får rulla i handduken ett tag, dom får sedan komma tillbaka i plastlådan för en slutgiltig torkning.
Vintertid ställer jag min låda på ett element och sommartid står den ute ett par dagar i solen så är allt torrt.
Det är en katastrof om inte varje hylsa är helt torr. Kolla noga.
Detta är en metod som jag har använt i snart 30 år, den har fungerat perfekt utan problem.
Jag glömde av att berätta att jag aldrig plockar ut tändhatten före rengöring, jag stöter ut den i pressen under laddningsförloppet.
Hylsren_ (6)
* Tumlare
Jag har lånat en tumlare för många år sedan och provat denna metod , där en cylinder bringas att rotera med hylsor kombinerade med något polermaterial oftast nötskal, vad som då ska ske är att framförallt ytan på hylsorna ska bli polerade och skina som dom vore nya. Men jag blev inte nöjd med denna metod utan gick tillbaka till citronsyremetoden.
Det var betydligt mera jobb att efter tumlingen separera hylsor från polermedel.

Ultraljuds rengörare från Kjell & CO
Ultraljuds rengörare från Kjell & CO

* Ultraljudstvätt.

Fungerar helt perfekt, men det blir ett litet antal  hylsor, som får plats i rengöringsbadet, på de ultraljudstvättar som ligger hyfsat till i pris. Metoden fungerar helt perfekt, ger dock inte högglanspolerade hylsor.
Men väldigt rena hylsor.
Fungerar fint med diskmedel och citronsyra som rengöringsmedel blandat med varmt vatten.

renhyl3

*Tvättmaskinsmetoden
Även denna metod fungerar helt perfekt, jag har faktiskt provat en gång. Hylsorna läggs i en påse med grovt men starkt tyg. Denna påse med hylsor läggs in i maskinen sedan väljs ett program och köres i maskin.
Fungerar helt perfekt.
Bra resultat.

* Diskmaskinsmetoden.
Denna metod används av ett fåtal riktiga nördar? Men lär fungera bra, risken är kanske att man inte står så högt i kurs om övriga medlemmar i hushållet får reda på vad man gör.

Välj en metod som du anser är bra och passar just dig, men glöm gärna diskmaskinsmetoden!!

ladd_krut

Krutet.
Jag har under många år använd Vectan BA 10 till min laddning av kaliber .32, men det finns många andra bra tillverkare av krut Whitavuori och Norma är några av de allra bästa kruttillverkarna.

untitled (2)
Mitt val av just VECTAN BA 10 beror på att detta krut är det renaste krutet att skjuta med.
Det smutsar inte ner vapnet så mycket som de andra tillverkarna gör.
Men ett bra tips är att hålla sig till en enda tillverkare av krut till att börja med och lära sig just den tillverkarens prestanda och fördelar och nackdelar.
TÄNK på att aldrig överskrida de laddtabeller som finns för olika kaliber och olika tillverkare, börja i stället minst 15 % under angiven maxladdning, gärna lite lägre.
Observera att olika kaliber använder olika sorts krut.
Snabbt krut användes  generellt till kulor med låg vikt..
Långsammare krut till stora tunga kulor.
Krutvikten mäts i grain det går 15,4 grain på ett gram.
Krutet i sig i ordinarie förpackning är ganska harmlöst.

Krutet ska dock förvaras i en torr miljö omkring 20 grader.

Bild 4 Skillnad i förpackning
Bild 4 Skillnad i förpackning

Tändhatten.
Detta är tveklöst den allra farligaste komponenten som ingår i en återladdning av en hylsa. Därför ska vi behandla denna komponent med stor försiktighet. Jag har under många år använt Federal 100 i mina hylsor.
Därför att min revolver har ett DA tryck på strax över 2 kilo och behöver mjuka tändhattar för att fungera bra.
Federal är en av de allra mjukaste tändhattarna på marknaden.
Federals tändhattar har jag stort förtroende för.

untitled (5)
Nyare förpackning Federal 100

Det finns i handel många billiga tändhattar med mera eller mindre inbyggt KLICK i. Mitt råd är satsa på bra kvalitet det lönar sig verkligen här.
OBS skillnad i förpackning mellan olika tillverkare, en plåtask är nog inte optimal.

Kulan.

Här är ändå svårare att ge tips på vad som är bra eller dåligt att använda, oftast föregås valet av kula av många spännande tester, för att utröna vilken kula som går bäst i mitt vapen.
Jag har under många år använt HN kopparplätterade kulor, detta har fungerat bra för mig. Den största fördelen är just kopparplätteringen, dels så smutsar kulan inte ner vapnet så mycket och dels är det betydligt trevligare att hantera kulan under laddprocessen.

hn_kulor_4Wadcutterkula.

Det finns mängder av kulor på marknaden det finns ogivala rundnoskulor, det finns wadcutters , de allra flesta kulorna finns i flera olika materiel, det finns kulor i ren bly, det finns kopparplätterade kulor och det finns mantlade kulor. Att hör ge bra tips för olika kaliber låter sig inte göras, fråga din skyttekompisar vad dom använder till kaliber du avser att använda.

hn_kulor_2Rundnos kula HN

Mitt grundtips är avstå från rena blykulor, det är inte hälsosamt att varken hantera eller skjuta med dessa kulor, det finns i dag många bättre alternativa kulor på marknaden..

Nästa del 2 kommer att handla om olika krutvågar och laddpressar.

Film om laddning i Dillon S D pressen DEL 1

Film om laddning i SD pressen DEL  2

2013 09 Arne Nohlberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s