Siktesreparation Feinwerkbau AW 93

Av en ren tillfällighet så sprang jag på en gammal skyttekompis med en Feinwerkbau AW 93, som beklagade sig över ett sikte som inte gick att justera i höjdled.
Sidledes fungerade siktet helt perfekt, medans höjdjusteringen var helt fast och omöjlig att justera.
Pistolen var ca 10 år gammal och underhållen på ett bra sätt enligt ägaren, detta visade sig också vara sant när vi demonterade vapnet.
Men något som blivit eftersatt var själva siktesmekanismen, så det återstod att demontera siktet och påbörja en felsökning.
Detta är mycket vanligt, det verkar finnas en övertro på att siktesmekanismen den är permanentsmord, så är dock inte fallet. denna mekanism kräver som all annan mekanism ett visst mått av underhåll.
Mer om detta senare..

IMG_1035
Bild 1

På bild ovanför Bild 1 ser vi en drivdornsats finns bland annat hos ett flertal leverantörer av mekanik till ett rimligt pris, är ett måste vid reparation av mekanismer hopsatta med stålstift. Finns här på nätet för 275 kr.
Men avstå drivdornsatser med storlekar 3 mm upp till 10 mm, dessa drivdornsatser har vi inget behov av. Storleken 0,9 till 5,9 mm är det som gäller.

bakresikte
Bild 2

 

På bild 2 ser vi den bakre siktesmekanismen, vi kan också se de små kulorna som utgör indexering för justeringsrattarna för både höjd och sidledes justering. Vi kan också se den stålsprinten 2,5 mm som håller den bakre mekanismen på plats.
Vi kan också se den stålsprint 2,5 mm som håller den i vidd justerbara siktesmekanismen  på plats.
Notera också  justeringen för att vidga eller smala av öppningen i siktet.

Själva demonteringen av siktesmekanismen är mera än normalt svår, det finns många små detaljer bland annat kulor med  ca 2 mm diameter som kan lätt försvinna, men med en bra drivdornsats och lite tålamod, så övervann jag  till slut problemen.
Det visade sig att höjdjusteringen hade fastnat i ett visst läge och en demontering och rengöring, både i ultraljudstvätt och manuell rengöring krävdes, efter demontering.

Så här ser en sprängskiss ut på vapnet i fråga Bild 2, det är kanske ganska svårt att bilda sig en sann uppfattning av hur mekanismen fungerar i själva siktet.
Det borde gå att klicka på bilden och få den utskrivbar i större storlek.

IMG_1778
Bild 3

Detta är den bakre delen av siktet demonterad från vapnet, den sitter fast med ett stålstift på 2,5 mm, på den främre delen av siktesmekanismen,  använd 2,4 mm dorn.
I främre delen av det bakre siktet finns två stycken ca  2 mm kulor med fjädrar, det är mycket lätt att en eller båda kulorna försvinner var noga vid demontering här. Siktet är också belastat med en tryckfjäder som är trädd över 2,5 mm stålstiftet, för att helt ta bort det axiella glappet som annars skulle uppstå.
Det är med andra ord lite marigt att ta isär och återmontera siktet.
OBS På bild 3 så saknas justerskruven för höjdjustering.

IMG_1783
Bild 4

Här kan vi se siktet i en annan vinkel och också ta del av justerskruven för höjdjusteringen. Den tyska grundligheten har kanske spelat ett litet spratt när det gäller konstruktionen. Jag har demonterat en hel räck sikten genom åren men detta är med god marginal det mest komplicerade siktet hitills. Men detta innebär inte att det är ett dåligt sikte, tvärtom det är ett mycket bra sikte men det kräver sin man eller kvinna vid demontering och montering.

aw93-2
Bild 5

Främre delen av siktesmekanismen AW 93 denna del behöver inte demonteras utan kan stanna kvar, fast monterad på vapnet medans siktet repareras.

aw93-1
Bild 6

Bakre delen av siktet AW 93 man kan skönja viss typ av teknik i själva siktet på denna bild som är så lågupplöst så att den tyvärr inte fungerar uppförstorad.

Epilog.

Vad var då felet?
Gick det att laga?
Vid demontering visade det sig att siktet med stor sannolikhet inte hade varit demonterat de senaste 10 åren. Rengöring och Break Free olja gjorde susen, Efter rengöring och återställning med olja och fett så fungerade siktets mekanismen helt perfekt, till och med indexeringen på justerskruvarna återuppstod, såsom en fågel Fenix ut ur askan.
Utan att vara helt säker så tror jag att en droppen tunn olja i varje justerskruv några gånger per år skulle ha eliminerat detta fel.
För tyvärr hör sikten till den detalj i mekaniken som det är alltför lätt att glömma av vid normalt underhåll.

Om du ändå har beslutat dig för att demontera ditt sikte, så kommer att tips här: använd på bordet som du demonterar vapnet på, en vanlig golvmatta för en bil, med de inrutade fälten som finns i mattan så förhindras detaljerna att sprida sig i rummet.
Lycka till.

Mailadress Arne Nohlberg  2014 02 28