Morini CM 22. rengöring och service.

Detta är en artikel som delvis finns på andra ställen på min blogg. men jag väljer ändå att publicera en riktad artikel med servicetips  till alla Morini CM 22 ägarna.
Men det är med rengöring som med så mycket annat här i världen, med tiden så förändras och förfinas metoderna och blir oftast till det bättre.
Min egen Morini CM .22 har snart ”gått” 80 000 skott nu, utan problem, så tydligen fungerar min rengöringsmetod ganska bra.

Denna artikel kommer att enbart handla om rengöring och infettning respektive inoljning av mekanism/pipa, efter rengöringen..
Som demoexempel använder jag min egen trotjänare Morini  CM 22, väl rengjord redan från början på de publicerade bilderna.
Bild 1

PA050024
Bild 1

Som modell får min gamla kära trotjänare vara i denna artikel. OBS kolven med Sculpey modellera som varit med i många år. Läs mera om artikel om Morini kolv .
OBS Förvara aldrig en pistol med tillbaka draget slutstycke, som bild 1 visar, rekylfjädern mattas ut betydligt fortare.

Läs mera om Sculpey den utmärkta leran som förändrar kolven, på ditt vapen för lite pengar.

IMG_1561
Bild 2

Detta är en doserare för fotogen som jag inhandlade för många år sedan, ja det är så länge sedan att jag inte vet var jag köpte den, kanske på Elfa electronic?? Bild 2.
Namnet på doseraren är H-76 Hozan,125 cc.  Made in Japan.
Den är helt superb, den innehåller i mitt fall  fotogen i lagom mängd, genom att trycka ner tratten så portionerar den  ut en lagom mängd med fotogen, eller annan valfri vätska.
Annars är den helt luktfri..
Kolla in detta inköpställe. http://www.ikaswebshop.com/hozlidiw.html.

Kolla in detta också .

Tandborsten är ett annat mycket användbart verktyg vid rengöring vapen.. Finns på Biltema i ganska stora förpackningar  för små pengar. Bild 2
Vanlig fotogen är ett perfekt rengöringsmedel, finns på nästan alla bensinstationer och varuhus. Blanda gärna in lite olja i fotogenet. Det kan vara vanlig motorolja på sommaren och lite tunnare olja på vintertid typ Break Free olja.
Tandborsten är perfekt för rengöring av ytorna mellan slutstycke och mantel och på många andra ställen. När den blir sliten så är det bara att kasta ut den! Ja jag menar tandborsten….

IMG_1563
Bild 3

Detta är vad det ska gå åt vid en återinfettning/återoljning av en CM 22, efter rengöringen.
En droppe eller högst två med tunn olja typ Break Free och en droppe med tunt fett, gärna kronans vapenfett eller annat likvärdigt tunt fett, för glidytor.
Bild 3.

795-29-clp-4
Bild 3 A

Break Free olja är den bästa oljan för vapen jag varit i kontakt med. Bild 3A
Jag använder en ganska grov stoppnål som olje och fett distributör, det räcker med denna mängd.
Det går lika bra med en tunn kabel där ytterhöljet är avskalat.
Det är förödande att spruta in olja in i mekanismen med en sprayförpackning!!!
Ändå är denna metod den i högsta grad mest använda metoden, skärpning!!
OBS Glöm det där med olja i sprayförpackning!!!! OBS inget bra!

admin-ajax

 

OBS på de smutsigaste delarna av mekanismen,  gör jag rent noga med fotogen och tandborste och kollar verkligen upp att dessa ytor är helt torra innan jag monterar ihop mitt vapen igen.
Ingen olja inget fett här, passa på att kontrollera slagstiftets kondition, när du ändå kommer åt det,
Inget fett ingen olja här!
Det är förödande att smörja tex slagstiftet i denna del av slutstycket, slagstiftet ska vara helt torrt, speciellt  i dess främre del.
Ytorna på bilden är noga rengjorda, före fotografering. Bild 4 Båda dessa ytor ska vara helt torra och fria från olja och fett.
Detta är den smutsigaste miljön i hela mekanismen och att då applicera fetta eller olja, skapar på en kort tid en gröt bestående av krutgasernas slutprodukter + vanlig smuts och olja, inget bra!
Det är mycket viktigt att INTE slagstiftet, yttersta del förses med olja eller fett, chansen är stor att åstadkomma hydraliska låsningar på slagstiftet. Krut+krutgaser+smuts = Starkt slitage.

slagstiftmorini_cm22
Bild 5

Kolla nu också upp hur slagstiftets yta som jobbar mot slutstycket ser ut, det går att försiktigt tryck fram slagstiftet och kolla upp ytan som är ythärdad, den ska se ren och hel ut.
Upphakarna för slutstycket kan någon gång behöva lite tunn olja, (det är dom du trycker in när du halkar upp slutstycket.)
Läs mera om slagstift.

