Walther GSP .22

S _ O Apells GSP                           Walther GSP . 22 

Detta är en nygammal artikel som inte kom med i flytten, från hemsida till blogg, därav finns den tillgänglig med just detta datum.

M
ed 80 års erfarenheter som vapentillverkare, presenterade det tyska företaget Walther Vaffenfabrik den nya pistolen. Walther GSP för ganska många år sedan.
Denna pistol var då en länk i en lång utvecklings kjedja som startade för mer än hundra år sedan
och fortsätter än i dag med samma ledord, utveckling som en tradition.

  • Den egentliga starten för Walthers Vaffenfabrik sker redan hösten 1886. Då startade Carl Wilhelm Walther upp företaget, vilket senare blev känt som vapenfabrik Walther i Zella St Blasii.
  • Med mycket enkla medel startade tillverkningen upp, en pedaldriven svarv, ett skruvstycke och en liten lastvagn, var hela utrustningen. Carl Wilhem var då 28 år gammal, när han med hjälp av en lärling, skapade sitt första egna jakt och skyttegevär. Efter andra världskriget flyr Carl Walther Östtyskland, med hela företaget samlat i en portfölj, läs mera om en spännande utvecklingen av företaget Walther.
  • GSP 22 är det vapnet som denna artikel ska handla om, den har under åren utvecklats och finns i flera olika versioner, dels som en standard version och dels som en expertversion. Dessutom finns båda dessa varianter i kaliber .22 och kaliber .32, den stora skillnaden mellan kaliber .22 och .32 är nästan bara kalibern. Här använder tillverkaren samma stomme ( pistolhus) och i övrigt är vapnet helt identiskt förutom den grövre kalibern.
    Naturligtvis användes ett unikt magasin för varje kaliber. Detta med två kaliber i samma pistol, är ingen unik Walther konstruktion, utan en lösning på ett produktionsproblem, använd av många andra tillverkare.
    Detta med att producera en pistol i två olika kaliber är naturligtvis förknippat med en god tillverknings ekonomi, men är det egentligen en lyckad lösning?
      Mera om detta senare.
  • Men låt oss återigen knyta upp kontakten med vad denna artikel ska handla om, pistolen Walther GSP. Jag kommer också presentera den svenske konstruktören av pistolen Walther GSP, silversmeden Thore Eldh, från Prässebo i Västergötland. Denna pistol finns på marknaden med tre olika tryckmekanismer, jag ska försöka  att presentera alla tre trycken ( tryckmekanismer), med bild. I sedvanlig ordning kommer artikel att handla om konstruktionen i övrigt, lite tips och ”bra att ha” information om Walther pistolen GSP 22.Data Walther GSP 22
Vikt ca 1180 gram
Längd 292 mm
Bredd 50 mm
Höjd 150 mm
Visirlinje 220 mm
Patroner i magasin 5 st
Piplängd 106,5 mm
Avtrycksvikt 1000 gram , justerbar

 

Tryckmekanism Expert. den senaste versionen.

twostage

Detta är ett riktigt bra tryck från Walther, ja åtminstoende godkänt..

walther_gammalt_tryckTryck nummer ett ovanför, INTE bra ….Läs mera om detta tryck

OLYMPUS DIGITAL CAMERATryck nummer två, betydligt bättre än tryck nummer ett, avstå köpet om pistolen har tryck nummer ett.
walther_fig30
Walther GSP .22 med den nya snygga melerade expert kolven

 

Stomme.

walther_fig11

Denna del av pistolen är gjuten i aluminium, här finns säkrings låsning för mantel och låsning för trycket. Det är mycket vinklar och vrår, detta är en relativt svår detalj att rengöra. Samma anda vilar över hela pistolens konstruktion, många detaljer, lite onödigt jobbig att plocka ner för rengöring. Tre skruvar att lossa, en spärr och dämparen för slutstycket ska plockas bort, det finns alltid en risk med en lite krånglig demontering och det är att rengöringen kan bliva eftersatt! Skruven längst till höger med många uttag är till för att kunna justera fastlåsning av mantel. Men efter lite träning så fungerar också demonteringen fint.
Walther GSP tillhör typen mitt matade pistoler, detta ger alltid en kort pipa och en kolv som kan utformas även för den med små händer och ibland även vinklas åt alla håll. Detta sätt att mata patronerna i mitten på pistolen ger alltid en bra ballans, samtidigt som precisionen kanske minskas högst marginellt?? Tyvärr är kolven fast monterad på GSP, möjligheten till vridbara / vinklade kolvar uppfanns långt senare. Jag tycker mig känna en riktigt bra ballans i denna pistol.
Mantel

