Handladdning av pistol och revolverammunition Del 2 + film om laddning.

I denna del ska vi först bekanta oss med krutvågar, vi låter en digital krutvåg gå en match mot en analog krutvåg.. Nästa avdelning i denna artikel kommer att handla om olika laddpressar.
Så raskt över till avdelning vågar.

Här gäller det att våga!

Jag har under åren använt både magnet stabliserande analoga vågar och de sista tio åren har jag enbart använt en digital våg, jag måste därför tillstå att den digitala vågen är den som numera användes, den analoga vågen står mest som en prydnad.
Skillnaden är mycket stor i hanteringstid, den analoga ska svänga in och stablisera sig, den digitala vågen kräver också den en viss stabliseringstid, som är betydligt kortare än för den analoga vågen.
Förvisso betingar den digitala vågen några kronor mera i inköpspris, men det tillägget är väl värt att satsa.
De senaste åren har priset på digitala vågar ramlat ner i pris.

Mitt råd är om du har råd köp en digitalvåg.
vag8Detta är min RCBS våg, den har under många år gett mig rätt mått på min krutladdning. Tänk på att krutet mäts i grain, inte i gram. Det går 15,4 grain på ett gram..En hel del tillverkare av kulor anger också kulvikten i grain. Vågen är lätt omställbar mellan grain och gram. Det medföljer två kallibreringsvikter. Vågen är strömförsörjd med en adapter i ett 220 volts eluttag.

Magnetdämpningen och skalan för avläsning i tiondels grain
Magnetdämpningen och skalan för avläsning i tiondels grain, på denna analoga våg, från Hornady.

Detta är en analog våg från Hornady, den får då representera de gamla analoga vågarna. Personligen skulle jag inte investera i en sådan våg, trots att den är betydligt billigare. Jag skrev för ganska många år sedan en artikel om två vågar, den är ganska aktuell även i dag.

Här kommer en liten kavalkad på digitala krutvågar, i olika prisklasser. Med tiden så har de digitala krutvågarna ramlat ner i pris och nu behöver ingen välja en analog våg på grund av pris.
Det är bra om vågen kan väga både Grain och Gram..

BT2-201_front

 

Flera digitala vågar sök på nätet efter krutvåg.. Midway har många vågar.

883267_m

184624_m

Vad du än väljer analog eller digital så är det viktigt med en analog våg att de ytor som utgör lagerläge för själva vågen hålls rena annars äventyras vägningen.
Den digitala vågen kan på sin höjd behöva kallibreras någon gång det är allt.

Laddpressar.

Av naturliga skäl kan inte alla förekommande laddpressar få plats i denna artikel, men jag ska ändå försöka att få med de vanligaste laddpressarna..
Naturlig vore då att börja med den press jag själv använder sedan drygt tio år tillbaka Dillon Square Deal.
Men först lite historik från mina erfarenheter, jag började ladda ammunition till gevär, huvudsakligen 6,5×55 mm. Jag använde då flera olika LEE pressar, för att slippa byta verktyg så hade jag en ”line av pressar” en press för varje moment.
Ammunitionen användes till både jakt och framför allt  till bänkskytte.

Precisionen var mycket hög, nästan en femskottserie på 100 meters avstånd inom en femkrona.
Jag använde på den tiden både Hornady våg  och utrustning från Lee, detta var laddningar som inte gjordes i en progressiv press utan alla laddning utfördes i detalj för hand.

Det vill säga att varje hylsas krutladdning vägdes. OSV..
Men låt oss ta ett kraftigt steg framåt i tiden och istället ägna oss åt de progressiva pressar som finns på marknaden i dag.
Denna formen av laddpress är anser jag helt nödvändig om man ska få upp antalet laddade patroner per timme. Oftast anger tillverkaren att x antal patroner per timme går att färdigställa, oftast stämmer dessa siffror relativt dåligt.
Men skillnaden mellan en enpetare och en progressiv press är avsevärt stor.

 

Min laddbänk med Dillon SD press
Min laddbänk med Dillon SD press

Dillon Square Deal.

