Fett och oljor användbara vid service av vapen.

Till min stora besvikelse kan jag konstatera att antalet riktiga vårdare av vapen, tenderar att minska år för år. Detta till trots att priset på kvalitets handvapen har stigit år efter år och ett normalpris på tex ett .22 kalibrigt vapen närmare sig nu 20 000 kronor, ja flera finkalibriga vapen har för länge sedan passerat 20 000 kronors valllen.

Därav borde det löna sig att sköta dessa ganska dyra vapen, det borde ju vara så att underhållet vore det mest viktiga efter skälva skyttet! Men så är tyvärr inte fallet, utan de flesta tycks leva i den villfarelsen att allt ordnar  sig till slut, hur detta ska uppnås vet jag ej, men världen är full av optimister.

Men för att riktigt få förståelse för vad jag vill uttrycka så måsta jag kanske göra en jämförelse, med en annan teknisk produkt nämligen bilen. För drygt 50 år sedan så krävde våra bilar ett flertal besök på en bensinstation/verkstad för något som kallades rundsmörjning, hela bilen var mer eller mindre full av små smörjkoppar som med jämna mellanrum skulle fyllas på med fett från en fettspruta.

Nuförtiden så är alla dessa lagringar permanentsmorda lagringar. Det vill säga att det saknas smörjkoppar och leden är smord och kapslad vid tillverkningen. Skulle då kapslingen börja läcka så försvinner fettet och leden måste bytas ut. Men våra vapen är absolut inte permanentsmorda dom är kvar i denna gamla teknik och kräver följaktligen regelbundet underhåll för att INTE slitas ner i förtid och för att ha en bra funktion i realtid.

Jag kan se framför mig när jag skriver dessa rader hur många som har dåligt samvete för sitt egna dåliga underhåll och som nu börjar skruva på sig på stolen, nu kommer det igen det där tjatet om regelbundet underhåll. Men det finns en kategori av utövare som kanske inte behöver ta till sig detta, det är den skytt som har råd att byta ut sitt vapen varannat var tredje år och köpa ett nytt vapen..

Om ditt vapen har en seriös bruksanvisning så borde det stå var du ska använda olja och var du ska använda fett, som smörjmedel. Men verkligheten är tyvärr annorlunda, jag tror aldrig jag har sett någon inoljningsanvisning för ett vapen. Men låt mig  i mera generella termer beskriva först vilket fett som ska användas och hur man använder och även testar olika fettkvaliteter.

IMG_1747

Fett, vilket ska vi använda och hur ska det användas?

Naturligtvis finns det massor av olika fettkvaliteter men det fett vi ska använda ska dels vara gjort för glidande lagringar, här är inte kullagerfett det optimala.

Dels ska fettet tåla kyla utan en märkbar viskositetsförändring sker. Mycket viktigt! Jag har under åren använt flera olika former av fett man alltid kommit tillbaka till kronans vapenfett. Dels fungerar det riktigt bra och dels har det rätt pris och påverkas mycket lite av kyla.!

Detta det ursprungliga kronans vapenfettet får inte användas längre inom försvaret, (av miljöskäl) därav har det varit lätt att få tag i en burk som är på ca 1 kilo och räcker i många, många  år.

raetz.glidfett

Men de sista åren har jag även använt ett mycket bra och smidigt fett för just glidytor, detta är ett fett från RAETZ och är ett specialfett för glidytor på vapen, levereras i en smidig förpackning 100 gram och är lätt att anbringa i mycket små doser. Fettet finns att köpa på JG Jakt och vapen i Göteborg, jag har inget aktuellt pris maila och fråga JG jakt i Sävedalen.

Mera info finnes Raetz hemsida Tyskland.
Detta är ett fett som passar perfekt vår, sommar och höst när det är varmare temperaturer.

Men naturligtvis finns det andra användbara fett som kan användas, ett bra tips är att lägga en liten klick i en plastpåse och lägga denna påse i frysen en stund och se vad som händer, stelnar fettet, glöm bort det. En annan gammal bra test är att lägga en liten klick på skruvstycket och slå till med en hammare på klicken, är merparten av fettet kvar och att det klarar frystestet då kan det vara något bra att använda!
Tänk på att använda fett mycket sparsamt, det blir inte bättre med stora fettdepåer, fett ska läggas på mycket sparsamt.
Kronans vapenfett passar fint även om det är ganska kallt ute!
Agent i Sverige för RAETZ fett är Länk till JG jakt o vapen Sävedalen Göteborg.  
Telefonnummer 031 268280

IMG_1752

Oljan hur ska vi använda denna och vilken olja är bra?

Men låt mig först av allt varna för att köpa vapenolja i sprayförpackning och sedan duscha över vapnet med sprayolja, detta är förkastligt ock skadar mycket mera än vad det smörjer!

Olja liksom fett ska naturligtvis anbringas precis där det behövs och inget annat! Även oljor har likvärdiga viskositet som fett har, detta är lätt att kolla genom en droppe i en plastpåse och så in i frysen och kontroller påverkan av kyla.

På bilden ovanför så intar oljan CLP  Break Free en särställning bland oljor, det är tveklöst den allra bästa olja jag någonsin har använt. Men är det riktigt varmt kan man med fördel använda vanlig motorolja i den varmaste perioden på sommaren. Samma förhållande gäller med oljan som med fett, påföres i ytterst små doser, precis där det behövs.

Var speciellt noga med att inte applicera fett eller olja i öppningen mellan slutstycke och pipan, detta är det mest smutsiga området och här bildas lätt en sörja av fett/olja och smuts.

IMG_1753 Rengöringsmedel för skonsam men effektiv tvätt.

Mitt mest använda media för tvätt är vanlig fotogen, säljs i en liters flaskor och oftast i 4 liters dunkar, finns nästan överallt att inhandla för en liten peng. Jag brukar oftast späda ut oljan med en ganska tunn olja ( inget kritisk ) vanlig tunn motorolja är helt perfekt, då åstadkommer du både rengöring och en viss återinoljning sker på samma gång. Detta är speciellt viktigt i avtrycksmekanismer där det ibland eller mycket ofta är svårt att komma åt.

Ultraljuds rengörare från Kjell & CO

Jag använder dels ultraljud men är också flitig med en vanlig rengöring, som media använder jag nästan alltid fotogen spetsad med tunn olja. Denna rengöringsprosess är helt suverän och det är lite bittert att inte hela pistolen får plats i ultraljudvätten, men avtrycksmekanismen passar perfekt. Numera finns det större Ultraljudstvättar.
Den övre tvätten är inköpt på Kjell och C0 och kostade då 795 kr . I dag något billigare på Kjell o Company
Mera, större  tvättar på Kjell o CO

Tvätten kostade en bra bit under 1000 kronor och har fungerat helt perfekt.

19-1541_l

Idag finns betydligt större ultraljudstvättar för under 1000 kr på Biltema

Teknisk data art nummer 19-1541

Mått Tank LxBxH 250x150x80mm
Effekt 70 watt
Frekvens 42 khz
Temperatur 65 grader
Uppvärmning ja OBS
Vikt 3 kilo
Volym 2,5 liter

Arne Nohlberg 2014 02 05