walther_fig17

                            walther_fig26
Mantel och pipan är i två delar med en indexering mellan de olika detaljerna.
Samma förhållande beträffar rengöring, relativt svårt att komma åt inne i mantel och i slutstycket.
Walther tillhör de mera sprickbelägna pistolerna så framför allt se upp vid begagnat köp på denna detalj. Gäller framför allt kaliber .32, men förekommer också ganska ofta på kaliber .22.
Detta med sprickor är på inget sätt unikt för just Walther, det förekommer mera eller mindre på de flesta förekommande pistolerna på marknaden.
Men en del vapen förekommer oftare i sprickstatestiken, Walther är en av dom.
Vad vi vapenägare kan göra är att byta rekylfjäder med jämna mellanrum, helst varje år.
Vi kan inte förbättra konstruktionen men vi kan förlänga livet på ingående detaljer genom att frekvent byta rekylfjäder.
Vanligt är också att någon försökt att knacka ut pistolens utkastare, se separat bild. och på detta sätt demolerat (förstört) mantel.

walther_fig19walther_fig20
Den vridbara utkastaren
Försökt INTE att knacka ut denna utkastare, det är mycket litet gods i mantel ( se höger bild ) lätt att denna spricker och drar med sig stora kostnader. Denna sprint måste borras ut, är du det minsta osäker ta hjälp av en vapensmed. Urusel konstruktion!

walther_fig34
GSP .32 med den nya pipan med rekyldämparen
Slutstycke

walther_fig15Slutstycke
Slutstycket är snyggt tillverkat med fina ytor, utdragare och slagstift (tändstift) inga som problem att byta, Båda dessa detaljer sitter förankrade i slutstycket med stålstift, så en bra drivdorn är nödvändig för att byta ut dessa enheter.

walther_fig22
Vikt slutstycket
Mitt i vikten finns ett hål, där ska en fjäderpåverkad låsning finnas på plats, denna lilla låsning ( indexering ) kan lossa och flyger då iväg. Den ska vara nitad på plats på andra sidan. Var försiktig vid demontering. Jag fick leta länge! OBS att denna slutstycksvikt även kan vara utför i ren plast. Pipa och rekylfjäder

walther_fig28


Pipan är 106,5 mm lång, med andra ord mycket kort. Den är fint bearbetad med en patronförning i anslutning till ingångsöppningen. Relativt lätt att rengöra. Kornet är skruvat fast i pipan.

walther_fig18

Rekylfjädern är lätt att byta och ska som alla andra pistoler bytas med jämna mellanrum, vid normal skjutning en gång per år, kostar en spottstyver mot vad en sprucken mantel kostar.
Men tänk på att rekylfjäder och magasinets fjädrar arbetar i symbios, så kanske varannan, var tredje gång man byter rekylfjäder är det dags att också byta magasinens fjädrar..

walther_fig33
GSP Expert pipa med den nya rekyldämparen, här i kaliber .32
Magasin

walther_fig12
Magasinet är helt konventionellt uppbyggt, lätt att göra rent ska inte behöva ställa till några problem. Men se till att de ” läppar eller patronförare” är i rätt mått. Ett ca mått på 5,5 mm är bra att börja med. Här finns en justermån för att få till en bra patronmatning, trots att ett hårt material användes i magasinen går det att justera dessa patronförare.

Sikte

walther_fig24walther_fig25Siktet är helt konventionellt uppbyggda, med klick-indikering på både vertikal led och horisontellt. De två övre skruvarna på bilden till höger tillhör indexerings fjädern. Det finns ingen möjlighet att öka eller att minska sikte springan. 1 klick ger 7 mm i höjdled 1 klick ger 5 mm i sidled

walther_fig16walther_fig31 Kolv  (längst till vänster)  Lite nyare kolv Walther orginal Kolven, detta är en äldre typ ser relativt bra ut, lite kort anläggningsyta kanske därför mer anpassad till ett snabbare skytte. Bra materialval. Justerbar hylla. Fastsatt med två stycken skruvar.
Demontering för rengöring

walther_fig21
Samtliga delar klara för normal rengöring
Saknas på bilden gör magasinet. Efter lite träning är det relativt lätt att demontera för rengöring. Ställer dock krav på insexnyckel, liten dorn (spärren slutstycke ).