mantel_121

Siktet behöver då och då lite tunn olja. Ytan mellan mantel och slutstycket är jag speciellt noga med, rengör med fotogen och drar rent pipan med linnelapp och lite fotogen, eller använder Paul Clean metoden vid pipans rengöring,

Pipan
Jag använder nästan aldrig bronsborste, utan använder i sådana fall den mjukare borsten (icke metallisk)som medföljer pistolen, när pipan behöver en grundligare rengöring, max någon gång per år..
Detta gäller speciellt för finkalibriga vapen, undvik bronsborsten och om du måste använda en borste, använd den mjukare borsten i rengöringssatsen.

Läs mera om rengöring vapenpipor

Rekyldämparen är ju aktiv varje skott, jag har använt lite tjockare olja eller kronans vapenfett, när det är plusgrader ute.

slutstycket_11
Bild 7

Slutstycket inga konstigheter rengöres med fotogen eller Paul Clean metoden, avdragaren får gå torr.
OBS inget fett där slagstiftet mynnar ut i slutstycket, bara noga rengöring med fotogen..
Den yta på slutstycket som återställer hanen i tryckmekanismen ger jag lite tunt med fett.
Märkt på bilden ovanför Bild 7 med fett.
Ytan mot utdragare och slagstift, rengör jag med fotogen och en tandborste.
Samma sak med motstående yta i mantel, rengöring med tandborste och fotogen.

IMG_0497

Tryckmekanismen rengör jag i en Ultraljudstvätt då och då, kanske ett par gånger om året, annars rengöring av rörliga ytor utan att demontera något.
Tops och fotogen är utmärkta att rengöra med. Du når de flesta viktiga ytorna med denna metod.
Även en piprensare dränkt i fotogen gör riktigt rent i avtrycksmekanismen och åtkomsten är förbluffande bra,kan verkligen rekommenderas..
Det fungerar bra att lufttorka mekanismen efter rengöring, eller blåsa rent med tryckluft, som numera även finns att köpa  på sprayförpackning.
Var noga med att rengöra och återfetta den upphaksyta som man kommer åt på hanen (hammaren), (den andra upphaksytan är i sear) och kan bara kommas åt vid demontering av hela trycket, eller genom att använda en piprensare.
OBS Distansen längs bak vill gärna lossna, lås den med loctite.
Var noga med att fjädrar och plunchar för förtryck och sluttryck får en droppe tunn olja  varje gång.
Uttaget för magasinet är oftast ganska smutsigt, där gäller också rengöring med fotogen och tandborste.
Torka torrt med hushållspapper.

IMG_0503
Bild 9

OBS att det finns bilder i artikel på både Elit tryckmekanismen och på den gamla avtrycksmekanismen före Elittrycket.

morini_upphaksytor11

Här ser vi upphaksytorna i en annan vinkel, jag använder kronans vapenfett på upphaksytorna , fungerar perfekt.
Hela tryckets kvalitet hänger på dessa ytor, dels på hanens upphaksytor och också på sear upphaksytor, väl rengjorda regelbundet infettade med vapenfett eller annat bra fett tex grafitfett, det är viktigt att fettet är tunt och avsett för glidytor,

I övrigt bara noga rengöring.

 Epilog

Personligen så rengör jag mitt eller rättare sagt våra vapen efter varje skjutning, detta är inte nödvändigt, men jag har gott om tid, då blir det så.
Sedan så måste jag tillstå att när jag lämnar fram mitt vapen i vapenkontroll så sker en mycket märklig förändring av just vapenkontrollen, plötsligt göres en mycket noggrann kontroll, tyvärr utföres denna lite överdrivna kontroll ibland rent felaktigt! Men jag håller god min och för att slippa dra på mig kritik så är vapnet varje gång perfekt i skick..

Skulle annars tro att en rengöringsfrekvens på ca 250 skott är av nöden tvungen.
Alla nyare pistoler är tillverkade med mycket hög precision och kräver därför tätare service/underhåll.
Morini CM 22 är ett föredöme när det gäller rengöring, en insexskruv och en torxskruv så är allt i isär.
Jag har de sista månaderna använt Paul Clean metoden vid rengöring av vapnets pipa detta har fungerat helt perfekt.

OBS att i filmen saknas fett på mantels yta mot slutstycket och på hammarens eller hanens kam.
Detta är ändrat 2014 02 01 i artikel .

Generalagent Morini  Interprodukter Ronny.
Tel: 0451-155 95
Mobil: 0705-89 46 29
Fax: 0451-813 14

 

Arne Nohlberg 2013 12 13 rev 2015 11 22