Oavsett vilken press du avser att använda är det ytterst viktigt att pressen är ordenligt förankrad i väggen, det är förödande för resultatet om inte pressen är gediget monterad. Läs mera om laddbänken.
Jag har sett riktigt grova avskräckande exempel på hur man INTE ska montera pressen, en liten träskiva löst på en stol, ger inte förutsättningar för en bra precisions laddning.

 

SDB_cat_shot

 

Detta är en laddpress Dillon Square Deal som är avsedd för BARA pistolammunition, den ska eller kan inte användas till gevärsammunition.
Men den är betydligt smidigare att använda än vad Dillons större pressar är.
Den enda begränsningen är att den inte kan ladda med originalverktyg kaliber 7,65. Men även detta är löst om nu någon till äventyrs skulle använda just 7,65 kaliber.
Pressen använder också unika verktyg för olika kaliber.
Dessa verktyg är inte kompatibla med andra fabrikats verktyg.
Detta är en press som jag har använt i mera än tio år..
Kan verkligen rekommendera denna press.
Det finns ett litet kit, med reservdelar att köpa, billigt och bra, men min press har gått helt funktionsfritt under alla dessa år.
Visst har jag gjort vissa modifieringar, om dessa modifieringar finns att läsa här.

Läs mera om min Dillon press.

RL_550_cat_shotDetta är en Dillon RL 550, en press som både klarar gevärs och pistol/revolverammunition, använder standardverktyg som finns till de flesta pressar. Har en något annorlunda sätt att jobba på om man jämför med Square Deal pressen.
Genom att pressen klarar längre hylsor, så blir slaglängden betydligt längre än på en Dillon SD press.
Med andra ord så tar det lite längre tid att ladda en pistol/revolverhylsa till en färdig patron.
Om man då inte har för avsikt att återladda gevärsammunition så finns det egentligen ingen anleding att välja något annat än en Square Deal press.

RL_650_bp_shot
Detta är Dillon 650 en av de mest avancerade laddpressarna från Dillon. Här finns även även kulmatning och hylsmatning.
Denna laddpress klarar både handvapenammunition och gevärsammunition.
Använder standardiserade verktyg.
Läs mera på Dillon hemsida i USA

Dillon finns även  hos Sportec i Malmö

LEE pressar

LOAD-MASTER
Först på plan är då loadmaster från USA företaget LEE. Min erfarenhet av LEE,s progressiva pressar är mycket liten, men namnet Lee kan man förknippa med billiga hyfsade laddpressar, kan dock inte jämföras med Dillons pressar.
Alla progressiva laddpressar är avsedda för den som laddar en lite störe mängd ammunition. För den som laddar ett fåtal patroner per år så klarar man sig med de så kallade enpetarna, detta är en press som man får byta verktyg mellan varje moment (oftast 4 moment när det gäller vår handladdning).
Till det skytte som vi utövar så är det oftast en progressiv press som gäller.
Antal laddade hylsor per timme kan enligt  tillverkaren uppgå till 250 stycken, räkna med uppåt 200 i verkligheten.

90639

Lee,s pro 1000, en progressiv press för både gevärs och pistol/revolverammunition, ser bra ut men min egen erfarenhet är begränsad av dessa pressar. Kolla in fördelar /nackdelar på Lees hemsida. Kan köpas i Sverige på Midway.

151386_l

Hornady

Får då representera de så kallade enpetarna, denna hornady komma igång press finns på Midway.
Men kan inte rekommenderas till att ladda pistolammunition, annat än till mycket små serier.

Epilog

Man kan lätt bringas i den uppfattningen att har man då investerat i en bra press och köpt en ganska dyr digital våg, då är det bara att köra och snart kommer laddbänken, den där väggfasta stabila  laddbänken att fyllas av nyladdade patroner!
Så är dock inte fallet, att handladda ammunition är i högsta grad ett arbete som kräver ett visst handlag för att bli riktigt bra.
Att bara dra planlöst i handtaget som manövererar pressen ger inga bra laddningar, men träning ger kunskap, därför vågar jag påstå att de allra flesta kan lyckas med handladdning, även om den inte sker inne i handen.

I nästa del tre så gör vi en utvärdering av vår tilltänkta laddning.

Film om laddning i Dillon S D pressen DEL 1

Film om laddning i SD pressen DEL  2

Film
Laddar pressen med tändhattar

2013 09 Arne Nohlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s