Morini CM 22 ny pipvikt

Här kommer rykande färska nyheter från Morini´, s generalagent i Sverige och tillika konstruktören av en stor del av pistolens ingående delar, Interprodukters Ronny i Hässleholm.

Vi som under många år ( drygt 10 år ) skjutet med Morini CM 22 och även haft möjligheten att prova den då gällande pipvikten, som var lite av en besvikelse, den passade perfekt, den satt fast, den gick att justera ganska grovt med tre olika vikter och gjorde sitt jobb, men den krävde att pipvikten skulle skruvas bort vid varje form av rengöring eller demontering av vapnet.
IMG_0617

Detta fick till följd att jag tillverkade en vikt till mig själv och till sonen, detta fungerade hyfsat men var inte justerbart. Tyvärr var vikten lite för lätt.
Därför ser vi verkligen  fram mot den första leveransen av pipvikter tillverkade av Interprodukter i Hässleholm.

Varför har man då en pipvikt, vilka fördelar ger detta tillval?
Pip vikten ska som kanske de flesta vet, vara så tung att vapnet  balanserar på en tänkt punkt  ca 39 mm före avtryckaren. Detta är då ett utgångsläge och på inget sätt skrivit i sten.
 Man kan med fördel ha en tyngre pistol, i rätt balans speciellt då det gäller fältskytte.

Följande händer med vapnet när det tyngs ner av pipvikten:
* Först av allt en bekväm balanspunkt skapas, det känns behagligt att resa upp vapnet inför skottet.
* Tyngden påverkar vapnets tröghet när det riktas mot målet, ju mera vikt desto  stadigare inriktning..
* Stor vikt ger mindre rekyl.
Det är en ganska stor skillnad att skjuta med en rätt avvägd pistol, oavsett om det gäller fält eller banskytte.

Ronny på Interprodukter  som är en erkänd duktig konstruktör av vapen  tog åt sig uppgiften att förbättra denna detalj och skickade för någon dag sedan en serie med bilder, bilderna och konstruktionen är så färsk att de ingående detaljerna inte ens hunnit att ytbehandlats, men detta sker naturligtvis före leveransen till kund.

pipvikt16Vi kan på bilden se hur den nya pipvikten ansluter till tryckmekanismens hus, vi kan också se till viss del hur den nya pipvikten är uppbyggd.

pipvikt11Här kan vi se själva pipvikten innan ytbehandling.

pipvikt13

Här kan vi ta del av den smarta lösningen, tyngden utgöres av rostfria  insexskruvar, som dels kan anbringas både i den främre delen och dels i den bakre delen. Man kan också välja längre eller kortare insexskruv, det finns med andra ord mängder av variationer så att tyngden kan passa för alla och en var.

pipvikt14Här kan vi se samma pipvikt med några olika vikter läs insexskruvar i olika längder. En mycket smart lösning med rostfria insexskruvar som utgör belastningen, justeringsmöjligheten är mycket stor.

pipvikt15

Här kan vi se de rostfria stoppskruvar som användes som tyngder i pipvikten.Det är olika längd och följaktligen olika vikt  på stoppskruvarna som är tillverkade i rostfritt stål.

Tomvikt pipvikt ca 70 gram.

Med skruvkombination 1 totalvikt 125 gram = 5g, 11g, 5g, 11g,11g,6g,6g, totalt ca 55 gram.

Med skruvkombination 2 totalvikt 150 gram  = 9g,15g,9g,15g,15g, 9g, 9g totalt ca 80 gram.

Insexskruvarna i pipvikten har samma nyckelvidd som fastsättningen av kolven.

Till pipvikten medföljer ett extra skruvset.

Epilog

Detta är ju rykande färska nyheter och jag är helt övertygad om att detta är något som många skyttar gått och väntat på, leveranstider och pris har jag ingen aning om det vet bara Interprodukter i Hässleholm, ring och prata med Ronny eller maila.
Naturligtvis kommer vi med ytterligare en rapport när vi kunnat prova denna nya pipvikt.

 

Interprodukter i Hässleholm.  Ronny.

Tel: 0451-155 95
Mobil: 0705-89 46 29
Fax: 0451-813 14

2014 03 04  mail till Arne = Arne Nohlberg.