walther_fig32

Bra med orginal verktyg, ingår i pistolen
Läs mera om rengöring, ny metod

Ta bort magasinet Kontrollera att pistolen är tom
Tryck in spärren och
Vrid mantelåset och enl bild
walther_ws1
För fram mantel ca 7 mm och lyft uppåt. Mantel måste vara parallell Använd inte våld walther_ws2
Lossa låsskruven för pipan se pil 7 Kontrollera att indexhålet i slutstycket stämmer överens med hålet i stommen. walther_ws3
För GSP 22 lr Tryck in den fjäderbelastade indexpinnen samtidigt som du trycker in låsregel, se bild walther_ws4
För GSP 32 Ta förts bort en av låsregelarna med en insexskruv. Gör sedan samma procedur med den andra låsregel som för GSP 22 walther_ws5
Öpnna den svängbara utkastaren del 8 lossa helt pipskruven 7, tills pipan kan demonteras bort. walther_ws6
Vrid skruv 34 moturs, ta tag i tryckmekanismen och lyft ut den. På den gamla mekanismen, vrid skruv 3 ett halvt varv och lyft ut mekanismen, här saknas skruv 34 walther_ws7
Återmontering. OBS Använd aldrig våld Återmontera i motsatt ordning walther_ws8
Återmontering. OBS Använd aldrig våld Återmontera i motsatt ordning walther_ws9

Justering av mantellåsning

walther_wl1 Vrid spärren 2 framåt, lossa skruv 1 och lyft bort låsfjädern 5, lossa spärren 2 ca 2 – 3 varv
walther_wl2 Tryck in muttern 3 på motsvarande sida när du vrider spärr 2, så att den ligger kvar i sitt låsta läge.
walther_wl3 Tryck sedan med hjälp av armen låsmuttern ut ur sitt låsta läge. Justera medurs för att öka fastdragningen och vise versa
walther_wl4 Tryck in låsmuttern igen kontrollera fastdragningen, är allt bra skruva fast fjäder 5 och lås fast med skruven 1 igen

Kaliber .22 och .32 i samma pistol.
Att tillverka en pistol med samma stomme i två olika kaliber, är alltid en kompromiss, där följande kompromisser måste göras. En .22 kalibrig pistol vill man av naturliga skäl tillverka med relativt låg vikt, medans den ganska mycket ”elakare” kaliber .32 kräver betydligt mera av styrka när det gäller vapnets konstruktion. Därför måste denna typ av konstruktion alltid vara en kompromiss, som ibland kräver sitt attribut. Det ryktas till och från om spruckna stommar och mantlar när det gäller Walther pistoler och med facit i handen kanske det inte är så konstigt att det spricker ett stomme eller en mantel då och då.
Detta med spruckna delar är inget unikt för just tillverkaren Walther utan förekommer på ”combi-pistoler” från de flesta tillverkare. Även om det inte känns så stor skillnad i handen, är det en avsevärd skillnad på kaliber .22 . 5,6 mm och kaliber .32 . 8 mm. När vi dessutom vet att underhåll som att regelbundet byta rekylfjäder, det slarvas det med och tyvärr fungerar detta med att byta rekylfjäder, väldigt dåligt och ignoreras av de flesta vapenägare.
Detta i kombination med en lite svag grundkonstruktion och kanske ibland överladdad .32 kalibrig ammo. Då har vi receptet på ett sprucket stomme eller mantel. Var därför mycket noga vid begagnat köp av just en ”combi-pistol ” eller en ren kaliber .32 pistol, att förvissa dig om att det inte är ett sprucket stomme eller mantel du köper. Naturligtvis går det oftast att svetsa dessa sprickor men det drar alltid med sig kostnader.
Epilog
Under tiden jag skrev denna artikel kontaktade jag Walther fabriken i Tyskland, skickade först ett mail sedan ett till, men har fortfarande inte fått svar efter 8 dagar. Jag tog också kontakt med Edmans Presicion, han svarade samma dag, detta är den nya generalagenten för Walther i Sverige.
Service sköts fortfarande av Småländska vapen.
Min uppfattning om denna pistol grundar sig framför allt på konstruktion, mina egna erfarenheter är begränsade till provskjutningar. Antingen gillar man Walther GSP eller inte, men i mitt fall är det svårt att göra sig en rättvis bild på en så kort tids bekantskap.
+ Mycket gedigen konstruktion, men tyvärr finns någon miss i konstruktion. GSP har trots allt ganska många år på nacken. Skjuter bra och är tillförlitlig. Mycket väl beprövad under många år.
– Benägenhet att spricka, lite tung, utkastaren som kan förorsaka en förstörd mantel, trycket ( den gamla modellen). Expert trycket däremot är mycket trevligt. Kanske lite kort pipa för precision skytte?
Copyright Arne Nohlberg 2004 09
rev 2013 10

Tack till S O Apell och Per Holm som mycket välvilligt delat med sig av sina kunskaper och lånat ut material för denna artikel.

Svensk Generalagent Numera Staffans vapen. förut Edmans presicion AB