Dillon Square deal, miniservice + film om laddning.

Jag har haft min Square Deal press (SD) från Dillon i många år eller rättare sagt omkring 12 år.
Till och från har jag plockat ner laddpressen och rengjort ingående detaljer, jag har nästan aldrig haft något enda problem, förutom hylshållarplattan som i originalutförandet inte var härdad, utan den slets ner mycket fort.
Men jag kontaktade Dillon i USA och en ny hylshållarplatta kom på posten inom några dagar.
Fantastisk service.

Jag uppskattar att jag har laddat drygt 100 000 patroner i min press, utan några egentliga problem förutom det ovan beskrivna problemet.
Men med jämna mellanrum, kanske varannat år så plockar jag ner min laddpress och tvättar rent den, från framförallt krutrester och smuts..
Det tar ca 1 timme och ger pressen en betydligt större chans till överlevnad, för det  blir ganska mycket smuts i form av krutrester och annat skräp inne i SD  mekanismen,  därav så använder jag ingen eller ytterst lite fett när jag monterar ihop laddpressen efter en rengöring.
Ibland så plockar jag ner hela pressen ibland bara den del av pressen som är mest exponerad mot krutrester och smuts.
Det senare gäller för denna artikel.

IMG_1418-art
Bild 1

Så här ser det ut innan laddpressen delvis demonteras, den största anledningen till demonteringen var att retur”bladet” för tändhatts matning var trasigt, mer om detta senare..SE bild 10

IMG_1420-art
Bild 2

Tändhattsmatningen, rengjord men utan fett, fett bygger upp tillsammans med krut och smuts en gröt, som sliter hårt på laddpressen.
Bättre är att köra helt torrt.

IMG_1423-art
Bild 3

Rengjort men inget fett eller olja. Jag låter gejderna vara kvar dom är av en typ nylon och ska anses som självsmörjande material mot lättmetallen.

IMG_1424-art
Bild 4

Koppen för utstötta tändhattar är alldeles för liten original, detta är en väl fungerande lösning. Det är botten på en vanlig petflaska som är den utökade behållarens donator.

IMG_1426-art
Bild 5

Här kan vi se att ganska mycket smuts och krutrester har samlat sig, det är nyttigt för livslängden att rengöra dessa delar med jämna mellanrum.
Här gäller att vara noga, kulan är fjäderbelastad, och hoppar lätt bort, lyft försiktigt upp kulan och om möjligt fjädern också innan du skruvar bort plattan. Med de två insexskruvarna .
Både fjädern och kulan finns i en reservdelspåse för Dillon SD pressen som finns att köpa för väldigt lite pengar.
Här kan vi också se hur smutsigt det är efter några års laddning, före rengöring. Krut är hårt och sliter på metallen.

 

IMG_1451-art
Bild 6

På bilden reservdelspåsen till Dillon Square Deal pressen. Mycket godis för lite pengar, tyvärr saknades den del jag behövde, så istället fick ett gammalt bladmått plikta med livet! Se nedanför, på Bild 10

IMG_1429-art
Bild 7

Här är då det mesta nedplockat för rengöring. OBS att det varit fett på de stora bussningarna, men detta tror jag inte på längre, jag monterar torrt, det är ju aluminium mot lagerbrons och med mycket låga belastningar.

IMG_1448
Bild 8

Totalräkneverket inköpt på tradera har gett en mycket bättre information om hur mycket man har laddat, kostade tror jag 25 kronor.

IMG_1450-art
Bild 9

Returbladfjädern gick av och tändhattsmatningen fungerade ej. Tyvärr saknas denna del i reservdelspåsen
Men jag mätte upp den och ansåg att i stället för att vänta så gjorde jag en själv.

Bild 10

Tillverkat av ett bladmått 0,30 mm, fungerar perfekt..

Bild 11

Den nyservade ladd pressen var ihop och klar för nya laddningar.

Arne Nohlberg 2013 11 05

Läs mera om SD pressen

Film om laddning i Dillon S D pressen DEL 1

Film om laddning i SD pressen DEL  2

Laddar pressen med tändhattar

DS detta är artikel 200 på denna hemsida.