Väska för vapentransport.

I denna artikel kommer jag att slå ett slag för användningen av väska för transport av vapen, mellan skjutstationerna på en fältrunda, eller till banskyttet. Jag anser, och många med mig, att transport av vapen ska utföras antingen i hölster eller i en väska.
Fördelen med väskan är att man inte bara får en perfekt utrymme för ett, eller två eller kanske till och med tre vapen, dessutom rymmer väskan ganska många för skyttet nödvändiga prylar, här finns mycket plats för hörselskydd och för ammunition speedloaders osv, ja allt som behövs finns det plats för!

Jag vågar samtidigt påstå att aldrig har så många kvalitetsväskor avsedda för kameror och videokameror funnits till salu på loppis och andra saluställen för begagnade varor.
Vad tillverkaren av dessa väskor inte ens kunde ana är att just dessa väskor är som klippt och skurna för att användas som vapentransportväska.

Oftast betingar dessa väskor ett pris på mellan 20 och upp till 50 kronor i begagnad led.

Det ser trevligt ut och det ger en ökad säkerhet och det skyddar vapnet för blickar och för nederbörd.
Skyddet av vapnet är mycket bra, en regnskur eller snö, spelar egentligen inte så stor roll längre, dessutom kan man medföra både ammunition och andra nödvändiga tillbehör och transportera dom mycket diskret runt på tex en fältbana.

Väskans band passar perfekt att hänga hörselskydden på, det får plats med både skytteglasögon och med skruvmejslar,  till och med speedloaders finns det plats för. En varm sommardag kan man smita med en drickaburk.

IMG_1502

Så här ser den ut efter många års transporter ute på fältbanor, jag använder samma väska än i dag..
Men skytteglasögonen är utbytta sedan många år tillbaka. Läs mera om skytteglasögon.

Detta med väska är något jag har provat under minst 7 år och jag har följaktligen skjutet, minst 140 tävlingar, med min väska som egentligen är en skolväska för 49 kronor. Men sonen har nyligen bytt väska och när jag tillverkade inredningen till den nya väskan  passade jag på att ta lite kort på den nya inredningen.
Vi tycker att det här med väska är för bra för att gömmas, utan vi ville  delge andra skyttar hur bra detta fungerar.

Vi bygger en inredning till en kameraväska  eller videoväska.

Väskans storlek är ju helt avgörande om vi kan bygga för två eller tre vapen, eller kanske flera vapen?
Vi har alltid använt 2 vapen i våra väskor.
Inredningen är tillverkad av en liten bit 3 mm masonit, men det går lika bra med plywood i samma dimension.
Men det lättare att bearbeta masonit, än plywood, samtidigt är plywooden starkare.
Mellanliggarna (distanserna) är tillverkade i 15 mm furu och bredden på dessa är helt avhängigt av bredden på vapnet eller vapnen.
Måttet på mellanliggarnas tjocklek,  så gäller att man tager vad man haver.
Tänk på att räkna in måttet på skumplasten som ska adderas till mellanliggarnas mått.IMG_1455 Detta är utgångsmaterialet en bit 3 mm masonit eller plywood, storleken bestäms av väskans höjd och bredd och antalet vapen, som ska få plats i väskan.

IMG_1457-ny
Jag har delat min masonitskiva på tre delar och använder en del för att lägga in och limma fast mellanliggarna (distanserna) och stödhylla  för vapnet. Det är viktigt att tänka på att vapnet måste gå att lyfta rätt upp. När slutmonteringen är klar så limmas 15 – 20 mm tjock skumplast på de ytor  som vapnet kommer i kontakt med. Jag använder vanligt vitlim för utomhusbruk.
Skumplasten limmas med kontaktlim.IMG_1484 Distanserna som limmas mellan masoniten är av ca 15 mm furu, det är ingen kris med måttet, men ta inte för grovt trä då blir det tungt. Mät bredden på vapnet och lägg till minst  ca 15 -20 mm.. För att ge plats för skumplast Sedan behöver ju insatsen lite puts för att snygga till skurna/sågade ytor. Ja det lär gå att skära i masonit med en vass kniv.
Uttagen mot mitten av insatsen för vapen, är till för att lättare kunna greppa ett vapen ut ur insatsen.

IMG_1481 Så här ser det ut innan skumplasten har kommit på plats för att skona vapnen. Här syns uttagen i mitten på insatsen, dessa uttag är för att lättare kunna ta upp och lägga ner vapnen.

IMG_1496

PÅ bild väska färdig med skumplast. Det finns gott om plats för att kunna stuva in många nyttiga prylar i sidofacken.

IMG_1491

En annan vy av den färdiga inredningen.
Här har skumplasten kommit på plats och vapnen vilar i sin nya bädd.
Skumplasten är limmad med kontaktlim.

IMG_1497Lite mera närbild på insatsen i väskan.

Vi har med andra ord förvandlat en slumrande/ liggande SONY väska som var avsedd för en videokamera till en mycket bra väska för förvaring av vapen och andra tillbehör.
Vi har gett denna väska ett nytt liv och en ny funktion, vi har på ett markant sätt förbättrat skyttens utrustning ute på fältbanor eller ute på banskyttet och kanske bidraget till ett säkrare skytte..

Arne Nohlberg 2013 11 13